Det bulgarske kjøkken

Bulgarias restaurantverden er fortsatt i stor omstilling. Utbredelsen av private enheter er ikke på langt nær fullført. Dessuten er tilgangen på ferske råvarer stadig ett problem.
Redaksjonen
12 Oktober 1997 - 00:22

Andre artikler om bulgarsk vin:
Kort om landets spennende historie
og et besøk hos Vini SLiven
Vinis Yambol med Domaine Boyar
Suhindol - Bulgarias Bordeaux
Bulgarsk hvitvin - mye godt
Kart over Bulgaria og vinområdene
Stor test av bulgarsk vin
Bulgarsk kjøkken og matoppskrifter
Bulgarsk eik
 
Menyene på de ulike serveringsstedene ligner til forveksling på hverandre. Det er neppe mangel på kreativitet som er årsaken. Heller en kombinasjon av råvarebegrensning og kapitalmangel. I de mest turistifiserte områdene er det en fordel at ikke köttbullar og kjøttkaker har overtatt plassen til mer lokale spesialiteter. Derfor må alle turister gjennom et antall runder med smakebiter fra det bulgarske kjøkken.
Og mye av det smaker svært så godt. Tomater, agurker, paprika, løk og den bulgarske saueosten av fetatype danner utgangspunktet for Shopska salat. Enkelt og velsmakende. Litt spesielt er det likevel at denne salaten følges av rakiya som er bulgarsk for brandy. Denne tradisjonen er svært gammel og praktiseres over hele landet. Tidligere laget dessuten alle familier sin egen rakiya. Det eneste som varierer fra region til region er hvilke druer brandyen er laget av. Fruktig og bløte er de beste, som Pomories laget av muskat eller Suhindols laget av gamza. Til yoghurtsuppen Tarator slipper du imidlertid rakiya. Denne kalde suppen minner om grekerens tzatziki, laget som den er av yoghurt, agurkterninger, hvitløk, hakkede valnøtter, solsikkeolje og fennikelfrø. Til fire porsjoner trenger du 500 gram yoghurt og to agurker. Ellers spises det enorme mengder hvitkål i Bulgaria, særlig som kålsalat. En rett som trenger mye omsorg for å bli velsmakende og som den ikke alltid er. Mer vellykket er alle parikarettene, som Burek, fylt paprika. Fyllet kan være fåreost eller en blanding av ris, krydder og malt kjøtt.
Det største problemet er å få tak i fersk fisk. Sikrest tilgang er det på det som enkelt og greit kalles hvit fisk, en hvittinglignende fisk som finnes i store mengder i Svartehavet. Nesten all fisk paneres og fritystekes. I panerrøren brukes ofte urter som mynte, hvilket gir ekstra god smak.
På kjøttsiden er svin dominerende. Gryteretten Kavarma lages på følgende måte: Fres 600 gram svinekjøtt og 300 gram kalvelever i en halv kopp olje. Tilsett 4-5 løk og noen purrer i skiver og kok opp. Hell over i en ildfast form sammen med sjampinjong i skiver, paprika og tomater i terninger, en kopp hvitvin og litt kokende vann. Legg på lokk. Stekes i middels varm ovn. Strø finhakket persille over ved servering. Tilsvarende fremgangsmåte er det for Gjuveche som ofte lages av bare grønnsaker. Tomat, paprika og timian er sentrale ingredienser. Samt et stekt egg og ost på toppen. Også denne retten stekes under lokk i ovn. Kavarma kan dessuten lages tørr. Mariner kjøttet med løk i skiver, spisskummin, salvie og salt, og la stå i kjøleskap noen timer. Stek enten som grillspyd eller i panne. Drypp litt sitron over før servering.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her