Godbiter i pollisten
Denne vinen holder evig – eller i hvert fall nesten

Denne vinen holder evig – eller i hvert fall nesten

Sagrantino fra Montefalco i Umbria er ikke hverdagskost, men du verden så godt den trives i vinkjelleren.
Aase E. Jacobsen
13 Mars 2019 - 13:45
 

Druesorten som er så nært knyttet til denne begrensete delen av Umbria i Sentral-Italia, og som tilhører landets vinelite, er i en klasse for seg når det kommer til lagringsevne. Selv etter tjue år viser vinen liten grad av utvikling. Fargen er som oftest like dyp og ugjennomtrengelig og tanninene og syrene er fortsatt intense og markante selv etter mange års lagring. Nå har jeg ikke smakt eldre utgaver av Cantine Briziarellis Sagrantino Montefalco 2014 - siden produsenten er ny på det norske markedet, men den fire år gamle vinen viser svært gode takter og bør helst forbli i kjelleren i mange år. Investeringen er dessuten ganske liten sammenlignet med hva du har i vente.

Se hva vi har skrevet om sagrantino

Den har veldig god saftig og konsentrert mørkere frukt-karakter. De typiske innslagene av urter og  barnål er her og tanninene er tydelige. Ungdommeligheten er konservert gjennom at vinen gjærer i ståltank med skallene i 25 dager og etter 12 måneder i fransk eik, oppbevares vinen i 21 måneder i ståltank.

Det som er så fint med Montefalco, er at det også lages super vin beregnet på tidligere konsum. Og Briziarelli er intet unntak, deres Briziarelli Montefalco Rosso 2016 er en herlig representant for denne stilen som alltid er en blandingsvin, i dette tilfellet av sangiovese, merlot og 10 prosent sagrantino.

Den hypermoderne Briziarelli-vinkjelleren er fra 2012 og ligger mellom Bevagna og Montefalco., og et steinkast fra DOCG-ets mest berømte vingård Arnaldo Caprai-

Selv med så lite av denne druen, har vinen god tanninfasthet og syre, og tåler fint å ligge i kjelleren 7-8 år. Også denne vil ha matfølge med litt å jobbe med som kjøtt og/eller fett. Selve framstillingen er ganske lik sagrantinoen, bortsett fra at den ikke har vært innom eik i det hele tatt.

GRECHETTO (2456 x 3680)

Heller ikke den hvite Briziarelli Umbria Grechetto 2017 har vært innom eik, og er et seriøst uttrykk for nok en Umbria-drue, nemlig grechetto. Topp følge til alt av vegetar, men også antipasti og sjømat.  

Jordsmonnet er kalkholdig leire med stort innslag av fossiler

Cantine Briziarelli er forholdsvis nyetablert i tradisjonsrike Montefalco. De første plantene kom i jorda i 2003, og den hypermoderne vinkjelleren ble oppført i 2012. Men familien bak har drevet landbruk i området siden 1906. Derfor omfatter dagens virksomhet også olivenoljeframstilling og dyreavl med fokus på storferasen chianina – for øvrig verdens eldste avlsokse – som gir kjøtt til delikatessen bistecca alla fiorentina.

Boutique-vinkjeller får en ny betydning med dette.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her