Godbiter i pollisten
Slik smaker riesling med burgunderpreg

Slik smaker riesling med burgunderpreg

Dr. Wehrheim i Pzalf lager vidunderlig riesling som skiller seg fra mengden og som tåler et langt liv i kjelleren. Rimelig er den også.
Aase E. Jacobsen
20 September 2017 - 14:45

Dr. Wehrheim Kastanienbusch Köppel Riesling trocken GG 2016 er lekker, elegant og kompleks med usedvanlig god frukt og dybde. Den smaker fantastisk allerede men de heftige syrene kan godt få lov å jobbe i mange år framover. Den kommer bare til å bli bedre og bedre. Etter å ha smakt meg gjennom det som er tysk vins toppnivå, drøyt 100 rieslinger i kategorien grosses gewächs fra 2016 og en god håndfull fra 2015, er jeg ikke i tvil om hvor jeg vil satse pengene mine. Siste årgang ut er imponerende hva frukt og stålsyre angår. Vinene har dermed det som trengs for å tåle et langt liv.

Og Dr. Wehrheim ligger ikke tilbake. Doktorens topputgave koster 379,50 kroner og det må sies å være en svært god pris for en vin på dette kvalitetsnivået. Du må i alle fall godt opp i pris for å få noe tilsvarende fra Burgund. Og ja, jeg vet at det ikke er samme drue og alt det der, men Dr. Wehrheim har noe klart burgundaktig over seg, mer Chablis enn Sentral-Burgund.

Så er da også Pfalz et område hvor også burgunddruene trives, både på grunn av klimaet men kanskje aller mest forbi jordsmonnet er kalkholdig.

Les mer om Pfalz her

Jeg smakte produsentens pinot blanc grosses gewächs 2016 fra Mandelberg som ikke ligger mye tilbake for sin rieslingsøster. Det rene kalkjordsmonnet, såkalt muschelkalk, i Mandelberg gir en stil som er nærmere Burgund enn det i Kastanienbusch. Denne vinmarken som er ekstra bratt, har innslag av rød sandstein og rødskifer i tillegg til kalkstein, noe som gir vinen en veldig parfymert karakter.

Dette er utvalget av Kastanienbusch-vin i Norge akkurat nå

Forskjellen til Burgund er imidlertid at begge vinene framstilles i ståltank, altså ingen eik, og ligger på bunnfallet et halvt år før tapping.

Kastanienbusch er den eneste grosses gewächs fra denne produsenten i Norge, men det finnes tre andre rieslinger i en rimeligere prisklasse som også byr på svært mye vin for pengene.

Se alle vinene fra Dr. Wehrheim

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her