Drikke
Dette er årets mest spennende ølnyheter

Dette er årets mest spennende ølnyheter

Ni øl er i finalen til Årets Øl-Nykommer. Hvilket øl som har gjort seg mest fortjent til tittelen, må du vente til 31. januar for å få vite.
Redaksjonen
15 Januar 2015 - 10:35

Kravene til et øl som kan smykke seg med tittelen Årets Øl-Nykommer 2014 er ikke bare at det må være et sabla godt øl, brygget etter alle kunstens regler, og selvsagt uten feil. Det må også tilfredsstille en rekke andre kriterier.

Blant annet må det ha et visst innslag av innovasjon og nytenkning. Det må ligge en klar strategi/ide bak. Både emballasje og etikett må kommunisere denne ideen. Videre vurderes ølet opp mot kriteriet om det er en dyrkbar nisje. Rett og slett om det er et øl som vil bli etterspurt i markedet.

41 øl er vurdert, smakt, spyttet eller svelget

I den grad juryen har hatt tilgang til informasjon evalueres også i hvilken grad lanseringen har vært en suksess rent pr-/markedsføringsmessig – selvsagt innenfor reklameforbudet.

41 nye øl ble nominert av bryggeriene selv. Hvert bryggeri kunne melde på inntil tre nyheter lansert mellom 15. oktober 2013 og 15. oktober 2014.

De ni ølene som i henhold til juryen i størst mulig grad tilfredsstiller nevnte kriterier er:

7 Fjell Monplaisir Pale Ale
Pale ale er en kategori som ypper seg mot IPA.

Black IPA er en helt ny kategori som «tok av» i 2014.

EGO A Damn Fine Coffee IPA
Øl brygget med kaffe fra småskalakaffebrenner.

Øl brygget etter klassisk belgisk oppskrift en utfordrer til utenlandske storselgere og i en nisje med vekstpotensial.

Lindesnes Havets øl
Øl brygget med rødalge (søl).

Nøgne Ø Skog og mark
Øl brygget med håndplukkete ingredienser fra norsk natur.

Det første samarbeidsbrygg mellom hjemmebryggere og storskalabryggeri.

Øl brygget etter klassisk tysk oppskrift en utfordrer til utenlandske storselgere.

Surøl brygget med kirsebær fra Sogn og rugmalt.

Hvilket av disse ølene som i størst monn gjør jobben avsløres den 31. januar under Norbryggs årlige hjemmebryggevent på Kanonhallen.

Samtidig får du vite hvillke øl som publikum mener er fjorårets favoritter.

I 2013 fikk dette ølet aller fleste stemmer

Juryen for Årets Øl-Nykommer 2014 består av Trond Blindheim, rektor Markedshøyskolen, Steinar Killi, professor, Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo, Stein Øvre, designer, Creuna, Per Øyvind Arnesen, Ølportalen, Gustav Foseid, Norbrygg, Jørn Tore Persen, Ølakademiet og Aase E. Jacobsen, Apéritif.

Kåringen gjennomføres for tredje gang og er et samarbeid mellom Ølportalen, Norbrygg, Ølakademiet og Apéritif.

I 2013 ble Vossa Pale Ale fra Voss Bryggeri årets mest innovative øl for sin brukt av einerlog i bryggingen – en veldig tradisjonsrik teknikk.

Les om Voss' brune stolthet

I 2012 gikk Sur Megge fra Haandbryggeriet av med seieren.

Derfor ble Sur Megge mest innovativt i 2013

Dette er de påmeldte ølene til Årets Nykommer 2014:

Bryggeri

Produkt

Kinn

Kinn Solsnu

Austmann

Sjokolade&Kirsebærporter

Ægir

Hyrrokkin India Peated Ale

Nøgne Ø

Nøgne Ø Vic Secret IPA

7 Fjell

7 Fjell Svartediket Black India Pale Ale

Kinn

Kinn Kveldsbris

Ægir

Lærdøl Sour Cherry Rye

Nøgne Ø

Nøgne Ø Skog & Mark

Austmann

Gyldenløve

Haandbryggeriet

Haandbryggeriet Humlekanon

Grunerløkka

Løkka/Crow White IPA

Lervig

Lervig Kringly Kris

EGO

A Damn Fine Coffee IPA

Kinn

Kinn/Voss Tradisjon med kveik

Nøisom

Bonfire Blonde

Lervig

Lervig White IPA

Ringnes

Ringnes Polaris Baltisk Porter

Grunerløkka

Løkka IPA

7 Fjell

7 Fjell Mon Plaisir Pale Ale

Austmann

Miss Saison

EGO

Black Chocolate IPA

Nøisom

Placebo

7 Fjell

7 Fjell Fløien India Pale Ale

EGO

Redness

Lervig

Lervig Johnny Low (boks)

Ægir

Hrist & Mist Hefeweizen

Nøgne Ø

Nøgne Ø Kriek of Telemark

Ringnes

Frydenlund Pale Ale

Nøisom

Birdie Num Num

Lindesnes

Lindesnes Havets Øl

Aass

Aass Pilsner Premium

Hadeland

American Pale Ale

Hansa

Borg Østlandets Gull

Hansa

Hansa Porter Spesial

Macks

Mack IPA

Sagene

Sagene Sterk Jul

Hadeland

Damp

Macks

Mack Witbier

Sagene

Sagene Mørk Vinter

Sagene

Sagene Pilsner

Macks

Mack Isbjørn

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her