Godbiter i pollisten
Dette kan bli din sjømatfavoritt også

Dette kan bli din sjømatfavoritt også

Bare flasken og etiketten gir et sterkt savn av sommer og sjøbris. Og innholdet er ubeskrivelig godt.
26 Mai 2021 - 11:45

Granbazán er en klassiker innen Rias Baixas – som jeg har hatt gleden av å nyte til mangt et sjømatmåltid i sjømatparadiset Galicia.

granbazan-d-alvaro-de-bazan.jpg [295.06 KB]Nå er to av vinene derfra tilgjengelig også i Norge, Granbazán Don Álvaro de Bazán Albariño 2015 er toppvinen fra denne produsenten. Laget i små kvanta (5400 flasker årlig) og fra én enkelt østvendt mikroparsell på toppen av åskammen og bak selve «slottet» som ligger nær landsbyen Cambados, i hjertet av underområdet Val do Salnés som både har de eldste albariño-stokkene godt plantet i granittjordsmonnet (for denne vinen er alderen 40 år) og med de kjøligste vekstforholdene.

Det gir en konsentrert og elegant stil med god syrefriskhet, fine steintonerGranbazan Albarino Etiqueta Verde-NY.jpg [214.76 KB] og god åpenhet etter fem år i flaske. Den perfekte vin til gode sjømatretter.

Granbazán Albariño Etiqueta Verde 2020 kommer fra eiendommens parsell på selve den flate åsryggen og med 20 år gamle planter. Vinmarken er beskyttet av skog på alle kanter, men den er likevel mer eksponert overfor Atlanterhavet som ligger bare et steinkast unna i vest.

Det gir på sin side en mer sjøpreget karakter med god kjøttfull frukt og fin syrlighet. Den er fortsatt veldig ung og tåler noen år i kjelleren, men er samtidig en vin som vinner på sin ungdommelige sjarm, så hvorfor vente.

GB_2.jpg [410.64 KB]Granbazán har 20 hektar vinmarker som alle omkranser «slottet». Siden nedbøren er så høy som 1500 mm årlig, er vinmarkene dyrket som pergola for å øke avstanden fra bakken og for å skape luftige forhold for på den måten å unngå sykdom.

GB_5.jpg [85.25 KB]

GB_7.jpg [663.00 KB]Siden 2017 eies Granbazán av Rioja-bodegaen Baigorri. Årlig produksjon er 300.000 flasker med Etiqueta Ambar (ikke importert) som viktigste vin, eller skal vi si flaggskip-vin - selv om det er Don Álvaro som bærer den etiketten. Her kan du se hva vi mente om den siste den var tilgjengelig i Norge

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her