Querceto di Castellina L'Aura Chianti Classico 2018 er både leskende og skrudd sammen for å kunne lagres. Det betyr at den er et perfekt uttrykk for denne klassiske vinstilen, og når den er den som gir best valuta av alle under to hundrelapper, ja da er saken avgjort.
Se utvalget av chianti classico på polet her
En liten advarsel er på sin plass, om du prøver å få tak i den i dag og får beskjed om at den er utsolgt, prøv igjen for den er i landet, men står i lang fortollingskø. En av flere årsaker til at alt tar veldig lang tid når det kommer til polvarer om dagen. Det er trolig lenge til det blir normaltilstander for vareimport til Norge.
Chianti classico er en veldig anvendelig matvin, til alt fra pasta, soppretter, svin, lyst kjøtt som kylling og kalv, lam og elg. Du velger sjelden feil, når du går for en slik vin. Og selv om den har 12 måneder i fat bak seg, er det snakk om større og brukte fat, som bidrar til å åpne vinen før flasketapping. Dermed er den drikkeklar når du åpner den, men takket være strukturen i 2018-utgaven, har den et godt liv foran seg.
2018 føyer seg inn i rekken av gode årganger i denne delen av Italia.
Aller best var den i 2015-årgang, da som en kombinasjon av kraftpakke og eleganse. Da var for øvrig en av mine favoritter i sin kategori (av 180 andre) under Anteprima 2018. Mens 2015 var en årgang med svært konsentrerte druer, ga 2018 både god modning og gode syrer, hvilket forklarer den gode balansen og friskheten. Derfor ligger 2018 godt an til å være en av de aller beste fra denne produsenten.
Som navnet og beliggenheten til tross, ikke har lang historie som vinprodusent. L’Aura var deres først vin på markedet i 1998, og den er kalt opp etter innehaveren, Laura di Battista. Hennes familie har vært på den drøyt 80 hektar store eiendommen siden 1945. I starten ble det familiens feriested, mens jorden ble leid ut. Inntil Laura tok over i 1989. Sammen med mannen har hun utviklet Querceto di Castellina til å bli en moderne bedrift med vekt på turisme, vin og oliven samt matlagingskurs. Det var den eldste sønnen Jacopo som fikk ideen å satse på å lage vin under egen etikett i stedet for å selge druene. Sammen med seg har han vinmakeren Gioia Cresti og agronomen Valerio Grella.
Vingården har vært bærekraftig drevet siden starten og er øko-sertifisert siden 2012. I dag har de 11 hektar vinmarker innen Chianti Classico.
Her kan du se en film fra eiendommen
De lager også en gran selezione som er en forholdsvis nyvinning (siden 2914) innen Chianti Classico. Til slike viner kan produsenten kun bruke egne druer og vinen må modnes i 30 måneder mot 24 og 12 måneder for henholdsvis Chianti Classico og Riserva. Det er ikke alltid jeg fortrekker gran selezione foran de andre - noen ganger er vinen for eikepreget eller rett og slett med litt for mye av det gode og dermed litt atypisk.
Querceto di Castellina Sei Chianti Classico Gran Selezione er nå tilgjengelig i 2017-årgang, men den har jeg ikke smakt ennå.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt..