Emmanuel Lassaignes champagner kan du ikke være likegyldig til. De smaker mye og ganske kraftig.
Les mer om denne helt spesielle champagneprodusenten
Selv om Les Vignes de Montgueux Blanc de Blancs Extra Brut er uten årgang på etiketten og dermed tilhører kategorien «non vintage», er den aldri lik fra tapping til tapping. Og den siste som er en blanding av 2012, 2011 og 2010, overgår alt jeg har smakt av denne vinen før.
Se tidligere utgaver av denne vinen
Den kjennetegnes av svært god konsentrasjon, stålsyre og intens mineralkarakter. Selv kaller produsenten den en aperitiffchampagne, noe jeg ikke er helt enig i siden den er så vidt kraftig.
Dette er selvsagt ikke champagnen du skal ha med deg ut i snøfonna på nyttårsaften. Derimot den du serverer til rike retter med hummer, foie gras eller lyst kjøtt med god saus. Om du skal følge Lassaignes anbefaling og servere den til østers, må det være svært mineralske mektige utgaver, som kjøttfulle flatøsters eller gigas fra Gillardeau.
Prisen for denne kraftpakken er usedvanlig gunstig. For 350 kroner får du like mye champagne som du ellers må betale både to og fire ganger så mye for.
Den kommer fra et område som har grand cru-kvaliteter uten å ha det på papiret.
Det kommer også annen veldig gunstig priset toppchampagne fra samme område
Det skyldes at den har samme kalkjordsmonnet som i Le Mesnil lengre nord, og akkurat her i Montgueux kommer den spesielle kalksteinåren til overflaten igjen. Ikke uten grunn kalles Montgueux for «Le Montrachet de Champagne». Derfor er det også chardonnay som gjelder i vinmarkene her.