Mat
Dette er de beste norske råvarene

Dette er de beste norske råvarene

Vinnerne i den landsomfattende kåringen Det Norske Måltid er klare. De nordligste landsdelene gjorde nærmest rent bord.
Aase E. Jacobsen
12 Desember 2011 - 13:00

– Vi begynte med 49 produkter. I kveld står vi igjen med fem verdige vinnere, sa Harald Osa fra Stiftelsen Norsk Matkultur under prisutdelingen i Stavanger. Jakten på de beste matproduktene i Norge er over for denne gang. Nordpå og Midti har mest grunn til å være fornøyd, med to vinnere hver.

Det hele startet med at fem regionale juryer plukket ut ti kandidater i sin landsdel. Produktene ble bedømt av en nasjonal fagjury med Bent Stiansen i spissen. De tre beste i hver kategori gikk til finalen, der vinneren ble den som til sammen fikk flest poeng for smak, konsistens, utseende og lokal tilhørighet.

Vinnere fra både Hitra og Frøya
Årets Kjøttprodukt 2011 er Hjort flatbiff fra DalPro Gårdsmat på Hitra.
– Markedet etterspør det ekte, det naturlige og det opprinnelige, og forbrukerne vil ha kvalitet for pengene. DalPro Gårdsmat henter sine råvarer direkte fra den ville kystnaturen og foredler til det ypperste av produkter, akkurat slik vi ønsker det, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, som delte ut prisen.

I kategorien Årets fisk- og skalldyrprodukt var det Kamskjell fra Seashell på Frøya som stakk av med seieren, akkurat som i 2008.  Juryen er ikke snauere enn at de mener at de håndplukkede, levende kamskjellene fra Frøya er ”verdens beste skjell”.

Nordpå med to vinnere
Årets ost ble Rød Kjerringøy fra Kjerringøy Gård på Kjerringøy i Nordland.
”En smaksrik, vellagret, kittmodnet ost, med bløt og saftig konsistens. Et eksempel på at et gårdsmeieri leverer et topp produkt. En ost Norge skal være stolt av”, lyder juryens begrunnelse.

Vår nordligste landsdel tok også hjem prisen for Årets frukt- og grøntprodukt med Gulløye fra Nord-Norge, fra Tromspotet på Silsand på Senja. I juryens begrunnelse står det: Gulløye fra Nord-Norge er en rødøyd, melen og smaksrik potet, et praktfullt eksempel på hvordan moder jord og lange lyse sommerdager og sommernetter bidrar til topp kvalitet på smak og konsistens.

Ekte håndverk
Et lite gårdsysteri på Jæren har gått av med seieren som Årets nyskapning. Knudenosten fra Aurenes gårdsysteri, i Time i Rogaland er et godt og spennende produkt som til og med har skapt nysgjerrighet hos NOMA – som er kåret til verdens beste restaurant for sin satsing på det nordiske kjøkken. Grunnleggeren av NOMA, Claus Meyer, har blitt så begeistret at han gjerne vil selge osten fra Aurenes gardsysteri i sine utsalg.

I kategorien Årets frukt- og bærdrikk var det eplemost av Aromaepler fra Bagstevold Gård i Øvre Eiker i Buskerud som gikk av med seieren. Og Årets Øl ble Borg Bokk øl fra Borg Bryggerier.

Det er Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Stiftelsen Norsk Matkultur som står bak prosjektet Det Norske Måltid. Målet er å synliggjøre lokale og regionale råvarer, skape stolthet og formidle matglede og kunnskap om norsk mat til hele Norges befolkning.

Årets Kjøttprodukt 2011
Hjort flatbiff fra DalPro Gårdsmat, Hitra

Årets Fisk- og skalldyrprodukt 2011
Kamskjell fra Seashell, Frøya

Årets Ost 2011
Rød Kjerringøy fra Kjerringøy Gård, Kjerringøy

Årets Frukt- og grøntprodukt 2011
Gulløye fra Nord-Norge, Tromspotet, Silsand på Senja

Årets Frukt- og bærdrikk 2011
Eplemost fra Aromaepler fra Bagstevold Gård, Øvre Eiker

Årets Nyskapning 2011
Knudenosten fra Aurenes Gårdsysteri, Time på Jæren

Årets Øl 2011
Borg Bokkøl fra Borg Bryggerier

Foto: Tom Haga

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her