Dobbel stjerne for restaurant Äng
Foto: (Ang)

Dobbel stjerne for restaurant Äng

Menyen får gjesten først se etter middagen. Ingen forventninger skal stå i veien når de 17 rettene serveres. Dette er en av flere kvaliteter som har gitt Äng sin første Michelin-stjerne - og en grønn stjerne for bærekraft.
19 Juli 2022 - 09:21

Langt inne i bøkeskogen en halvtimes kjøring fra Varberg på den svenske vestkysten, ligger Ästad vingård. Den er en av mange svenske vinprodusenter som satser stort, særlig på musserende viner. Men Ästad vingård er også et populært reisemål for dem som liker spa og avkobling i vakker natur.

Og ikke minst god mat. For her ligger også restaurant Äng som er verket til kokken Filip Gemzell og sommelieren Ann-Catrine Johansson.

Filip Gemzell og Ann-Catrine Johansson tar seg av kjøkken og spisesal. Foto: Carin Tegner

For de fleste – med unntak av matelskere med innsidekunnskap – var overraskelsen stor da det ble klart at restauranten fikk sin første Michelin-stjerne. Ikke nok med det, den fikk også den nye utmerkelsen Grønn stjerne som ble opprettet i 2019 og som nå innehas av i alt 302 restauranter, blant andre de norske restaurantene Credo, Maaemo, Einer, Rest, Stallen og Fyr Bistronomi.

- Ja, hva skal jeg si, det er både litt sprøtt og selvsagt ganske fantastisk. Jeg har drømt om dette siden jeg startet som kokk, sier Filip Gemzell.

Øker presset på deg nå som du har fått en Michelin-stjerne?

- Vi kjenner på det presset hver dag. Vi vil levere den beste mulige opplevelsen til våre gjester. Vi endrer ikke på noe for at vi nå har mottatt en stjerne, men kjører heller på og er stolte over det, sier han.

Emulsjon av ville flatøsters fra Grebbestad. Foto: Ang

Kanskje henger overraskelsen over denne høythengende utmerkelsen sammen med at Filip Gemzell tilhører en liten gruppe kokker som er helt uinteressert i å konkurrere. Mediesirkus som Årets kock eller tv-konkurranser er ikke hans greie.

- Jeg synes ikke det er morsomt. Jeg er konkurranseinnstilt som person, men da handler det om at Äng skal bli så bra som mulig som et team, slår han fast.

Filips kokkekarriere startet med at han begynte på en kokkeskole utenfor Stockholm. Eller rettere sagt, det begynte da han ble lei av å lese om mat på skolen.

- Det var ikke noe for meg. Jeg ville gjøre noe praktisk, så jeg fikk en lærlingeplass på Stallmästargården, og det er det smarteste jeg har gjort. Det var en fantastisk skole, sier han.

Åtte år i England
Det var der i Solna utenfor Stockholm han bestemte seg for å bli konditor.

- Jeg skulle gå gjennom alle stasjoner på kjøkkenet, men ble igjen i konditoriet. Det var fantastisk givende for meg. I ettertid har det helt klart påvirket meg og måten jeg skaper matretter på, sier han.

En konditor er mer avhengig av oppskrifter enn en kokk, og han mener at det har bidratt til hans måte å jobbe på.

Sjøkreps som hos Filip Gemzell på Äng. Foto: Äng

- Rettene jeg lager er nøye oppbygd ved hjelp av en oppskrift. Før en rett kommer på menyen, har vi testet den fra 10 til 50 ganger, målt alle ingredienser på alle tenkelige måter. Generelt kan man si at en vanlig kokk tilpasser en rett ved å smake på den, mens jeg følger oppskriften, sier Filip Gemzell.

Etter noen år i samme restaurantgruppe, fikk han et tilbud om jobb som konditorsjef på et femstjerners hotell i Manchester.

- Jobben var veldig bra, men jeg trivdes ikke i det hele tatt i Manchester. Jeg ble der i ett år og visste ikke helt hva jeg skulle finne på, minnes han.

