Drikke
Dette er en bordeaux som alle har råd til

Dette er en bordeaux som alle har råd til

Den gunstige prisen til tross har den likevel veldig godt lagringspotensial. Og smaker fortreffelig allerede.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2015 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Ch. Les Ormes Sorbet 2010 (57219)er en trøst for alle som ser sin yndlingsviner øke i pris som følge av svekket kronekurs. Den koster nemlig ikke mer enn i fjor høst. Og er billigere enn da 2005-årgangen var i salg. Dermed er den et veldig godt kjøp som likevel finnes i mengder som gjør at «alle får».

Både klassisk og rik

Vi snakker om en veldig klassisk ung bordeaux med hovedvekt av cabernet sauvignon i druemiksen. Derfor er det solbær i rikt monn samt innslag av cedertre og blyantspiss. I munnen er den fyldig og god med fine faste tanniner. En vin som er skapt for å lagres i 10 år, men som garantert holder lengre enn det.

2010 er et knallgodt år for den som liker kombinasjonen av klassisk stil med rikdom. Året før – 2009 er bare rikt og litt voldsomt etter min smak og med høy alkohol. 2011 på sin side er bare klassisk på grensen til «grønt», det vil si med litt vel mye av de karakteristiske paprikatonene forårsaket av pyraziner, som gjerne oppstår i cabernetviner når det er for mye nedbør – eller for dårlig drenering.

På spesialpolet er det nå 2011 som gjelder

Samme vin i 2009, Ch. Les Ormes Sorbet 2009 (59579), har klart seg rimelig godt, vil jeg si, litt varm og moden i frukten, men likevel en vin med et mellomlangt lagringspotensial.

Unntaket fra regelen

Dette slottet ligger i Nord-Médoc, et område som fortsatt byr på veldig god vinvaluta og som kanskje er det som har tjent mest på temperaturøkningene. Beliggenheten nesten helt ut mot Atlanteren har sine utfordringer – mange viner herfra kjennetegnes av å være svært robuste og jordlige. Og onde tunger vil ha det til at dette ikke er vinland siden vinene aldri vil nå samme nivå som lengre sør på denne landtungen.

Les mer om denne delen av Médoc

Les Ormes Sorbet er derfor en liten perle og et nesepek til kritikerne.

Her er et annet veldig godt slott i samme område

 

Jordsmonnet på den 20 hektar store eiendommen har nemlig en gunstig kombinasjon av kalkholdig grunn med sand og leire på toppen. Det sikrer viner med god syre, frukt og fine (i motsetning til områdets ofte grove) tanniner.

Slottet har vært i én families eie, nemlig Boivert, gjennom ni generasjoner. I dag er det Hélène Boivert og hennes sto sønner Vincent og Franço som styrer, etter at mannen og faren Jean døde uventet i 2004. Det er han som tillegges æren for å ha løftet slottet til dagens kvalitetsnivå.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her