Drikke
Det spanske hvitvinsparadiset

Det spanske hvitvinsparadiset

Hvitvinsdruen verdejo er selve krumtappen i DO Rueda og en fleksibel drue som evner å produsere hvitviner i en rekke stiler. De mest vellykkete er friske aromatiske, tiltalende og kremaktige eller elegante og strukturerte.
02 Mai 2018 - 10:10

Rueda med sitt kontinentale klima regnes som et av de beste DO-er (denominacion de origen) for hvitvin i Spania. Det som gjør Rueda så velegnet for hvitvinsproduksjon, er at området har en ekstremt stor forskjell mellom dag- og nattemperaturer. Om sommeren kan det være 40 grader om dagen og helt ned mot 10 grader om natten. Dette tilfører druene en stor aromatisk fruktighet samtidig som de klarer å opprettholde en meget frisk syrestruktur. Et annet viktig element er høyden over havet. 

Finca Montepedroso er eid av riojabodegaen Martines Bujanda og lager i sin moderne vinkjeller svært gode verdejoviner som utvikler seg positivt over tid.

Her ligger vinmarkene stort sett mellom 600 og 800 meter, med noen over 850 meter, og er blant Spanias høyest beliggende. Disse faktorene sammen med jordsmonnet (som er kalkholdig med en blanding av sand og leire med runde småstein i øverste laget) skaper ideelle forhold for verdejodruen. Den har lange røtter i Rueda som fremdeles er dens hovedområde. I tillegg dyrkes den i en viss utstrekning i naboområdene Toro og Cigales. 

Høy avkastning gir minus i boka 

Verdejo er en karakterfull drue som produserer tiltalende hvitviner med aromatiske, urteaktige toner. Druen har høyt glyserolinnhold som gir en fin rundhet i vinene. Dens gode struktur og høye syrenivå gjør den lagringsdyktig og tilfører vinene en honning- og nøtteaktig bouquet etter noen års lagring. 

Verdejo er tradisjonelt blitt blandet med viura eller sauvignon blanc. Når det står Rueda på vinflaskens baketikett, må vinen inneholde minst 50 prosent verdejo. Står det derimot verdejo, må vinen bestå av minst 85 prosent denne druen. Trenden går mot en økning i andelen av verdejo, og de aller beste produsentene bruker nå 100 prosent verdejo. 

Under et besøk i Rueda tidligere i år smakte jeg viner fra i alt 17 produsenter. Erfaringen fra disse dagene gir et inntrykk av en rekke flotte vellagete hvitviner i en mengde forskjellige vinstiler. 

I kategorien delikate, friske og aromatiske hvitviner er produsentene Menade og Valdecuevas i

Fakta om verdejo 

Ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes er verdejo hjemmehørende i Rueda. Men der fremgår det også at den har slektskap til godello fra Galicia som har synonymene gouveio og verdelho. Verdejo er imidlertid ikke i slekt med madeiradruen verdelho.

Druen skal ha kommet til området med muslimene på 1000-tallet. Dens røtter er derfor trolig i Nord-Afrika. Det var Marques de Riscal som var først ut med å se potensialet for denne druen i Rueda, og det allerede på 1970-tallet. Men det var altså først på 2001-tallet at etterspørselen og produksjonen eksploderte.

en spesiell klasse. Menades Verdejo 2015 er forfriskende med en klokkeren floral tone med pære, fennikel og urter. Valdecuevas Flor Innata Verdejo 2015 har større viskositet med delikate, mer tropiske aromaer i retning fersken og pasjonsfrukt. Det som skiller disse to vinene ut fra de andre i samme stil, er kvaliteten på frukten med rene, flotte aromaer og en lineær syrestruktur. Jeg smakte andre viner i samme stil som ikke er like vellykkete, siden de er produsert med betraktelig høyere avkastning og mindre strikshet i utvelgelsen av druematerialet rent kvalitetsmessig. 

