Er du allerede vel bevandret i det indiske kjøkken, er tandoori et begrep som bør være velkjent. Som er navnet på en type ovn som brukes mye i det nordlige India og Pakistan og har en historie som strekker seg 5000 år tilbake i tid. De færreste har en slik ovn hjemme (eller utenfor huset), men stekeovnen gjør også jobben. I denne oppskriften lager du krydderblandingen selv, men du kan selvsagt jukse og bruke tandoori masala som ofte gir en mer intens rødfarge på retten.
Det blir fest for smaksløkene med dette på middagsbordet
Indisk kylling tandoori med en frisk og agurk tomatsalat
Fremgangsmåte
- Tandoorimarinade:
- Rist de hele krydderne noen minutter i en tørr stekepanne til de begynner å dufte godt. Avkjøl og støt dem i en morter.
- Ha grovdelt løk, hvitløk og finhakket ingefær i en hurtigmikser sammen med chili, pepper og gurkemeie. Kjør alt til en jevn mos. Tilsett yoghurt og sitronsaft samt resten av krydderet og rør godt.
- Flå av skinnet på kyllinglårene og del dem i to ved leddet, eller del kyllingen opp i stykker. Skjær snitt i kjøttet for at marinaden kan trenge inn.
- Legg kyllingstykkene i marinaden. Mariner et døgn eller over natten i kjøleskap.
- Legg kyllingstykkene i en ildfast form og hell over marinaden. Sett formen inn i ovnen ved 200 grader og stek i ca. 30 minutter eller til kjøttet er gjennomstekt.
- Server med tomat- og agurksalat, basmatiris, hjemmelaget raita naanbrød og chutney.
- Tomat- og agurksalat:
- Bland alle ingrediensene og sett salaten kaldt frem til servering.
Naanbrød får du også kjøpt ferdig i mange dagligvarebutikker.
Tips: Det er ikke noe problem å lage denne retten til mange. Fyll gjerne en hel langpanne i god tid før gjestene kommer og sett den kjølig. Sett formen i ovnen en drøy halvtime før dere skal spise.
Du kan også bruke hel kylling delt i porsjonsstykker. 1 kylling rekker til fire.
Flere gode indiske retter finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
87 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 249.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
87 POENG
-
ØsterrikeVolum: 0.75 l Pris: 310.00 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
Slik lager du raita
Fremgangsmåte
- Rasp agurken på grovt jern. Press ut vannet.
- Vask og skjær vårløk i tynne skiver. Del chilien i to. Ta ut frøene og finhakk chilien.
- Bland alt inn i yoghurten. Smak til med salt.
- La det trekke i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
Passer veldig bra til Indisk kylling tandoori
Andre sauser og diper finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
84 POENG
Naanbrød baker du selv
Fremgangsmåte
- Bland gjær, lunken melk og sukker, sett til side på et lunt sted til det begynner å skumme.
- Bland mel, bakepulver og salt på en bakeplate eller i en stor bakebolle. Lag en grop i midten og tilsett gjærblandingen, melken, yoghurten, egg og klaret smør.
- Bland alle ingrediensene godt. Kna deigen godt.
- Dekk bollen med plast eller et tett lokk og la stå til den er hevet til dobbel størrelse. Varm ovnen til 200 grader.
- Arbeid deigen på et melet underlag. Del opp i store boller og kjevle hver enkelt til 25x15 cm størrelse og 3 med mer tykk.
- Dryss over koriander og løkfrø (fås kjøpt i asiatiske/indiske butikker, er små, svarte og trekantete) hvis du får tak i . Steik i 10-12 minutter.
Titps:
Bakes vanligvis i tandooriovn men vanlig steikeovn går også fint, forskjellen er at overflaten blir ikke så hardt stekt som for original naan.
Har du lyst til å bake et annet brød, finner du oppskriftene her
Drikke som passer til denne oppskriften
Slik lager du eplechutney med cayennepepper
Fremgangsmåte
- Ta ut kjernehusene av eplene og kutt i biter (du trenger ikke ta av skallet). Bland sammen alle ingrediensene i en gryte og kok opp.
- La blandingen putre over svak varme i minimum 45 minutter. Rør om av og til.
- Cayennepepper tilsettes alt avhengig av hvor sterk du foretrekker chutneyen.
- Avkjøles før den fylles over på glass.
- Kan med fordel lages på forhånd og oppbevares på glass.
Er godt til stekt svinekjøtt, kylling og oster.
Her finner du flere oppskrifter på hjemmelaget chutney
Gode tips om hva du skal bruke eplene til
Drikke som passer til denne oppskriften
Mangochutney
Fremgangsmåte
- Skrell og skjær mango i små biter.
- Hakk hvitløk, og riv ingefær fint. Del chili på langs, skrap ut noen av frøene og finhakk.
- Ha alle ingrediensene i en liten kjele og kok opp. Senk varmen og la alt småkoke i ca 10 minutter, til mangobitene er myke og blanke. Kjør massen i hurtigmikser eller med stavmikser til den er så fin/ grov som du vil ha den.
- Smak eventuelt til med sukker og salt.
Mange delige oppskrifter med chutney