Drikke
Det beste champagnekjøpet

Det beste champagnekjøpet

Denne champagnen byr på utrolig mye god Mesnil- og chardonnaykarakter for pengene.
Aase E. Jacobsen
24 Oktober 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

André Jacquart Mesnil Experience Brut (1328)koster bare litt mer enn de rimeligste rene chardonnay-champagnene, men byr på vesentlig mer for pengene. Et regelrett kupp er den. Druene kommer nemlig fra Mesnil som er selve hjertet i Côtes-des-Blancs. Og som kjennetegnes av et svært kalkholdig jordsmonn.

Økende priser?

Her har André Jacquart 11 hektar vinmarker som er mye i denne ettertraktete delen av «de grønne druenes paradis». Det som er spesielt for denne champagnen er at selve framstilligen av vinen i stor grad har funnet sted i 2-5 år gamle små eikefat, såkalte barriques. Det gjør at jordsmonnsuttrykket, terroirpreget, kommer mer fram siden vinen får puste før den stenges inne i flaske for annengangsgjæringen.

Les mer om fat og champagne

Chardonnay er den druen det er minst av i Champagne og derfor koster disse vinene ofte litt mer enn de som er en blanding av alle tre druene. Men så altså ikke hos Jacquart. Jeg ser at Richard Juhlin i sin siste utgave, 8000 champagner som nylig kom på norsk, spår at disse champagnene snart vil selges til skyhøye priser. Så da er det vel bare å fylle opp kjelleren.

Puligny med bobler

Også André Jacquart Brut Experience (1325)som får druer fra både Mesnil og Vertus, alt med minimum premier cru-status, er en flott champagne i sitt prissjikt.
Som de øvrige vinene fra André Jacquart er tilsettingen av sukker ved omkorking minimal. Den har ligget like lenge på bunnfallet før omkorking som Mesnil-utgaven. Det betyr fire år, hvilket er mye for en champagne i denne prisklassen.

Les mer om Mesnil

Årgangsutgaven, André Jacquart Millesime Experience Brut 2006 (1326), ligger ytterligere noen år til, inntil åtte år. Aktuell utgave har ligget nærmere seks år på bunnfallet og dokumenterer til fulle Jacquart-champagnenes ry som en god «puligny med bobler». Her må du fram med hummer eller piggvar.

Prøv denne retten til

I dag er det sjette generasjon, Pierre Jacquart og søsteren Marie Doyard-Jacquart, som lager disse fremragende champagnene.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her