Drikke
Nyheter på spesialpolet desember 2014 - rød bordeaux fra 2011

Nyheter på spesialpolet desember 2014 - rød bordeaux fra 2011

Aase E. Jacobsen
03 Desember 2014 - 10:54

Bare til Vika-utsalget er det bestilt 18.500 flasker bordeaux i forbindelse med slippet 4. desember. I fjor blåste det ut 13.000 bordeauxflasker i desember, og Vinmonopolet forventer stor pågang også i år.

Blant de 62 vinene som er smakt, er det nemlig mange godbiter. Det aller beste kjøpet er Ch Giscours 2011 – en lekkerbisken til under fem hundrelapper. D’Issan, Brane-Cantenac og Gruaud-Larose er hakk i hel.

Lenkene øverst og nederst i denne artikkelen fører deg til vinene i testens to kategorier.

Blant eldre flasker er Léoville-slottene i den supre og fortsatt lagringsvillige 2001-årgangen ikke uventet på topp. Blant de aller eldste flaskene peker Ch. Montrose 1975 og den svært rimelige «outsideren» Ch. Lanessan 1979 seg ut. 589 kroner for en 35 år gammel vin er et kupp. Disse flaskene er det nesten ingen vits i å satse på med mindre du har tenkt å tilbringe natten før dørene åpner den 4. desember i sovepose.

Desemberlanseringen har imidlertid 2011 som hovedfokus – en årgang som er interessant gitt at den er langt lavere priset enn forgjengerne 2009 og 2010. For en rekke viner er det snakk om mange hundre kroner, enn si tusenlapper å spare. 2011 karakteriseres som en «klassisk» årgang hvor de beste vinene kjennetegnes av streng seleksjon. Siden «klassisk» i Bordeaux ofte betyr mye grønne toner, er nettopp dette forholdet av stor betydning. Utbyttet i 2011 skal derfor være historisk lavt. Noe mange viner demonstrerer med tydelighet.

Rød bordeaux fra 2011

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her