Mens enkelte barberaer på grunn av de økende temperaturene kryper over 15 prosent og nærmer seg hetvin, holder de fleste dolcettoene seg innenfor det som er akseptable verdier. Og Principiano Dosset 2013 (17579)er i en klasse for seg.
Super matvin
Og nærmest en diametral motsats all den tid den bare holder 10,5 prosent. Noe som kanskje kan høres ut som en vits, men faktum er at det også er en virkelig god vin som passer perfekt til høstlige pastaretter, til alt av kylling og svin, og sågar en rekke lammeretter.
De aller beste dolcettoene kan du lese om her
Den moderate alkoholen er et resultat av vinmarkens kjølige beliggenhet som forlenger syklusen til den normalt tidlig modne dolcetto. Det er tradisjon for å plante dolcetto nettopp i slike vinmarker hvor den sentmodnende nebbiolo og den varmehungrige barbera ikke modner tilstrekkelig. Dosset er forresten en gammel betegnelse for dolcetto.
Naturgjær, lite eller ingen svovel
Men det er ytterst sjelden at dolcetto ender på så lave verdier. 2013 som årgang kjennetegnes av moderat varme og høye syrer. Dessuten av ekstra lang vekstsyklus på grunn av utfordringer underveis. Det flotte været som begunstiget nebbiolo i innspurten fikk ikke dolcetto (og barbera) noen glede av, hvilket kan være en forklaring på både alkoholnivået og friskheten i vinen.
Det samme kan sies om boksen Principiano Piemonte Barbera 2013 (7231)som i 2013-utgave er laget av druer fra en litt varmere del av Piemonte, nemlig Gavi.
Les mer om denne boksen og produsentens andre flotte viner
Begge vinene har det til felles at de er gjæret med naturlig gjær. Flasken er heller ikke tilsatt svovel, mens det for boksen er brukt minimalt med svovel.
Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)