Det reneste hvite

Etterspørselen etter råvarer som er så naturlige som mulig - altså uten noen form for tilsetningsstoffer - er økende over hele den vestlige verden. Nå er turen kommet til gourmetsaltet som i seg selv opplever voksende interesse.
Redaksjonen
01 Mars 2006 - 13:36

Halen Mon som er walisisk for salt fra Anglesey, er varemerket for salt høstet fra Wales-kysten som nyter godt av friskt vann fra det store Atlanterhavet. Dette saltet hylles av ledende engelske kjøkkensjefer for sine unike egenskaper så vel som bordsalt som i matlagingen og skal være spesielt godt i salater og til rå grønnsaker.

Halen Mons myke og lett sprø tekstur gjør at de snøhvite saltflakene løser seg lett opp. Saltet er 100 prosent naturlig og inneholder derfor ingen tilsetninger. Dessuten er saltet en god kilde for mineraler og sporstoffer som sink, kalsium og magnesium. Halen Mons er dessuten det eneste engelske saltet som er sertifisert av Soil Association som er Englands ledende godkjenningsorgan for økologiske varer.

100 prosent håndlaget
Halen Mon produseres av Anglesey Sea Salt Company som ble etablert av David og Alison Lea-Wilson i 1998. Paret som møttes under studier på universitetet i Bangor i det nordlige Wales, besluttet å bli i landsdelen etter studiene. De startet først med østersoppdrett samt salg av hummer men droppet geskjeften da ideen om å starte sitt eget akvarium ble materialisert. Siden vintermånedene kunne bli lange og uten nok inntektsbringende aktiviteter, dukket ideen om utvinning av sjøsalt opp.

Etter omfattende studier kom de frem til en høste- og tørkeprosess som kombinerer topp moderne teknologi med tradisjonelle saltutvinningsmetoder. Sjøvann fra Brynsiencyn ved Menai-stredet som for øvrig ligger like ved en badestrand merket med blått flagg (altså garantert ren), pumpes i land og filtreres gjennom en naturlig seng av blåskjell samt en sandbanke.
 
Etter ytterligere filtrering varmes vannet forsiktig opp under vakuum for å øke salthetsgraden fra den naturlige tre prosent til 16. Deretter overføres vannet til krystalliseringspannene for en langsom fordamping. Resultatet er flate saltkrystaller som kommer til overflaten og som tas opp daglig med hjelp av sil og saltrake. Etter rensing får saltet tørke godt før det pakkes for hånd i bokser av kartong.

Ingen bitter ettersmak
For bedriftseierne er det ikke bare viktig å utnytte en naturlig og fornybar ressurs men hele prosessen skal være miljøvennlig. Eksempelvis utnyttes dampen som kommer opp fra oppvarmingskarene til å varme opp nytt sjøvann. Dessuten har bedriften forpliktet seg gjennom et energiøkonomiseringsprogram til å begrense bruken av olje, vann, strøm og gass. Det litt bitre vannet som blir igjen etter at saltet er tatt ut blir sendt til landbruksforskere som bruker det til bekjemping av snegler som ødelegger potetavlingen.

I tillegg til det naturlige saltet markedsfører Anglesey Sea Salt Company salt tilsatt økologisk krydder og salt som er røykt over spon fra walisisk eik. Siden Halen Mon ikke er egnet til bruk i vanlige saltkverner, tilbyr firmaet små skåler med tilhørende skjeer i lokale naturmaterialer som walisisk eik, walisisk skifer og blått glass fra Bristol.

Britiske kjøkkensjefer berømmer saltet for dets egenskaper i matlagingen og til bordbruk. Henry Harris, head chef ved Harvey Nichols' 5th Floor Restaurant i London  uttaler: "De delikate saltkrystallene smaker som det reneste fra havet". En av årsakene til den rene smaken er at saltet ikke har den bitre ettersmaken av magnesium som soltørket salt ofte har.

Halen Mon selges også til vanlige forbrukere via internett og selvsagt i landets beste delikatesseforretninger som Fortnum and Mason, Harvey Nichols, Harrods, samt enkelte av Marks & Spencer- og Waitrose-utsalgene.

Tekst: Liz Clark, London Press Service
Foto: Mike Pattison

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her