Det betyr faktisk at Oslo bare er slått av San Sebastian, Tokyo, New York City, Barcelona, Singapore, Paris, Madrid, Lima, London, München, Las Vegas, Osaka, Los Angeles, Stockholm og San Fransisco. Intet mindre.
Og at Oslo rates høyere enn København, Amsterdam, Roma, Wien, Berlin og en haug andre byer som nordmenn valfarter til for blant annet å spise godt.
Caterwings - en britisk nettside som formidler cateringtilbud - har nemlig samlet informasjon om verdens 100 mest kjente matdestinasjoner ved hjelp av 15 kriterier. Det er kriterier som hva ekspertene, i dette tilfellet 20.000 matskribenter og restaurantanmeldere mener både om maten og servicen.
Her er vurderingen av Oslo i White Guide Nordic
Men også kriterier som tilgjengelighet: antall restauranter per innbygger, andel hurtigmatenheter, bredde i mattilbudet og vegansk/vegetarisk tilbud, samt hvordan topprestaurantene rangeres av verdens viktigste restaurantguider som Michelin, Worlds50Best, Zagat, Tripadvisor med flere. Dessuten kvaliteten på gatematen, prisnivået for innbyggerne og for besøkende og hvor mange timer en innbygger med minstelønn må jobbe for å ha råd til en middag for to.
Det som drar Oslo opp på denne listen er hva verdens mateksperter mener om det som serveres, og sensasjonelt nok ligger Oslo på tredjeplass i verden når det kommer til service ifølge de samme ekspertene.
Det som drar kraftig ned er antall restauranter per 1000 innbyggere, bredden i mattilbudet, kvaliteten på gatematen. Her ligger Oslo midt på treet. Og når det kommer til prisnivået både for innbyggerne og ikke minst for besøkende, ligger byen i bunn. I det siste tilfellet er Oslo dyrest i verden, bare slått av Bern i Sveits. Når det gjelder forholdet mellom minstelønn og middag for to, er Oslo helt i topp (eller bunn) med 2,9 timer mot Pondicherry, India hvor antall timer er 80,54.
Denne listen skiller seg derfor fra andre guider ved å vektlegge også det enklere mattilbudet.
– Vi vet at mange matelskere blir mye lykkeligere av å få fersk sjømat av topp kvalitet servert på kaikanten, enn å spise på en Michelin-restaurant. Derfor er både kvaliteten på og antallet topprestauranter og gatematenheter vektlagt like mye, sier Caterwings-sjef Manuel Queiroz.
Han mener listen de har utarbeidet er den ultimate guiden for reiseglade matelskere, og ikke minst at den kan gi inspirasjon til så vel ambisiøse kokker som til restaurant- og matbransjen som sådan.