Godbiter i pollisten
For samme prisen som nytappet vare får du her en 15 år gammel vin - perfekt til  juleribba

For samme prisen som nytappet vare får du her en 15 år gammel vin - perfekt til  juleribba

Ukens beste deal: Vellagret rødvin som smaker himmelsk til sesongens råvarer og som kommer til å toppe julemenyen.
Aase E. Jacobsen
11 November 2020 - 13:45
  Foto: Roger Kolbu

Ioppa Ghemme 2005 er rett og slett himmelsk myk og god med fine eksotiske toner og pent preg av trevirke, etter fire år i de store eikefatene som er typisk for tradisjonelt framstilt vin i området. En deilig vin til lam, vilt og ribbe. Alt hva magen begjærer i den mørke og kalde tiden.

Den har mye av aromaene som kjennetegner andre nebbiolobaserte viner, men innslaget av vespolina gir den en litt annen karakter. Men begge druene er i slekt – ved at vespolina er et avkom av nebbiolo. Forskjellen er særlig knyttet til modningstid, ved at vespolina modner en del før. I tidligere og kaldere tider var dette en sikkerhet for vinbonden. Likevel mistet den fotfeste etter phylloxera på grunn av sine lave avlinger, og dyrkes nå primært i det nordlige Piemonte, i underområder som Ghemme og Gattinara hvor den altså blandes med nebbiolo.

Vinmarkene ligger tett på Ghemme by og teller totalt bare 73 helktar for hele DOCG-et. Vinmarkene ligger i Sesia Val Grande UNESCO Global Geopark ved foten av Monterosa som kan ses i bakgrunnen.
Denne hjertesmelteren fant de i vinmarken.

Med dagens temperaturøkninger er det imidlertid få utfordringer selv her i den kjøligste utkanten av nebbiolos nedslagsfelt.

 

Du betaler bare 70 kroner ekstra for en vin som er modnet i produsentens kjeller i ytterligere fem år. For samme vin, Ioppa Ghemme 2010, er sågar i basis (62 utsalg) og er et knallkjøp – og et sikkert valg når du jakter en god vin til en gunstig pris til helgekosen. Her får du dessuten vellagrete dråper på toppen.

Her kan du lese mer om denne vinen og produsenten

Forskjellen på de to er bare alderen og årgangen. 2010 og 2005 er begge veldig solide årganger i Ghemme. Ioppas Ghemme fra enkeltvinmarken Santa Fe er et godt bevis på hvor god 2005 er. Den er nå utsolgt, og erstattet av kjøligere 2008 som gir en slankere og mer urtepreget stil. 

Se alle vinene fra Ioppa her

Fargen på etiketten for de to vinene er visstnok av praktiske årsaker. Som kan være greit også i en privat vinkjeller.

Velbrukte store fat sørger for at vinen kan modnes i mange år uten å få eikepreg, minimum er 20 måneder, men Ioppa lar vinene ligge mye lenger.
Ioppa er en familiebedrift: fv Valeria, Marco, Giorgio - pappa til Luca og Andrea som står helt til høyre.
Bestefar Giorgio med Stella som er Andreas (th) datter.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Ioppa
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Piemonte
    Pris:
    379.90 kr
    Varenummer:
    12427001
    89 POENG
    Ioppa Ghemme
  • Produsent:
    Ioppa
    Utvalg:
    Testutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Piemonte
    Pris:
    300.00 kr
    Varenummer:
    161801
    88 POENG
    Ioppa Ghemme
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her