Mat
Dette er verdens beste tomat

Dette er verdens beste tomat

Om du ikke får tak i verdens beste tomat, kommer du langt på vei med nest best når du skal følge denne uhyre enkle oppskriften.
26 Mars 2014 - 10:00

Tomater var tidligere et hyppig tilbakevendende og traumatisk tema blant hobbykokker. Dagens brede utvalg av tomater i alle fasonger, størrelser og farger gjør det vanskelig å forstå frustrasjonen den gang over butikkenes bleke og smaksfattige tomater. Som var ubrukelige til det meste, og i hvert fall til å lage god tomatsaus.

For til den trengs nemlig godt modne tomater hvilket betyr balanse mellom sødme og syre. Da var valget enkelt, det måtte blir hermetiske tomater, uansett hvor mye du hatet tanken på å bruke ikke-ferske råvarer.

Avlang og fyldig
I dag er disse bekymringene som blåst som dugg for solen, ikke bare fordi utvalget av skikkelig røde tomater er så stort, men fordi frukt- og grøntimportørene også forsyner oss med de riktige tomatene, nemlig av plommetypen. Hvorfor er plommetomatene bedre til saus enn de runde? Først og fremst av genetiske grunner.

Plommetomatene har kun to frøkamre mens de runde har minst fire. Derfor blir forholdet mellom tomatkjøtt og saft bedre. Og av den grunn er plommetomatene de foretrukne til hermetisering. Forskjellen er et resultat av mutasjon, men ikke av ny dato, for plommetomatene var utbredt allerde i Maya-kulturen i Mellom-Amerika. Det er for øvrig herfra tomatene stammer. Til Europa kom de som så mye annet i returballasten til erobrerne på 1500-tallet.

Men det tok lang tid før tomatplanten, som raskt ble ettertraktet på grunn av sine slyngende og dekorative evner, ble brukt som menneskeføde. Det var en utbredt oppfatning at den var giftig, men dette endret seg utover 1700-tallet. Den eldste nedtegnelsen av en oppskrift med tomater er fra 1797 signert den italienske kokken til keiserinne Katarina den andre av Russland.

Tomatene ble snart en populær vekst i det sørlige Italia hvor det er nok av akkurat det tomatene trenger, nemlig sol. Men også et mineralrikt jordsmonn. Området rundt Napoli med sitt sterkt vulkanske jordsmonn takket være Vesuvs utbrudd, pekte seg snart ut som det beste. Og først og fremst gjennom den svært avlange tomaten med navn san marzano etter byen hvor den stammer fra.

San marzano er grand cru-tomaten par excellence for italienske kokker, og det er jo fra denne delen av Italia at kunsten med å lage skikkelig tomatsaus kommer. 

Fantastisk enkelt
Marzano er et beskyttet navn som selvsagt misbrukes i utstrakt grad selv om EU-reglementet forsøker å beskytte det slik at vi alltid skal ha en garanti for at det er de ekte san marzano-tomatene som er i tomatkassen eller -boksen. Derfor er det garantert ikke san marzano når du kjøper plommetomater i butikken.

Da heter sorten mest sannsynlig roma, og den brukes veldig mye av hermetikkindustrien da den har de samme egenskapene, men altså ikke den samme smaken. Ingen tomater kan komme opp mot san marzanos smaksfylde, og faktisk innholder den både mindre sukker og syre enn alle andre tomater, likevel er smaken både rundere, fyldigere og mer balansert.

Men vi må altså ta til takke med det som importeres friskt til landet her - eller noen av de gode forsøkene på å få mer smak i norske tomater.

Her dyrkes de aller beste norske tomatene

og prøve å gjøre det beste ut av det. Og det er nemlig å bake dem i ovnen med olje, sitron og hvitløk. Enkelt, men fantastisk godt når du heller tomatene over den nykokte pastaen.

Vin til tomater er et område som er definert som "betent", men overhodet ikke vanskelig når tomatene er ovnsbakt som her. Varmebehandlingen og smakstilsetningene endrer smaken totalt og løfter frem både sødme og syre betraktelig samtidig som tomatene får et lett karamellisert preg.

Det er enklest å finne en hvitvin til denne retten. Tomater er veldig glade i druen sauvignon blanc,

Ovnsbakte tomater til pasta

Ovnsbakte tomater til pasta

Fremgangsmåte

  1. Vask og tørk og skjær tomatene i tre deler med mer tykke skiver og legg dem taksteinsvis i en stor ildfast form.
  2. Skrell hvitløksfeddene og ha dem i en morter sammen med havsalt eller finhakk dem og bland dem med oljen. Tilsett sitron og smak til med salt og pepper.
  3. Drypp dette over tomatene og sett dem inn i ovnen ved 150 grader i minst 1 timer, gjerne lengre, til de begynner å "tørke" og få lett brunlig kant.
  4. Ta formen ut av ovnen. Skru opp varmen til 200 grader. Dryss eventuelt over mozzarella kuttet i terninger og sett tilbake i ovnen i fem-seks minutter til osten har smeltet.
  5. Ta ut av ovnen og dryss over grovhakket basilikum.
  6. Kok pastaen etter anvisningen på pakken og hell tomatene over. Bland godt og server med en gang med godt brød.
  7. Du kan godt servere en grønn salat til.

Les mer om de ulike pastatypene

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 04. februar

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene

Den 04. februar har du en sjelden mulighet til å utforske toppviner fra Spania. Ta en titt på vinene som serveres denne kvelden – du vil forstå hvorfor det lønner seg å sikre seg en plass raskt!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her