Godbiter i pollisten
Denne rødvinen gjør suksess på årets siste kveld

Denne rødvinen gjør suksess på årets siste kveld

Den fungerer perfekt til alt fra kalkun til vilt, men også julemat om det står på nyttårsmenyen.
Aase E. Jacobsen
16 Desember 2020 - 13:45
 

 

Scarpa Barbera d'Asti I Bricchi 2015 er rett og slett en nydelig vin og et gigantisk hopp opp fra de fleste storselgende barberaer på polet. Det er kombinasjonen av signaturen til en veldig tradisjonelt orientert vinprodusent med en god årgang som er forklaringen på vinens konsentrasjon og kompleksitet. Det gir vinen et lett eksotisk preg samtidig som den byr på en veldig lekker kirsebærfruktighet. Perfekt til sesongens tradisjonsretter så vel som ost og rikere pastaretter.

Den finnes i 42 polutsalg, så ta turen til nærmeste pol, eller be om hjemlevering. 

I øyeblikket er den nok en gang utsolgt fra lager. men blir mulig å bestille igjen fra den 22. Forhåpentligvis når den deg før Vinmonopolet stenger kl 15 på nyttårsaftenen.

Andrea Roccione. Foto: TOMHYLAND

Så selv om Scarpa har gjennomgått en del endringer i de senere år, rent eierskapsmessig, står tradisjonene høyt når det kommer til selve vinene. Det betyr store velbrukte fat til modningen, 35 og 50 hl, alltid fra de to samme leverandørene, og med en preferanse for Gamba i Asti. Det er måten fatene settes sammen på som gjør at de skiller seg ut, forklarer Andrea Roccione, salgssjef for Scarpa, under mitt besøk i desember 2018. Han forteller at de bruker bare kokende vann og ingen toasting av trevirket, derfor unngås enhver ytre smakstilsetning. De eldste fatene er 35-40 år, og hvert år byttes noen ut med nye. I mellomtiden rengjøres de en gang i året, og en grundig runde hvor innsiden skrapes ren hvert 10-15 år. I dag har de 22 slike fat som inneholder mesteparten av produksjonen på 120.000 flasker årlig.

Poderi I Bricchi hvor barberaene til Scarpa kommer fra.
 

For barberavinene er de store fatene laget av fransk eik. Mens I Bricchi tilbringer to år i fat, får toppbarberaen Bogliona tre år. Bogliona finnes nå i 2011-utgaven som er en virkelig fascinerende vin, veldig eksotisk og stofflig på grunn av den intense varmen i dette året, men likevel med god friskhet og eleganse.  

I Bricchi er en lettere utgave av Bogliona som er den som plukkes senest av de to barberaene. Mens I Bricchi kommer fra vinmarker med kalkholdig leire og noe sand i jordsmonnet ved 350 m.o.h og høyere, kommer Bogliona fra Scarpas høyestliggende vinmark. Ved 400 m.o.h. oppnås stor forskjell mellom dag- og nattemperatur, og god syreutvikling i druene, men siden den er sørvestvendt også god modning. Like viktig er at jordsmonnet er mer sandholdig hvilket sørger for finesse til vinen. Som dessuten er svært lagringsdyktig. Denne vinmarken dyrkes dessuten økologisk som Scarpas første i den retningen.

For viner laget etter 2000 har klimaendringene gjort seg gjeldende. For barbera har det betydd mer struktur, mens det før var snakk om syre og en slankere stil. Jeg fikk smake Bogliona 1998 ved siden av den kjøligere 2010-årgangen og det ga et veldig godt inntrykk av stilendringen som har gitt større fasthet og konsentrasjon. 2011 er ganske annerledes, men like fullt lagringsdyktig, selv om den drikker usedvanlig godt nå. Også den finnes i et titalls polutsalg.

I kjelleren til Scarpa finnes mye gammel vin.

For Scarpa er det barbera som gjelder. At Scarpa likevel produserer nebbiolo i barberaland skyldes at de har en historisk rett – diritto di produzione - som eksempelvis også Bersano – til å lage vin av druer fra hele regionen.

 

Nebbiolo-ene lages på samme tradisjonelle måte som babera-ene, bortsett fra at fatene er av slavonsk eik, og i enda mindre volum, 4-5.000 flasker av hver. Scarpa Barbaresco Tettineive 2015 er en flott og lovende tradisjonell barbarescostil som tåler 20 år i en god kjeller. Server den til vilt med god saus.

Den får druer fra Scarpas vinmark i Canova med leire- og kalkjordsmonn. Likevel bærer den fantasinavnet Tettineive, som i dag ville ikke være lov å bruke for en barbaresco. Men siden det har vært i bruk siden 70-tallet, er Scarpa unntatt dagens DOCG-regler.

Vinfirmaet ble etablert før 1900 av Antonio Scarpa, men ble solgt i 1940 til Mario Pesce som eide det fram til 2002. Selve vinkjelleren ligger innenfor bygrensene til Nizza Monferrato.

Det var Mario Pesce som skapte navnet og gjorde firmaet til det det er i dag. Hans bakgrunn var negociantvirksomhet, og Scarpa eide ikke en vinmark før mot slutten av 60-tallet da de begynte å kjøpe vinmarker, blant annet eiendommen som gir druer til I Bricchi. Den ligger mellom Nizza og Acqui Terme – og har i dag 26 hektar med vinmarker, men ikke noe nebbiolo.

Scarpa eier vinmarker i Neive og i La Morra, hver på 2 hektar, hvor de får druer til henholdsvis Tetteineive barbaresco og Tettimorra barolo. Etter oppkjøpet av eiendommen i Monvigliero-vinmarken i Verduno i 2018, får de tilgang på 2 hektar mer nebbiolodruer. Ikke alt er plantet ennå, og ikke alt blir nebbiolo, for de manglet timorasso i porteføljen som består av utelukkende piemontesiske tradisjonsdruer.

Siste eierskiftet var i 2014, da Scarpa ble kjøpt av en russisk privatperson, som holder en lav profil og er representert gjennom daglig leder finskfødte Riika Sukula, som selv er en baroloprodusent. Det er etter dette siste oppkjøpet at det er investert i bygningene og vinmarker. Dermed vil produksjonen øke til 150.000 flasker årlig som er maks kapasitet. Mye av arbeidet er manuelt, selv etikettene settes fortsatt på flaskene for hånd. Vinmakeren Silvio Trinchero er den samme siden 2007, da han tok over for Carlo Castino som hadde gjort denne jobben siden 1961. Han bor fortsatt i leiligheten over selve vinkjelleren, og som daglig er innom for å se at alt går riktig for seg.

Carlo Castino.

At Scarpa er tradisjonsbunden, viser også det at de ikke har kjølemuligheter. Når druene kommer solvarme til vinkjelleren, akklimatiseres de over natten slik at de når riktig temperatur på 15-16 grader før viderebehandling.

Et forhold hvor Scarpa har brutt med tradisjonen, er for aperitiffproduksjonen. Fram til 70-tallet var dette et viktig forretningsområde, men siden ble det kun vermuten som ble videreført. Og i dag lages av et annet firma for Scarpa. Ingrediensene er lokale urter med moscatovin som base. Slik får vinen naturlig sødme og ikke fra tilsetning av sukker, men forsterkes med nøytralt brennevin til 17 prosent.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her