Drikkeleksikon D
Redaksjonen
13 April 1998 - 09:57
D
Dégorgement: (Frankrike) Den delen av prosessen i "champagnemetoden", der bunnfallet (gjærrestene etter annengangsgjæringen) fryses og fjernes.
Dekantering: Helling av vinen over i en karaffel før den serveres. Enten for å lufte den slik at den åpner seg, eller for å skille den fra eventuelt bunnfall.
Demarcado: Utrykk for bestemte (spanske) områder, som er underlagt spesifikke krav om kvalitet, produksjonsstørrelse, druesort etc. Tilsvarer det franske Appellation Contrôlée.
Demi-sec: Direkte oversatt fra fransk "halvtørr", men brukes også som betegnelse for søtlig champagne.
Depôt: Se Bunnfall.
Deutches Weinsiegel: (Tyskland) Tysk vinutnevnelse. Brukes som etiketter (flaskehals) i forskjellige farger.
Deutscher Tafelwein: (Tyskland) Bordvin av tysk opprinnelse.
Digestif: Oftest et glass brennevin som inntas etter maten for å lette fordøyelsen. Eksempelvis hvitt brennevin fra Alsace, grappa fra Italia eller cognac fra Frankrike.
Dobbeltmagnum: Flaskestørrelse som inneholder 4 helflasker eller 3 liter.
DOC: (Italia) Denominazione di Origine Controllata. Er Italias svar på Frankrikes AOC. Vin fra et nøye avgrenset område med krav til druesorter, produksjon og lagring.
DOCG: (Italia) Denominazione di Origine Contrallata e Garantia. En overbygning av DOC, hvor kun de absolutt beste vinene fra Italia befinner seg. Kontrollen er langt strengere enn i DOC.
Dolce: (Italia) Søt.
Dolcetto (d''Alba, di Ovada): (Piedmont, Italia) Gir rødvin som varierer fra den saftig og fruktige stilen til mer konsentrert vin beregnet på lagring. Alt avhengig av produsent. De beste produsentene i Piemonte lager ofte svært gode Dolcettoer. 83 85 86 88 89 90 92.
Dosering (dosage): Tilsetting av sukkeroppløsning umiddelbart etter degorgement for å gi den ønskede sødmegrad.
Doux: (Frankrike) Søt.
Drikkeklar: Vinen er i god balanse, – er god og behagelig å nyte uten sjenerende restsyre, men vil kanskje bli bedre ved ytterligere lagring.
Drikkemoden: Vinen har nådd sitt høydepunkt, den blir ikke bedre ved ytterligere lagring.
Forsiden akkurat nå