Han forteller at det tok lang tid før baren var slik de ønsket det. Alt måtte tilpasses den framtidige bruken, da de overtok lokalet var det helt ribbet og tomt. Men baren ser slett ikke ut som om den har hatt besøk av noen interiørdesignere. Her er det velsignet fritt for «tant og fjas», bare velbrukt vintage.
Sørens velsoignerte snurrebart og vintageinspirerte antrekk kan virke som om de er en del av konseptet, men stilen adopterte han før baren var en realitet.
Ringeklokke, ikke dørvakt
Ourselves Alone er imidlertid ikke helt lett å finne. Fasaden avslører ikke mye – baren ligger i underetasjen og har derfor ingen store vindusflater ut mot gaten. Nettsiden er fortsatt ikke operativ, men Søren og kollegaene bruker Facebook til å informere om aktiviteter.
Satser på rugwhiskey
Denne våren har de kjørt en serie med Manhattan Flights. Hver torsdag tilbys en flight med tre små Manhattans laget på basis av tre forskjellige rugwhiskeyer. Denne unike smaksopplevelsen koster 195 kroner. Unødvendig å si at dette har vært et populært tiltak.
Rugwhiskey er nemlig Ourselves Alones og Sørens hjertebarn. Siden utvalget av slik whiskey i utgangspunktet er like dårlig i Danmark som i Norge, må han bruke mye tid på å få tak i disse ingrediensene. De jobber mye med å introdusere «nye» rugwhiskeyer for forskjellige importører, men det hender selvsagt at en sjelden rugwhiskey havner i bagasjen når de er på reise.
Ourselves Alone har nå et trettitalls ulike rugwhiskeyer i hyllene som ikke uventet er landets beste utvalg.
– Vi elsker disse klassiske spritsortene siden vi er så glade i klassiske drinker. Vi lager derfor ingen egenkomponerte drinker lenger, rett og slett fordi det er så uendelig mye å ta av på den klassiske siden, så mange drinker som har gått i glemmeboken. Og ikke minst følger det alltid en god historie med en klassisk cocktail, sier Søren mens han shaker en Pan American Clipper.
Elsker Applejack
En drink som første gang stod på trykk i 1939, i The Gentleman’s Companion, signert globetrotteren Charles H. Baker Jr. Han skal ha fått oppskriften av en pilot, ikke umulig at han var en av de få utvalgte som fikk lov å fly Clipper for Pan American.
Clipper var en flybåt som ble produsert mellom 1938 og 1941 av Boeing, men som forsvant på grunn av verdenskrigen. Flytypen som ble brukt for datidens langdistanse, skal ha vært den mest luksuriøse måten å forflytte seg på gjennom tidene, også sammenlignet med dagens førsteklasse.
En Pan American Clipper lages vanligvis med calvados, men Søren foretrekker Applejack ved siden av absint, lime og grenadin.
Applejack er ellers en drikk Søren er ekstra glad i, og en drikk som er av historisk interesse. Før moderne destillasjonsmetoder ble utbredt utover 1800-tallet, var frysedestillering mye brukt. Særlig for eplesider som var en populær drikk i den amerikanske koloniperioden (før 1776). Ved å la sideren stå ute i frosten vinterstid ville vannet i sideren fryse. Lagene med frosset vann ble fjernet etter hvert som de dannet seg. Til slutt oppnådde man en konsentrert drikk med en alkoholinnhold på 30-40 prosent. I dag lages Applejack bare hos Laird & Company i New Jersey, for øvrig USAs første destilleri, etablert i 1780. Metoden som brukes er imidlertid en annen. Applejack lages nå ved å destillere eplesider.
Må ha karakter
Når det kommer til vermut, en selvfølgelig ingrediens i en cocktailbar av dette slaget, og ikke minst i en Manhattan, er Søren en stor fan av Vermouth del Professore. Denne vermuten ble laget som en hyllest til alle bartenderes far, Jerry Thomas, av vermutfantasten Federico Ricatto og destillatøren Carlos Quaglia for baren Jerry Thomas Speakeasy i Roma.
Derfor står det bare en enslig vodkaflaske i hyllene på Ourselves Alone. –Det er så mange andre som er dyktigere enn oss med vodkadrinker, er hans forklaring.
Må være økologisk
De store isblokkene er selvsagt uhåndterbare i en liten bar. De oppbevares derfor i en fryseboks på bakrommet, og den som kommer først på jobb får i oppgave å dele opp isen i mer håndterbare porsjonsbiter slik at det dekker en kvelds behov.
Ourselves Alone har ingen meny - her er det bartenderen som bestemmer – eller kommer med anbefalinger.
– En meny låser deg veldig. La oss si at mynten ikke er akkurat slik du ønsker den en dag, men siden du har drinker med mynte i menyen, må du likevel bruke den. Slik ønsker ikke vi å arbeide, understreker Søren.
Ourselves Alone
– Vi foretrekker lokalproduserte ferske ingredienser, men når det kommer til sitron, lime og appelsin, må vi selvsagt bruke importert vare. Vi er imidlertid nøye med at de skal være økologisk dyrket. I dag er det heller ingen prisforskjell å snakke om mellom økologisk og konvensjonell sitrusfrukt, påpeker Søren Krogh Sørensen til slutt.
Foto: Ourselves Alone