Dolcetto grand cru

Dogliani gir dolcettodruen de aller beste forhold for å yte maksimalt. Som disse to godbitene.
Aase E. Jacobsen
18 September 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

September viser seg å bli en god måned, for nå er tilbudet av dolcettoer i polets fullsortiment betraktelig bedret! Og da snakker vi om viner fra den beste og eneste rendyrkete dolcetto-appellasjonen, nemlig Dogliani.

Mens dolcetto kan være alt fra saftige lette viner til kjøttfulle mørke bærbomber, oppnår druen ekstra raffinement og ikke minst kraft i denne sørlige delen av Piemonte.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lagringsdyktig
Årsaken er en kombinasjon av jordsmonn og klima. Temperaturene i Dogliani er noe jevnere og det mineralholdige jordsmonnet av kalk og leire bidrar med bedre struktur. Og mens dolcetto ofte regnes som en vin for raskt konsum, er Dogliani-dolcettoen en vin som faktisk trenger tid i flaske.

Enkeltvinmarksdolcetto
Chionetti er som de fleste andre produsenter i Dogliani relativt liten og lager bare 80.000 flasker fordelt på to ulike viner. Som begge kommer fra sin respektive enkeltvinmark. Chionetti var for øvrig en pioner når det gjaldt å satse på Doglianis cru'er.

San Luigi Dolcetto di Dogliani 2007 (56934) stammer fra en litt større parsell enn Briccolero Dolcetto di Dogliani 2007 (56933) som igjen har noe mer kalk i jordsmonnet. Det gir seg utslag i en for dolcetto strålende syre. De fine og slanke, men likevel gode tanninene har vinene til felles. Likeså en fantastisk god frukt.

De eldste er best
Og forklaringen heter Quinto Chionetto, som til tross for sine 83 år fortsatt er aktiv i vinmarkene. Han har et forhold til hver plante og pleier den individuelt. Og han stoler kun på sin generasjon, i hvert fall når det gjelder innhøstning og beskjæring. For alt dette arbeidet utføres av andre pensjonister.

Men han lar likevel de neste generasjonene få være med og bestemme. Etter at sønnen så tragisk omkom i en bilulykke for 20 år siden, overtok svigerdatteren Maria hans plass. Og barnebarnet Nicola følger med fra sidelinjen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin
Matkurs og vinkurs
Winemakersdinner 14. februar i Oslo

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin

Den 14. februar feirer vi kjærligheten for mat og vin på Vinoteket. Ta med noen du er glad i, eller kom alene og bli kjent med andre mat- og vinentusiaster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her