Fatlagringen er mest utfordrende 

I gruppen tiltalende, kremaktige hvitviner kommer José Pariente, Finca Montepedroso og Caserio de Duenas best ut. Deres viner i denne gruppen er alle flott balansert med en krisp syre og en herlig munnfølelse samt nydelige mineralske kremtoner i avslutningen. 

José Pariente Verdejo 2015 er utsøkt med intens aroma av fersken, pære og pasjonsfrukt. Finca Montepedroso Verdejo 2014 har mye til felles med Parientes, men med mer blomsteraktige toner og sitrusfrukt. Barcelo Caserio de Duenas Superior Verdejo 2015 er på sin side litt mer tropisk i frukten, dog fint blandet med gule plommer og fennikel. 

 

De lekreste hvitvinene har alle en god konsentrasjon av utsøkt rent druemateriale. De er produsert med temperaturkontroll i ståltanker og har deretter fått 4-5 måneder på bunnfallet med omrøring (batonnage). Andre lignende viner oppleves ikke å ha den samme renhet i frukten og er mer rustikke med en del bitterhet i avslutning. Som er et resultat av mindre streng kontroll av fruktkvaliteten og for mye kaldmaserasjon med fruktskallene før gjæringsprosessen. 

Innad i kategorien elegante strukturerte hvitviner er det imidlertid der man, etter min mening, finner aller størst kvalitetsmessige forskjeller. De som utmerker seg her er José Pariente, Menade, Caserio de Duenas, Belondrade og Valdecuevas. Alle har nydelige fruktaromaer fint blandet med svake smør- og vaniljetoner. De er velbalanserte og komplekse med en flott tekstur og en meget lang mineralsk avslutning. José Pariente Fermentado en Barrica 2014 er meget elegant og kremaktig. Menade V3 2013 har silkeaktig tekstur med blomsteraktige, rene toner. Caserio de Duenas Barrel Fermented 2014 er mineralsk og sitrusaktig. Belondrade y Lurton 2014 er rikere med mer tekstur. Mens Valdecuevas Cuvee 2015 er noe mer reservert for øyeblikket, men lover bra for fremtiden. 

Nye vinstiler kommer til 

Felles for disse vinene er høy konsentrasjon av frukt og en veldig fin balanse mellom frukt og

Fakta om Rueda 

DO Rueda ble etablert i 1980 som det første i Castilla y León. Det dyrkete arealet teller i 2014 knapt 13.000 hektar. I 2015 er 86 prosent av produksjonen verdejodruer. Mens produksjonen har økt jevnt og trutt siden 2001 da den lå på 23,5 millioner kilo, var toppåret i 2013 med 98 millioner. Maksimalt utbytte ifølge DO-reguleringen, er 10 og 8 tonn per hektar for henholdsvis vaieropphengte- og buskbeskjærte vinplanter. De beste produsentene ligger lavere, eksempelvis ligger José Pariente på maksimalt 7,5 tonn per hektar. I dag utgjør de buskbeskjærte vinmarkene 9,4 prosent av det beplantete arealet.  Ifølge DO Rueda høstes 95 prosent av druene maskinelt. 

Fra 2008 kan produsentene også sette DO Rueda på både rød- og roséviner. Men de røde druesortene (tempranillo, garnacha, merlot og cabernet) som i 2000 dekket 15 prosent av arealet, er nå nesten fortrengt av de hvite.

eikebruk. De er gjæret i franske eikefat (nye og inntil seks år gamle med lav grad av toasting) og kontrollert omrøring i 7-8 måneder. Vinene som ikke skårer like høyt i denne kategorien er for kraftige og mer dominert av eikebruken med en overvekt av smørtoner i avslutningen.  

Verdejo har et godt lagringspotensial. Det kan Finca Montepedroso demonstrere gjennom en vertikalsmaking av fire årganger av sin vin i kategorien tiltalende, kremaktige hvitviner: 2010 som er et godt år, har høy viskositet med en balsamisk nese og tertiæraromaer som honning, nøtter og smør. Den er fyldig, rik og har holdt seg bra. 2012 er ikke et like bra år, noe som gjenspeiler seg i vinen. Syren er lavere og alkoholen merkes i avslutningen. 2014 er den absolutt beste årgangen. 2015 som er relativt nytappet, trenger mer tid for å gå seg til. Men den er lovende, så det er bare å vente.  

