K. H. Schneider med brødrene Andi og Christoph Schneider i front er en av Nahes fremadstormende produsenter.
Les alt vi har skrevet om Nahe her
Det er vinene deres som selges i Norge supre bevis på. Først og fremst imponerende K.H. Schneider Sobernheimer Marbach Riesling Auslese 2015 som holder lengre enn de fleste av oss – minst 20 år. Trolig mye mer. For den har det som skal til av konsentrasjon og syre. Allerede bærer den bud om et tydelig jordsmonnsavtrykk, men det kommer mer, bare vent, og ikke minst vær tålmodig. Jo lengre den får ligge, jo mer viser den fram samt jo tørrere vil den oppleves. Det er fordi frukten og sødmen blir mindre yppig med alderen, mens syren holder seg framtredende. Akkurat som med oss mennesker. Auslese på dette nivået smaker imidlertid aldri virkelig tørt.
Det gjør derimot spätlese når den får ligge lenge nok (la oss si 20 år og mer) siden den i utgangspunktet har omtrent halvparten så mye restsukker. K. H. Schneider har to utgaver av denne svært så anvendelige vinstilen og de er tilgjengelig i større antall enn auslesen. K.H. Schneider Domberg Riesling Spätlese 2015 og K.H. Schneider Marbach Riesling Spätlese 2015. Forskjellen på de to er vinmarkenes beskaffenhet. I det første tilfellet er det snakk om et steinete jordsmonn med skifer og kvartsitt og i den andre et dypere jernholdig avleiringsjordsmonn. Og det enda de er naboer i den samme bratte sørvendte skråningen mellom Monzingen og Sobernheim.
Det gir seg uttrykk i form av en strammere mineralsk stil for Domberg-vinen og en mer parfymert og røykaktig karakter for Marbach-vinen. Begge deler 2015-årgangens kjøttfulle frukt. Og begge er gode matviner. Mens Domberg trives sammen med asiatisk mat eller kremet ost, har Marbach enda flere strenger å spille på. Den tåler en del krydder samtidig som tørrere oster fungerer utmerket samt ikke minst lam eller lyst kjøtt. Matkombinasjoner som absolutt bør prøves, og du blir garantert overrasket over hvor godt disse søte vinene gjør det.
Brødrene tenker også på de av oss som vil ha det (nesten) helt tørt i glasset. Både gjennom mineralske K.H. Schneider Schlossböckelheim Vulkanstein Riesling trocken 2014 og den mer aromatiske K.H. Schneider Sobernheim Sauvignon Blanc Trocken 2015 som altså er et helt annet drueuttrykk.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....