Godbiter i pollisten
Denne spanske hvitvinen konkurrerer med chablis på toppnivå

Denne spanske hvitvinen konkurrerer med chablis på toppnivå

Sjelden har jeg smakt en så kompleks og mineralsk albarino som denne.
Aase E. Jacobsen
22 August 2018 - 14:45

Eulogio Pomares Carralcoba Albariño 2016 er svært smaksintens med strålende mineralitet, imponerende syrestruktur og utrolig lang ettersmak. Den tar nesten ikke slutt. En så kompleks hvitvin trenger mat som lever opp til vinen, så her kan du gå for det beste fra havet gjerne med innkokte skalldyrsauser.

Det som skiller denne vinen fra alle andre albarinoer er konsentrasjonen samt ikke minst at den er gjæret og modnet i åpne kastanjefat.

Slik smakte 2015-årgangen av denne vinen

Fra samme produsent kommer Zarate El Palomar 2016 som har tilsvarende god dybde, om enn ikke like intens. Likevel gir den også et veldig godt bilde av albarinodruens potensial utover å bare være en frisk og leskende vin for skalldyr- eller terrassekos.

Disse vinene er altså mer egnet for sensommerlige (og tidlig høst) skalldyr- og sjømatmåltider.

Eulogio Pomares i en typisk albarinovinmark.

Zarate Albarino 2017 på sin side er det de fleste forbinder med albarino og Rias Baixas. I den helt andre enden av stilskalaen befinner Eulogio Pomares Maceration Con Pieles 2016 seg. Den er nemlig laget med lang skallkontakt som er ytterst sjelden kost fra dette området.

Det er også den røde Carralcoba Caino 2016 som skiller seg ut fra det du vanligvis drikker av spansk rødvin ved at den er svært syrefrisk, alkoholsvak og sågar mineralsk. En artig sak som den leskende mineralske stilen til tross, nok passer best sammen med en kjøttrett.

Den får sin karakter fra 70 år gamle vinstokker og at den er modnet på bunnfallet i store gamle kastanjefat.

Fellesnevneren for disse vinene er Eulogio Pomares som er Zarates vinmaker, og barnebarn av grunnleggeren Ernesto Zarate. Men Eulogio er også kjent for sin eksperimentvilje og innsats for å promotere Galicia, Rias Baixas og Val do Salnes, med hovedvekt på albarino samt altså også caino som heter borracal i Portugal hvor den ofte blandes med vinhao. Til disse eksperimentelle vinene bruker han druer fra parseller som moren brakte inn i familien.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her