Godbiter i pollisten
Det er fortsatt høysesong for cool-e viner

Det er fortsatt høysesong for cool-e viner

Initiativet til Dirk Niepoort har nå fått flere avleggere – alle i litersflasker - gjennom samarbeid med like cool-e produsenter fra andre områder.
15 September 2021 - 11:45

Dirk Niepoorts vei inn i den naturlige og funky vinverdenen under navnet Nat Cool startet med 2016-årgangen under navnet Drink me – i både rød og hvit utgave. Begge i litersflasker og begge ment for å nytes med sin maksimale ferskhet i behold.

10106901-1.jpg [41.28 KB]Niepoort Drink Me Nat Cool Tinto 2020 er siste versjon ut av den røde. Den har sågar fått plass i basisutvalget. Føler du behov for å være ekstra cool, vet du hva du skal plukke med deg neste gang du er innom polet. Den har sågar gått med 70 kroner siden sist, hvilket gjør den til et veldig godt kjøp, og det har med økt produksjon samt større distribusjon gjennom basisutvalget å gjøre.

2020 oppleves litt rundere enn tidligere utgaver, som kan ha noe med varmen i det året. Men det har gjort vinen mykere, i den grad druen baga kan betegnes som myk.

Råvarene til denne vinen kommer altså fra Bairrada – bagadruens hjemstavn – og som sammen med Dao er Dirks nyere satsingsområder,11215901-1.jpg [36.25 KB] etter at han kjøpte vingården Quinta do Baixo i Bairrada i 2012. Med Nat Cool vil han uttrykke den andre siden av baga og Bairrada, nemlig den fruktige og aromatiske, i kontrast til vinstilens svært lagringsdyktige syre- og tanninrike karakter.

Les mer om hva han gjør i Dao og Bairrada

Den hvite er også i 2020-årgang, men druematerialet kommer fra Vinho Verde, nærmere bestemt underområdene Amarante og Lousada.

Les mer om Vinho verdes underområder her

Den er laget på tradisjonelt vinho verde-vis som betyr å la litt restsukker forbli i vinen før tapping slik at en ny gjæring gjennomføres i flasken. Derfor bruser den svakt, slik at du får en lett petnat-aktig opplevelse. Men boblene blir forholdsvis raskt borte. En svært syrefrisk hvitvin som er perfekt til fet sjømat som sild og makrell, eller retter med fløte eller olje i sausen, men fungerer også godt til retter med ost. Denne vinen er for øyeblikket utsolgt fra lager, men i hyllene på noen pol, samtidig som et lite parti kommer inn igjen om to uker. Så da gjelder det å handle om du fortsatt er i det cool-e hjørnet.

Nat Cool har også spredd seg til andre områder, gjennom samarbeidsprosjekter, ikke ulikt collabs vi kjenner fra håndverksølbransjen. Bortsett fra at vinen lages med den respektive vinprodusentens know how når det kommer til lokale forhold, men at målet er det samme. Derfor får alle vinene ulike smaksprofiler, men uttrykker likevel den samme upretensiøse tilnærmingen. Det er grunn til å minne om at vin først og fremst er til for å nytes og skape glede, ikke alltid dissekeres og gjemmes bort.

Rodrigo Martins.jpg [40.32 KB]Så langt er det 10 produsenter rundt om i Europa som deltar.

Sist ut på polet er portugisiske Rodrigo Martins Espera Nat'Cool Tinto 2020 som er en hybrid mellom rosevin og rødvin. To dagers skallkontakt har gitt en veldig lys og delikat saftig og bringebær- og kirsebærfruktig lett urtepreget vin som samtidig er bløt med god tørrhet. Den er laget av den portugisiske arbeidshesten castelão – også kjent som periquita – som når den dyrkes og behandles riktig, gir veldig gode resultater.

Den har den fått i hendene til Rodrigo Martins som startet Espera i 2014 i Alcobaça nord for Lisboa.

Denne vinen gjør derfor jobben overfor både torsk og klippfisk samtidig som den er en drøm til retter med kylling eller vegetar.

Tenerife-produsenten Suertes del Marqués’ tilnærming til Cool-konseptet13250301-1.jpg [39.12 KB] heter rett og slett Suertes del Marqués Cool 2020.

Les om produsenten her

Den er en slank og syrefrisk rødvin av Tenerife-drue nummer en, listán negro, og med druesortens lyse syrlige fruktkarakter og tydelige røyktoner fra det vulkanske jordsmonnet. Den var veldig reduktiv da den kom til landet, men har åpnet seg en del siden den gangen. Men hell den i en karaffel for maks uttrykk. Eller bruk romslige ballongglass – om mulig.

Fra Tyskland, nærmere beste Weingut Schnaitmann i Württemberg kommer Schnaitmann Anders Nat´Cool 2019 – en aromatisk og fyldig-13045601-1.jpg [479.79 KB]fruktig lett jordsmonnspreget rødvin med fine slanke tanniner som kler litersformatet veldig godt. Server den til pasta, kylling, svin eller vegetar.              

Den er laget av druen trollinger som ikke er hverdagskost i Norge, men det var den i alle fall tidligere i denne delen av Tyskland. Den er en av Württembergs viktigste rødvinsdruer. Württemberg regnes dessuten som Tysklands fremste rødvinsområde – i hvert fall når det kommer til volum, men etter hvert også hva kvalitet angår. Trollinger har ennå ikke fått muligheten til å dokumentere sitt potensial, for den gir for det meste vin basert på høyt utbytte og dermed lav pris. Men i dette tilfellet har vinmakeren klart å fange druenes kvaliteter i en flaske ved hjelp av økologisk dyrking og et utbytte på 60 hl/ha. Jordsmonnet er dessuten det beste for Württemberg, nemlig rød sandholdig leire over kalkholdig leire.

Til daglig lager Anders Schnaitmann mer seriøse viner med VDP-stempel, og er mest kjent for sin pinot noir fra GG-en Lämmler, så dette er hans mulighet til å være litt sprø. Han jobber mer og mer biodynamisk i vinmarkene, og da følger en mer naturlig tilnærming i vinkjelleren etter.

Mange vil nok hevde at vi ikke trenger flere slike cool-e naturviner beregnet på å nytes tidlig, men der er jeg helt uenig. For med dette initiativet - om det er med vilje eller ikke – har Dirk Niepoort satt i gang en prosess som på sikt vil gjøre naturviner stuerene for flere.  

Wine 0 59.jpg [41.96 KB]Dirk Niepoort er ikke kongen av Douro for ingenting. Det viser han gjennom sin Niepoort Trudy The True Ruby Nat Cool – et moderne og sterkt kvalitetsorientert uttrykk for en misforstått portvintradisjon. Ruby er den yngste og ferskeste portvinstilen, og ofte svært rustikk, siden kvaliteten på druematerialet ikke er den ypperste. De beste druene reserveres naturlig nok for vinene som skal lagres lenge.

Med Trudy har Dirk redefinert ruby, og resultatet er – nok en gang som litersflaske – en portvin med veldig godt og rent ungdommelig portvinspreg. Druematerialet er så seriøst som det kan bli for det kommer fra inntil 80 år gamle planter. Druene er fottråkket i de tradisjonelle sementkarene og vinen er modnet i gjennomsnittlig 3 år i store eikefat. En herlig følgesvenn til et assortert ostebord. Eller når du bare trenger noe sterkere og litt søtt i glasset uten å måtte slå på stortromma.        

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Portrett-Aase-HQcrop.jpg [196.54 KB]
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder.

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet
Dagens rett

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet

En varm og deilig suppe gjør godt i novembermørket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her