Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
André Jacquart Mesnil Experience Brut (1328)koster bare litt mer enn de rimeligste rene chardonnay-champagnene, men byr på vesentlig mer for pengene. Et regelrett kupp er den. Druene kommer nemlig fra Mesnil som er selve hjertet i Côtes-des-Blancs. Og som kjennetegnes av et svært kalkholdig jordsmonn.
Økende priser?
Her har André Jacquart 11 hektar vinmarker som er mye i denne ettertraktete delen av «de grønne druenes paradis». Det som er spesielt for denne champagnen er at selve framstilligen av vinen i stor grad har funnet sted i 2-5 år gamle små eikefat, såkalte barriques. Det gjør at jordsmonnsuttrykket, terroirpreget, kommer mer fram siden vinen får puste før den stenges inne i flaske for annengangsgjæringen.
Chardonnay er den druen det er minst av i Champagne og derfor koster disse vinene ofte litt mer enn de som er en blanding av alle tre druene. Men så altså ikke hos Jacquart. Jeg ser at Richard Juhlin i sin siste utgave, 8000 champagner som nylig kom på norsk, spår at disse champagnene snart vil selges til skyhøye priser. Så da er det vel bare å fylle opp kjelleren.
Puligny med bobler
Årgangsutgaven, André Jacquart Millesime Experience Brut 2006 (1326), ligger ytterligere noen år til, inntil åtte år. Aktuell utgave har ligget nærmere seks år på bunnfallet og dokumenterer til fulle Jacquart-champagnenes ry som en god «puligny med bobler». Her må du fram med hummer eller piggvar.