Drikke
Denne barberaen er av barolokaliber

Denne barberaen er av barolokaliber

Så er det ikke hvilken som helst produsent som står bak.
Aase E. Jacobsen
20 November 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Ezio Trinchero er kjent for å gjøre tingene på sin egen måte. Han er ganske alene om å la barbera ligge så lenge i fat som han gjør.

Fantastisk og unik barbera

Jeg har tidligere beskrevet i svært positive vendinger hans rimeligste barbera. Som fortsatt er et veldig godt kjøp selv om prisen nå er tilbake på «normalt» nivå.

Les mer om hvordan Ezio jobber

Men først nå fikk jeg muligheten til å smake juvelen i kronen til Ezio – og Trinchero Vigna del Noce Barbera d'Asti 2006 (18206)gir så absolutt mersmak. En superkul vin med en imponerende syrestruktur og stor fruktfylde som balanserer det hele veldig godt. Dette er en vin du serverer til rikere viltretter. Den er så absolutt drikkeklar, men den vil helt klart leve lenge i en kjeller nær deg.

Helstøpt naturvin

300 kroner for en barbera høres kanskje mye ut, men i dette tilfellet må du glemme druetypen og heller tenke på vinen du får i glasset.

Den kommer fra en veldig gammel vinmark, plantet i 1929 og som aldri er sprøytet eller kunstgjødslet. Noe som faktisk er ganske sensasjonelt i et område som har vært preget av ganske intensiv druedyrking - i hvert fall deler av denne tiden. Vinmarken ligger slik til i landskapet at den ikke forurenses av omkringliggende parseller.

Den er derfor en helstøpt naturvin, også i vinkjelleren er det naturen som får bestemme. Den gjærer uten tilsetting av gjær og får ligge lenge på drueskallene. Faktisk så lenge som 50 dager hvilket forklarer den nebbiololignende tanninstrukturen. Modningen fant sted først i sement i ett år og deretter i gamle 5000 liters fat i 4 år. Vinen ble tappet i januar 2012 og ble først da tilsatt litt svovel som beskyttelse.

 

Også som blandingsvin

Den lange modningstiden gjør at dette er en vin som er flott å drikke nå, men som altså tåler å ligge i mange år til. Den bør uansett dekanteres siden den ikke ble filtrert ved flasketapping.

Eksperimentvillige Ezio laget en gang en vin med navn Rosso del Noce, som er noe så spesielt som en miks av like deler Vigna del Noce fra årgangene 1997, 1998, 1999 og 2001. En vinstil som skal være veldig gammel, men ikke lenger særlig utbredt. Men noen lager den heldigvis fortsatt.

Denne produsentens Russ Vino Rosso er en veldig kul utgave

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her