Drikke
Den beste pestovinen

Den beste pestovinen

Det kommer mer godt fra Liguria enn pesto og verdens beste olivenolje. Som vin av druer du ikke finner andre steder.
Aase E. Jacobsen
26 April 2012 - 02:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Eller i hvert fall ikke med det samme navnet. For pigatodruen er i følge dna-tester identisk med både vermentino (og favorito i Piemonte). Men likevel differensieres det mellom pigato og vermentino i Liguria. Og det er fordi druesortene gjennom generasjoner har vært holdt atskilt. Det er heller ingen tvil om at de gir forskjellige viner. Generelt oppleves pigato som å ha større dybde og mer karakter. Derfor er det vinene med pigato på etiketten som gir noen av Ligurias største vinskatter.

Vellykkete årganger

Og spesielt i hendene på pigatomesteren Riccardo Bruna. Siden hans toppvin, U Baccan (som betyr sjefen på den lokale dialekten), ikke finnes på polet, må vi «ta til takke» med Bruna Pigato Le Russeghine 2010 (67680). Det er imidlertid en god erstatning all den tid den byr på flott konsentrasjon, intens mineralkarakter og friskhet. En vin som vil utvikle seg videre i inntil 10 år. Pigatoviner lagrer nemlig godt. I hvert fall innenfor en mellomlang tidshorisont. Og spesielt i gode årganger som de to siste tilgjengelige fra den kanten, 2009 og 2010, hvor sistnevnte virker ekstra vellykket for pigato.

Dessuten smaker vinene fortreffelig til de andre lokale godsakene fra Liguria, nemlig de spesielle pastaskruene som kalles trofie og som alltid serveres med pesto. Selvsagt også dampet eller grillet sjømat med en stripe Liguria-olje og litt havsalt på toppen. Men også klippfisk og lyst kjøtt fremheves av denne oljen som lages av olivensorten taggiasca. Den kjennetegnes av å gi en ganske lett og delikat olje, med svært lav syre (et kvalitetstegn), og med aromaer av mandler og et snev av kvae. Kanskje aller beste er oljene fra DOP-et Riviera dei Fiori, siden de må inneholde minst 90 prosent taggiasca.

Stammer fra Hellas?

Liguria kan dessuten skilte med 100 ulike druesorter i sine vinmarker. Mesteparten vokser i utilgjengelige skråninger, ofte omgitt av tett krattskog. Til sammen er det knappe 2000 hektar vinmarker i denne langstrakte regionen (260 km lang og 40 km på det bredeste) og de er fordelt på en myriade av parseller. Småskala er derfor hovedregelen, noe som også har bidratt til å ta vare på biomangfoldet.

En annen spennende lokal drue er rossese. Men selv den er ikke helt unik siden dna knytter den til tibouren, en av de aller mest særpregete i Provence, som kjennetegnes av en relativt lys farge, samt god evne til å uttrykke jordsmonnet den dyrkes i. Enkelte teorier anslår at den kom til Sør-Frankrike allerede med grekerne. Stilmessig kan den minne om gamay eller pinot noir med ekstra mye karakter. Bruna Rossese 2010 (67681) byr på god frukt, fin saftighet stor mykhet og flott munnfølelse.

Kun stål

Bruna Bansigu 2010 (67682) har en noe eiendommelig druemiks av grenache, barbera og litt rossese. Resultatet er en vin med litt mørkere frukt og litt mer tanninbitt, men med like fin bærsaftighet, den samme store bløtheten og munnfølelsen. Ingen av vinene til Bruna ser innsiden av fat, her er kun spontangjæring i ståltank og med en påfølgende kort flaskemodning. I dag er det døtrene Francesca og Anna Maria som viderefører filosofien til faren. De har en veldig naturlig tilnærming, uten å være dogmatiske, men er opptatt av å uttrykke de ulike vinmarkenes karakter gjennom den endelige vinen.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her