Godbiter i pollisten
Det er umulig å ikke være glad når du nyter disse

Det er umulig å ikke være glad når du nyter disse

Denne produsentens viner er like morsomme å drikke som etikettene tilsier. Om ikke alle er å få i Norge, så er det fortsatt nok å velge mellom.
Aase E. Jacobsen
02 August 2017 - 13:45

 

 

Pinot Noir Fuchsenfeld.

 

Med hele ni forskjellige tilnærminger fra Pittnauer i salg på polet, burde det var fullt mulig å finne sin favoritt. Enten det er den seriøse Pittnauer Pinot Noir Fuchsenfeld 2015 som er en herlig «take» på pinot noir eller Pannobile 2014 som er mer «østerriksk» ved å være en miks av zweigelt, blaufränkisch og st. laurent.

Eller supertrendy pet’nat-ene som hos Pittnauer selvfølgelig heter Pitt nat Conversion blanc 2016 og Pitt nat Conversion rose 2016. Her snakker vi om upretensiøse, men like fullt seriøse sommerviner som det er umulig å ikke like. Spesielt leskende blir de nær alkoholprosenten er ned mot 10 blank.

 

Pitt nat blanc.

Gerhard Pittnauer er mannen bak disse vinene og bak ham står Birgitte som har vært med så å si siden starten. Den var nemlig mot slutten 80-tallet da den knapt myndige Gerhard ble tvunget til å overta vingården siden faren døde plutselig. Østerriksk vin var ikke akkurat hot stuff på den tiden heller motsatt, æreskjelt som den var etter frostvæskeskandalen. Men Gerhard brukte lang tid p å finne sin vinstil etter endte studier. Det ble til slutt biodynamisk dyrking og tilsvarende praksis i vinkjelleren.

Fra 1998 ble han medlem i Pannobile som er en gruppering av ni ambisiøse østerrikske vinprodusenter som alle har vinmarker i den sørøsstvendte åssiden nordøst for Neusiedlersee, mellom Neusiedl am See og Halbturn.

Jordsmonnet her består av quartzholdig grus med avleiringer på toppen over kalk, leire og sand formet av så vel Donau i nord som Alpene i vest.

 

Vinkjelleren sett fra åssiden hvor de beste vinmarkene ligger.

 

Pannobile-vinene blir til ved at gruppen godkjenner resultatet og er derfor ikke knyttet til Neusiedlersee DAC som siden 2011 er en betegnelse som kan brukes for viner med minst 80 prosent zweigelt fra samme område.

 

Birgitte og Gerhard Pittnauer nyter sin rose uten bobler.
5

 

I 2014 ble Gerhard Pittnauer kåret til årets vinmaker av Falstaff, det ledende østerrikske vinmagasinet. Det var særlig hans topp pinot noir Baumgarten som gjorde utslaget. Vi må nøye oss med Fuchsenfeld som tar igjen med å være en knallgod vin til prisen. Men pinot noir er ikke hans viktigste druesort, det er derimot de for Neusiedlersee-området så viktige typene nevnt ovenfor som dominerer.

Det er også druemiksen for Pittnauers lekre rose uten bobler, Pittnauer Rosé 2016.

Se alle vinene fra Pittnauer

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

  • Produsent:
    Weingut Pittnauer
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Østerrike Østerrike
    Område:
    Burgenland
    Pris:
    348.00 kr
    Varenummer:
    7356001
    90 POENG
    Pittnauer Pannobile
  • Produsent:
    Weingut Pittnauer
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Østerrike Østerrike
    Område:
    Burgenland
    Pris:
    269.40 kr
    Varenummer:
    7441001
    88 POENG
    Pittnauer Fuchsenfeld Pinot Noir
  • Produsent:
    Weingut Pittnauer
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Østerrike Østerrike
    Område:
    Österreichischer W.
    Pris:
    339.00 kr
    Varenummer:
    7644501
    88 POENG
    Pitt nat blanc
  • Produsent:
    Weingut Pittnauer
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Østerrike Østerrike
    Område:
    Burgenland
    Pris:
    199.90 kr
    Varenummer:
    7441101
    88 POENG
    Pittnauer Rosé
  • Produsent:
    Weingut Pittnauer
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Østerrike Østerrike
    Område:
    Österreichischer W.
    Pris:
    339.00 kr
    Varenummer:
    7644401
    88 POENG
    Pitt nat rosé
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her