I tillegg til de tre ovenfor nevnte hvitvinstiler av verdejodruen er det i Rueda flere innovative produsenter som jobber med å utvikle nye moderne definisjoner av druen. Menade lager for eksempel en flott naturvin (produsert uten noen svoveltilsetting) - Nosso 2015, som er meget vellaget med klare, rene aromaer av fersken, pære, ananas og fennikel. Den er kompleks med en fin munnfølelse og en lineær mineralsk ettersmak. En vin som fungerer utmerket med asparges, artisjokk og risotto med grønne grønnsaker, ifølge produsenten.  

Seks topprodusenter i Rueda 

José Pariente er produsenten som imponerer aller mest med sine nydelige vellagete hvitviner av utsøkt klasse. José Pariente var en entusiastisk vinmaker i Rueda med lidenskap for kvalitetsvin som han kunne servere i sin restaurant. Hans datter Victoria har ført driften videre og bygget nye moderne produksjonslokaler i 2008. Nå er også tredje generasjon med Martina på vei inn i familiefirmaet. Her produseres fem hvitviner, hvorav tre er med verdejo og de andre to med sauvignon blanc. Deres sist kreerte verdejo er produsert i sementegg-tanker og er nettopp lansert på markedet. 

Menades viner er beundringsverdige med en utrolig flott renhet i druematerialet som gir klokkeklare aromaer. Dette er resultatet av deres økologiske filosofi for vindyrking uten bruk av kjemiske behandlinger og et stort fokus på en sameksistens mellom faunaen i vinmarken og vinplantene. De ble sertifisert økologisk i 2005. Menade drives nå av tre søsken som er sjette generasjon vindyrkere i Sanz-familien. De produserer tre hvitviner, i tillegg til en søt og en musserende vin. Tre med verdejo og de andre to er med sauvignon blanc. 

Finca Montepedroso eies av familien Martinez Bujanda som har mer enn 120 års erfaring med vindyrking og -produksjon.  De eier tre vingårder i Rioja, en i Castilla-La Mancha, i tillegg til Montepedroso i Rueda. De produserer kun en hvitvin i Rueda som kalles Finca Montepedroso Verdejo – som til gjengjeld er en meget elegant utgave av verdejodruen. 

 

Caserio de Duenas er en historisk vingård med røtter tilbake til det 18. århundre. De hører til under gruppen Hijos de Antonio Barcelo som eier fire vingårder i Spania. Caserio de Duenas fikk for to år siden ny teknisk direktør, den reisende vinmaker Almudena Alberca. Hun har gjort store fremskritt med produksjonen som gjenspeiler seg godt i deres delikate og velbalanserte verdejoviner. 

Belondrade eies av en fransk familie som ankom Rueda på begynnelsen av 1990-tallet. De eier selv 30 hektar med vinmarker fordelt på 19 ulike jordstykker. Disse behandles separat og er med å tilføre forskjellig karakter til vinene, sammen med en allsidig bruk av fransk eik (20 prosent ny med ulik toasting for hver cuvée). Belondrade har et regime hvor hver enkelt eiketønne med vin smakes før de gjennomfører en omfattende blandingsprosess med mål om å kreere de mest komplekse verdejoviner.   

Valdecuevas drives av tredje generasjon av Martin-familien. Deres vinmarker ligger ved 800 meters høyde. De produserer tre hvitviner av verdejo og en lett musserende verdejo. Valdecuevas overordnede mål er å jobbe mot en fin balanse mellom det moderne og det klassiske i sine verdejoviner. 

Almudena Alberca Martin (tv er teknisk direktør hos Caserío de Dueñas og Marian Santamaria er vinmaker samme sted.  Foto: James Sturcke
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her