Dagens rett

Birria taco

Dette var fjorårets mest populære rett, ifølge Google

Dette var fjorårets mest populære rett, ifølge Google

Det er lett å forstå av denne har tatt verden med storm, for her er det masse smak og i en veldig trendy innpakning. Taco blir ikke det samme etter dette.
07 Januar 2022 - 00:00

Birria betyr (blant annet) unnskyldning på spansk, men du behøver slett ingen unnskyldning for å gå i gang med forberedelsene til denne retten. For den tar med tid enn den norske tacoen basert på kjøttdeig, men så får du så mye smak i retur at ventetiden er vel verd det. Det er bombesikkert. 

Retten stammer fra Jalisco i vestre Mexico, og der er den mer tradisjonsrik enn trendy. Det som kjennetegner denne tradisjonen er at den nyttiggjør seg kjøtt som ikke står øverst på attraksjonslisten som geitekjøtt, kuhoder og annet avskjær som trenger lang koketid for å bli spisemørt. 

Det sies at det finnes en birria-oppskrift for hver av de 125 underregionene i Jalisco - og sikkert en for hver kokk. Den korrekte kokemetoden er damping, altså at kjøttet skal legges på en rist over smakstilsetningene slik at kjøttet ikke er i kontakt med dem. Men det går fint å lage retten uten så lenge du passer på at gryta ikke koker tørr og at det ikke er for mye væske i bunnen.

Ingrediensene er i utgangspunktet ikke mange (bortsett fra krydderne), men du trenger mer enn en type chili (og ikke den vanlige røde) for å oppnå virkelig kompleksitet i smaken. 

Les mer om Mexicos sterke chilitradisjon

Det kan derfor lønne seg å oppsøke en butikk som har et godt utvalg av (tørket) chili. Eller sjekke hva du finner på nettet. Chiliklaus har godt utvalg.

At birria taco er blitt så trendy, skyldes nok en av måtene den kan serveres på. Nemlig pakket inn i tortilla og sprøstekt for så å dyppes i den intense kokekraften. 

Det er likevel enn annen meksikansk rett, nemlig tacos al pastor, som fortsatt er verdens beste matrett

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Birria taco

Birria taco

Fremgangsmåte

  1. Chilipastaen:
    Del opp chiliene og rist til pent brune. Fjern frøene og hinnene og legg dem i en bolle. Dekke med kokende vann. La stå i 15-30 minutter.
  2. Hell av vannet og ha chiliene i en blender med eddiken. Kjør til en pasta.
  3. Rub/marinade:
    Bland alle krydderne og gni dem inn i kjøttet.
  4. Dekk kjøttet med halvparten av chilipastaen.
  5. Ha kjøttet i en bolle med lokk og la stå i kjøleskapet over natten.
  6. Kjøttgryten:
    Varm ovnen til 175 grader.
  7. Ha vann, hakket løk, laurbær, hakket hvitløk og resten av chilipastaen i en gryte.
  8. Legg kjøttet oppi, legg på lokket og ovnsbak det hele i 4 timer. Sjekk underveis at det fortsatt er væske i bunnen av gryta.
  9. Tips:
    Den korrekte kokemetoden er damping, altså at kjøttet skal legges på en rist over smakstilsetningene slik at kjøttet ikke er i kontakt med dem. 
  10. Servering:
    Ta opp kjøttet av gryta og legg det på en skjærefjøl. Del opp i munnfuller.
  11. Fjern laurbærbladet.
  12. Som gryterett:
    Legg kjøttet i boller og topp med kraften som vannes ut til passe styrke. Hakket løk og koriander på toppen. Server med tortillas.
  13. Som taco:
    Dypp tortillaene på den ene siden i kraften og sprøstek i varm panne. Legg på kjøtt, hakket løk og koriander, topp med litt kraft, brett over tortillaen og snu den. Stek på andre siden. Smak til kokekraften (vann den ut eller kok den inn) og server den i en liten bolle for å dyppe tacoen i.

Her finner du mage flere taco-retter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her