En drøm han hadde båret på lenge var å jobbe for Gordon Ramsay.

- Jeg tok bussen til London og oppsøkte noen av hans restauranter og la fra meg min cv. Bare noen timer senere ringte de og ba meg komme. Jeg fikk jobb på Gordon Ramsay at Claridges.

Men selvfølgelig måtte han prøvejobbe.

- Jeg husker at jeg fikk en viss tid på meg for å lage desserter som holdt deres nivå. Jeg fikk ikke bruke oppskrifter og kunne bare bruke råvarer jeg fant på kjøkkenet. Det var nok den mest stressende timen i mitt liv, sier han i dag. 

Svalbard har satt spor
Han fortsatte å jobbe på ulike restauranter i London. Men etter åtte år i England kjente han at tiden var moden for å ta et nytt skritt. Men det skrittet han tok, var neppe det andre i hans situasjon hadde tatt.

På Äng får du også lokale viner. Foto: Carin Tegner

- Jeg fikk et tilbud om å ta over kjøkkenet på restaurant Huset i Longyearbyen på Svalbard. Jeg vet ikke hvorfor, men det må ha vært summen av utfordringene som lokket. Å flytte til et sted der det ikke er mulig å få tak i råvarer på en enkel måte og der alt skapes i øyeblikket, har uten tvil påvirket meg mye, sier han.

Filip forteller om hvordan han og hans team måtte være forberedt på at en fisker ringte midt på natten og lurte på om de ville ha 300 kilo torsk – ja eller nei.

- En gang ringte en jeger via dårlig mobilforbindelse og spurte om jeg ville ha 20 reinsdyr. I så fall ville de fly dem til meg i helikopter. Da var det bare å vekke kjøkkenteamet og skjære ned reinsdyr resten av natten, ler han.

Grønnsakene han hadde tilgang til, var bare rotfrukter som i beste fall kom med båt en gang i måneden fra fastlandet. Om været tillot det.

- Det vi hadde var sopp, og jeg lærte meg hvordan man kan tilberede sopp på ulike måter, noe som jeg har tatt med meg til Äng. Det fantes også mose som var fredet, men da trengte vi polititillatelse for å kunne plukke selv en liten bit, forteller han.

Råvarene avgjør
Etter halvannet år var han nok en gang klar for noe nytt.

- Jeg kjente et behov for å lage mat i et miljø der råvarene var i nærheten. Etter hvert kom jeg i kontakt med eierne av Ästad vingård, og vi har samme mål og visjon, så det føltes helt riktig å flytte hit, sier han.

Med seg på flyttelasset hadde han både et par kokker og ikke minst sin samboer og kollega fra Huset, Anne-Catrine Johansson.

Anne-Catrine er utdannet sommelier og før Svalbard jobbet hun på Ritz i Göteborg og Bristol i Oslo. Hun ble nysgjerrig på Huset på Svalbard for vinens skyld, og jobbet der før Filip begynte som kjøkkensjef.

Vaktel som på Äng. Foto: Äng

- De har en gedigen vinkjeller på Huset, mange gamle viner og mye fra 1980-tallet. Akkurat da ville jeg jobbe med og få forståelsen for eldre viner. Samtidig var prisene svært gode siden det ikke er alkoholavgifter og heller ikke moms på Svalbard, sier hun.

At Huset siden 2006 har mottatt «Best Of Award of Excellence» fra Wine Spectator, har også vært av betydning. Men i 2019 var det altså andre utfordringer som lokket.

Dette var året før pandemien og krisen for restaurantbransjen.

- Vi har klart oss ved å være et lite team og ved å bygge videre på visjonen jeg hadde med meg, mener Filip.

Det som har gjort at Äng har oppnådd så vel strålende omtaler som stjerner, har uten tvil sammenheng med den nøye satsingen på råvarene. Grunnprinsippet er at alt som serveres, skal være lokalprodusert.

