Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev
For å starte på toppen. Hans Ravenswood Icon 2011 (1564) er rett og slett en historisk vin. Vinstokkene som har gitt druene ble plantet før år 1900. Den er derfor laget av de typiske druene for den tiden, nemlig zinfandel, carignan, petite sirah og alicante bouschet.
Les mer om Joel Petersons zinfandelviner
Det er på den ene siden en representativ vin og på den andre unik siden den er i en klasse for seg. Nå er det 2011 som er tilgjengelig. Det er tredje årgang av vinen jeg smaker – og den sjuende gangen den er laget. Denne nå så ikoniske vinen holder hva den lover, det er sikkert.
Tiden gjør godt
Billig er den imidlertid ikke, men den finnes akkurat nå i et svært begrenset antall til rabattert pris. Den er faktisk satt ned med 150 kroner, men var nok litt høyt priset i utgangspunktet. Ii Ravenswoods vinbutikk er prisen 75 dollar.
Den høye prisen skyldes at den lages i etter californiske forhold mikroskopiske mengder. Det gjør også Ravenswood Teldeschi Zinfandel 2005 (10996), som er langt mer tilgjengelig, ikke minst på grunn av de ekstra årene med modning.
Tidligere i år var både Dickerson og Old Hill på lager, men de er nå utsolgt. Dickerson er en vin som er på nivå med de beste fra châteauneuf-du-pape både når det kommer til konsentrasjon, eleganse og ikke minst friskhet, og uten at den koster særlig mye mer.
Lav pH er tingen
Og Old Hill er absolutt verd å bite seg merke i med tanke på kommende årganger. Dette er virkelig en stor vin, men ikke i betydningen «bolet», heller konsentrert, kompleks og elegant. Da jeg besøkte Ravenswood for et par år siden, fikk jeg smake 1985 og den var svært overbevisende. Den hadde mer bordeaux- enn châteauneuf-karakter, med innslag av cedertre, modne mørke bær, overraskende stor frukt tatt alderen i betraktning, saftig, tørr og elegant – nydelig rett og slett.
Felles for alle Joels toppviner er at druematerialet kommer fra eldgamle vinstokker. Og primært zinfandel-druen, selv om det i disse gamle vinmarkene alltid er plantet flere druesorter, såkalt field blends. Det som kjennetegner de resulterende vinene ved siden av veldig god konsentrasjon er en imponerende friskhet. pH-en ligger på 3,4 til 3,6 hvilket er veldig bra for den varmekjære zinfandeldruen.
Derfor er lav pH så viktig for en vins lagringspotensial
Den lave pH-en forklarer også hvorfor disse vinene ikke smaker syltetøy (som så mye annen zinfandel).
Imponerende gode kjøp
Selv i rimeligere prisklasser forsvarer Joel sin posisjon som zinfandel-mester. Spesielt er hans serie av zinfandeler fra de tre områdene Napa, Lodi og Sonoma veldig interessant. Samtlige viner er laget av druer fra inntil 100 år gamle vinstokker, Sonoma-utgaven har de eldste. Det til tross er prisene veldig gunstige, og her er det ikke snakk om små volum. Noe som forteller at det i Nord-California finnes mye gammelt plantemateriale som det må idealister som Joel Peterson til for å tas vare på.
Dette er dessuten ekte terroirviner som forandrer seg med årgangen. Den lave prisen gjør dem ekstra tilgjengelige som lagringsobjekter. Det kan lønne seg å satse på Napa-utgaven all den tid den finnes i litt større volum enn de to andre.