Godbiter i pollisten
Denne champagnen tar rotta på alle andre basisbobler når det kommer til valuta for pengene

Denne champagnen tar rotta på alle andre basisbobler når det kommer til valuta for pengene

Det er bare å sikre seg for alle kommende behov for champagne med karakter i ukene framover.
03 November 2021 - 11:45

Bruno Michel Assemblage.jpg [45.24 KB]Bruno Michel Assemblée Extra Brut er en lekkerbisken av en knusktørr chardonnnaydominert champagne med nesten fem år på bunnfallet i flasken før omkorking. Det har gitt den et flott lagringspreg som gir seg utslag i form av kjeks og søt gjærbakst, kombinert med syrlig grønt eple og saltmineraler. En seriøs chamoagne som glitrer i møtet med mat, gjerne en forseggjort rett med fisk eller skalldyr og en og saus. Eller også østers og smaksrik fingermat.

Den er laget av 50 prosent druer fra 2016-årgangen som kvalitetsmessig var et godt år i Champagne, men som på grunn av både frost og hagl (på forskjellige tidspunkt) opplevde

Portrett-Aase-HQcrop.jpg [196.54 KB]
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder.

sterkt reduserte avlinger.

Disse forholdene har i andre deler av det nordlige Frankrike, særlig Burgund, forårsaket økte priser. Men denne champagnen koster fortsatt det samme som i forrige versjon som kom i basis fra mai måned. Muligens på grunn av Vinmonopolets regler for prisendringer, men da vet du at det er en enda større gavepakke til deg som forbruker.

Denne nytappete utgaven er på vei inn i hyllene i 183 polutsalg. Men jeg har også smakt den som ble omkorket i april i år og som var basert på 2011-årgangen – en litt atypisk årgang for Champagne. Den er fortsatt like frisk syrlig og mineralsk med det for denne vinen, typiske syrlig grønt eple-karakteren.

Begge utgavene har det til felles at de har et innslag av såkalt reservevin – vin fra eldre årganger – som bidrar med kompleksitet. Men den siste utgaven har hele 50 prosent reservevin (mot 20 for den forrige) som er veldig uvanlig, men som forklarer den ekstra dybden. 

Her kan du lese om denne champagnen og folkene bak

Når du leser dette, er det kommet flere billige champagner i basis (fra 3. november). Men selv om de koster en hundrelapp mindre, mener jeg at når du først skal ha champagne, bør du bruke litt mer penger. Ellers kan du like godt kjøpe en vellaget cava eller cremant til drøyt to hundrelapper – da får du mye mer for pengene. Ikke minst får du en helt tørr musserende. 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her