- Vi lager mat med veldig høy smaksintensitet og med helt lokalt framstilte råvarer. Bærekraft er viktig ikke bare for råvarenes skyld, men også for kvaliteten på resultatet. Vi er nøye når vi velger ut hvilke råvarer vi skal bruke, understreker han.

Men det finnes alltid ulike scenarier som må tas hensyn til om man skal holde høy kvalitet, mener Filip Gemzell.

Hvit asparges med sitronverbena, puré og sorbet toppet med Oscietra størkaviar fra Rossini Foto: Carin Tegner

- Vi har eksempelvis alltid villet ha vaktel på menyen og vi har besøkt mange oppdrettere, men ikke vært fornøyd med dem som er nærmest oss. Nå har vi funnet en produsent i Skåne som vi er superfornøyde med, sier han.

Nye Äng i 2022
I den 17 retter store menyen vises et kart over gårdene, fiskerne, slakterne, østersdykkerne og ysteriene som de henter råvarer fra.

- Det er viktig for oss som restaurant å fortelle om hvilke bønder som holder høy kvalitet. Det vil forhåpentligvis også få forbrukerne til å tenke gjennom hva de kjøper, påpeker han.

I 2022 åpnet en større og annerledes Äng, beliggende i nettopp en eng, et steinkast unna dagens restaurant. Der blir det plass til dobbelt så mange på kjøkkenet, og akkurat nå holder Filip Gemzell og Ann-Catrine Johansson på å sette sammen det nye teamet.

- Tidligere var det lettere å håndplukke teamet man ville ha i kjøkkenet. Men nå er det mangel på kokker i hele verden. Det er så ille at stjernerestaurantene henter kokker rett fra skolebenken. Det har aldri hendt før, sier han.

Pandemien får skylden. Selv om en del restauranter har lagt ned, er det 20 prosent av kokkene i Sverige som har funnet seg en annen jobb i kjølvannet.

- Det er derfor helt nytt at både tostjerners og trestjerners restauranter annonserer etter folk. Tidligere var det kokkene og servitørene som oppsøkte restaurantene, sier Filip Gemzell.

Nye restaurant Äng ligger i en eng et steinkast unna Ästad vingård Foto: Äng

En smak av Äng 

Emulsjon av villplukket Edulis Ostron fra Klemming-familien i Grebbestad servert med chips og pulver av rekeskall. 

Tartelette av fermentert skogssopp fylt med krem av portobellosopp, syltet kantarell og toppet med trøfler fra Gotland. 

Suppe på skogssjampinjong og portobello fra Hakaslätt toppet med røkt skum laget på osten Camelia fra Hagarnas Meieri. 

Hvit asparges fra Österlen serveres som gjæret og syltet med sitronverbena, puré og sorbet toppet med Oscietra størkaviar fra Rossini.

Äng ligger på Ästad vingård byr på hele opplevelsen, inkludert overnatting og spa. Foto: Carin Tegner

 

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

14 år gammel rødvin til 199,90
+
Ukens vin

14 år gammel rødvin til 199,90

Det er nesten bare denne regionen som kan tilby slike priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Vin fra Languedoc: Økende finesse og større dybde
+

Vin fra Languedoc: Økende finesse og større dybde

Languedoc er en vinregion kjent for sitt mangfold og ikke minst gode priser. Med 38 ulike appellasjoner snakker vi om en stor region som kan virke noe forvirrende, men de beveger seg i samme retning.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Italiensk aften på Villa Paradiso
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 23. januar i Oslo

Italiensk aften på Villa Paradiso

Bli med på en uforglemmelig kveld på Villa Paradiso den 23. januar. For kun 1290 kroner kan du nyte en 5-retters meny og 5 utsøkte viner. Se hele menyen nederst i artikkelen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

14 år gammel rødvin til 199,90
+
Ukens vin

14 år gammel rødvin til 199,90

Det er nesten bare denne regionen som kan tilby slike priser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her