Poteter har ikke bare reddet den ukrainske befolkningen gjennom katastrofer opp gjennom tidene. Også i Norge har det vært den viktigste og sikreste råvaren. Om potethøsten slår feil, blir det dommedagsstemning.
Selv om det ikke var av direkte nød, var potetkaker fast på menyen i min barndom, og ukens matmessige høydepunkt. Revne poteter, salt og pepper, litt mel for å holde det hele sammen for å forme flate kaker som så stekes i fett.
Uten sammenligning for øvrig, men denne historien jeg kom over som forteller hvordan potetkaker stekt i fiskeolje reddet livene til folk under hungersnøden i Ukraina etter andre verdenskrig, er rett og slett sterk.
Det er lett å forstå at latkes - så enkle de enn er - har en slik sterk posisjon fortsatt i jødisk mattradisjon.
Se andre ukrainske favoritter her
Denne varianten er selvsagt eksklusiv all den tid fennikel ikke er like vanlig som potet og løk. Men av den grunn passer de enda bedre som helgesnacks.