Godbiter i pollisten
Denne champagnen overgår det meste

Denne champagnen overgår det meste

I hvert fall ble jeg grundig overbevist av siste tapping av denne supermineralske og utrolig lagringsdyktige champagnen. Wow for et kupp.
Aase E. Jacobsen
23 Desember 2015 - 14:45

Emmanuel Lassaignes champagner kan du ikke være likegyldig til. De smaker mye og ganske kraftig.

Les mer om denne helt spesielle champagneprodusenten

Selv om Les Vignes de Montgueux Blanc de Blancs Extra Brut er uten årgang på etiketten og dermed tilhører kategorien «non vintage», er den aldri lik fra tapping til tapping. Og den siste som er en blanding av 2012, 2011 og 2010, overgår alt jeg har smakt av denne vinen før.

Se tidligere utgaver av denne vinen

Den kjennetegnes av svært god konsentrasjon, stålsyre og intens mineralkarakter. Selv kaller produsenten den en aperitiffchampagne, noe jeg ikke er helt enig i siden den er så vidt kraftig.

Dette er selvsagt ikke champagnen du skal ha med deg ut i snøfonna på nyttårsaften. Derimot den du serverer til rike retter med hummer, foie gras eller lyst kjøtt med god saus. Om du skal følge Lassaignes anbefaling og servere den til østers, må det være svært mineralske mektige utgaver, som kjøttfulle flatøsters eller gigas fra Gillardeau.

Prisen for denne kraftpakken er usedvanlig gunstig. For 350 kroner får du like mye champagne som du ellers må betale både to og fire ganger så mye for.

Den kommer fra et område som har grand cru-kvaliteter uten å ha det på papiret.

Det kommer også annen veldig gunstig priset toppchampagne fra samme område

Det skyldes at den har samme kalkjordsmonnet som i Le Mesnil lengre nord, og akkurat her i Montgueux kommer den spesielle kalksteinåren til overflaten igjen. Ikke uten grunn kalles Montgueux for «Le Montrachet de Champagne». Derfor er det også chardonnay som gjelder i vinmarkene her. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bobler, sjømat og sommerstemning
Matkurs og vinkurs
Winedinner 22. mai i Oslo

Bobler, sjømat og sommerstemning

Den 22. mai inviterer vi til en smakfull kveld på Louise Aker Brygge med 5 glass av Italias beste musserende viner, franciacorta, og et bugnende sjømatfat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her