Drikke
Denne drinken har folk festet med i 100 år

Denne drinken har folk festet med i 100 år

Singapore Sling er fortsatt en drink som gir mersmak og vekker beundring. Les den spennende historien.
15 August 2014 - 12:00

Singapore Sling er dermed en av de mest tidløse sommerdrinkene som finnes. Den er uten tvil den mest kjente drinken med gin som base.

100 årsjubileum rundt hjørnet
Den har sin opprinnelse i The Long Bar ved Raffles Hotel i Singapore. Bartenderen som er udødeliggjort gjennom drinken, het Ngiam Tong Boon. Det antas at han laget den første gang rundt 1915.

Se våre andre oppskrifter på samme drink

Det spesielle ved drinken, som D. A. Embury også poengterer i sin bok «The Fine Art of Mixing Drinks», er at alle bartendere lager den forskjellig. Originaloppskriften kan du fremdeles se på Raffles Hotels museum, sammen med safen hvor Mr. Boon låste inn alle sine oppskrifter.

Singapore skiller seg ut
Det er for øvrig interessant å merke seg at dagens drinkoppskrifter skiller seg en del fra dem som ble brukt på Raffles Hotel før 1970, det gjelder også andre barer i Singapore.

1970-tallsversjonen av Singapore Sling fra Raffles er også kraftig modifisert. Den ble mest sannsynlig endret på den tiden av Ngiam Tong Boons nevø. I dag serverer de premiksete Singapore Slings fra en dispenser for å håndtere volumet av drinker som serveres hver dag til de mange besøkende. Raffles Hotel er som kjent en skikkelig turistfelle. Men du kan faktisk fortsatt be om at den lages på den originale metoden hvor drinken shakes og ikke kjøres i blender (for effektivitetens skyld).

Prøv gjerne originalen også
Heldigvis kom det en endring i bruk av råvarer mot slutten av 1980-tallet.  Sourmix og dårlige premiksete drinker ble erstattet med ferske råvarer og kvalitetsprodukter. Mye av æren for denne utviklingen gis forresten Dale Degroff ved Rainbow Room i New York. For Singapore Slings del betød det at drinken på nytt minnet om originalen.

Originaloppskriften inneholdt like deler London dry gin, Bols Cherry brandy eller Cherry Heering, Bénédictine og friskpresset limesaft. Den ble rørt og toppet med to deler soda samt en dæsj Angostura. Originalen hadde ingen garnityr.

Les om de ulike gintypene

Som dere ser har drinken forandret seg betydelig til en mer fruktig, lettdrikkelig versjon som ikke har altfor mye med originalen å gjøre.

Tips: Test begge versjoner og se hvilken som du liker best.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Moderne Singapore Sling drinkoppskrift

Moderne Singapore Sling drinkoppskrift
Ingredienser
3 cl gin
1½ cl Heering Cherry Liqueur (eller cherry brandy)
1 cl granateplesirup
12 cl ananasjuice
1½ cl friskpresset limesaft

Fremgangsmåte

Alle ingredienser helles over is i en shaker. Rist godt og sil over i et stort vinglass. Pynt med ananasskive.

Tips 1:
Prøv å toppe drinken med ulike typer drikke. Lagerøl og kirsebærøl gir noen fantastiske smaksopplevelser.
 
Tips 2:
For en «tørrere » versjon, bytt ut Cherry Heering med Kirschwasser. Dette gir også en mer naturlig vri i retning den originale oppskriften. Den gang var det cherry brandy som ble brukt, og den er mye tørrere enn Cherry Heering. Mest sannsynlig toppet de drinken den gang med rødvin for farge og fruktighet.

 

 

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her