Drikke
Det lekreste lekre finner du her

Det lekreste lekre finner du her

Det kommer fra Von Hövel i Saar. Vi snakker om ultramineralske og –transparente viner til fantastisk gode priser.
Aase E. Jacobsen
03 Juni 2015 - 14:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Ok, så er ikke Von Hövels mest unike vin, Von Hövel Kanzem Hörecker Riesling Monopollage 2012 (17092), direkte billig. Denne svært så konsentrerte vinen med ekstremt sterkt mineralpreg og god tørrhet, kommer imidlertid fra en helt unik og knøttliten vinmark med svært gammelt plantemateriale, ca 100 år gamle vinstokker, og lages i et antall av 1-3.000 flasker årlig. Derfor er prisen høyere enn ellers fra denne produsenten.

Bratte vinmarker med mye stein

Hörecker-vinmarken er dessuten svært bratt, opp mot 80 prosent fall ned mot Saar-elven. Ikke minst er den svært varm siden vinstokkene vokser nesten rett på skiferen og drueklasene er i kontakt med solstrålene mesteparten av dagen. Solvarmen gjør at skiferoljen nærmest pipler fram, og ifølge Max von Kunow (bildet nederst i artikkelen), som er sjuende generasjon Von Hövel, lukter det faktisk olje på varme sommerdager.  

Denne vinskatten kjøpte von Kunow tilbake i 2000, og 2001 var første årgang. Vinmarken på 0,6 hektar er en del av den mer berømte Kanzemer Altenberg-kollen, men etter den

tyske vinloven av 1971 mistet man retten til å bruke navnet Hörecker. Og det til tross for at både jordsmonnet og plantematerialet er annerledes enn i selve Altenberg. Hörecker er i dag grosser lage – øverste trinn i kvalitetspyramiden til VPD (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) hvor Von Hövel var en av de første medlemmene.

Det er trangt om plassen i VDP, men stadig flere kvalifiserer seg

Dessuten er den et Von Hövel-monopol. Det er også Von Hövel Oberemmeler Hütte Riesling Kabinett Monopollage 2014 (17094)som i nyankommet 2014-årgang er en virkelig lekkerbisken og ikke minst et knallkjøp. Den er laget i en søtere stil enn den andre, som betegnelsen kabinett antyder, men syren er høyere hvilket gjør at den har en usedvanlig lekker fruktfylde og i tillegg intenst mineralpreg. Ettersmaken er svært lang med mye mineraler og saltsmak. En vin som kan lagres minst 20 år.

Oberemmeler Hütte kjennetegnes av å være svært bratt og ha et veldig skrint skiferjordsmonn med mye stein. Plantene må derfor slåss hardere. Resultatet er en vin med mer eksotisk frukt.  

Trenger ekstra lang modning

Den ligger bare 200 meter unna Saars aller mest berømte vinmark, Scharzhofberg, hvor Von Hövel har 2,8 hektar fordelt på 4 ulike parseller. Scharzhofberg er en stor vinmark på totalt 18 hektar og dermed mange forskjellige uttrykk og helningsgrader. Generelt har den et kjøligere jordsmonn takket være god tilgang på grunnvann, men også veldig god drenering.  Likevel gjør disse forholdene at Scharzhofberg-druene må henge ekstra lenge på vinstokkene før de kan plukkes, noe som også gjør at det fra denne vinmarken er de edelsøte vinene som er de mest ettertraktete.

Von Hövel gjør imidlertid en god jobb med de «tørrere» typene som Von Hövel Scharzhofberg Riesling Kabinett 2014 (97906)og Von Hövel Scharzhofberg Riesling Grosser Lage 2012 (17090). I Saar er imidlertid ikke ordet trocken noe som vektlegges.

Her får du en svært rimelig, men god smak av helt tørr Saar-riesling

Og i hvert fall ikke hos Von Hövel selv om de også lager noen få (nesten) helt tørre viner.

Merk deg denne nesten tørre Saar-vinen

Her er det naturlige balansen mellom fruktfylde, mineralitet, syre og sødme som er avgjørende, og som er den klassiske Saar-stilen. Siden syren er naturlig høy, er resultatet viner med en helt spesiell delikat karakter. De er som silke i munnen. Det høres muligens søkt ut, men smør eller fløte blir uriktige sammenligninger siden friskheten er så stor.

Derfor er vinene herfra så spesielle

Om du er på jakt etter en tør hvitvin som også skal fungere sammen med mat, er feinherb oftest er et bedre valg enn trocken fra Saar. Og Von Hövel Oberemmeler Riesling Kabinett Feinherb 2013 (97907)er en vin du bør notere deg med en gang. 18 gram restsukker og frisk syre samt veldig god frukt gjør den til et supert følge til det meste av asiatisk, til krydret mat og alt du kan tenkes å fylle i piknikkurven.  

Her finner du omtale av alle vinene fra Von Hövel

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her