Italia til topps i stor test av olivenolje

I Apéritifs omfattende test av i alt 37 extra virgin olivenolje fra Spania, Frankrike, Italia og Hellas er det tre italienske oljer som utpeker seg i toppen, og ganske så forskjellige oljer som fyller kriteriene panelet setter til en topp olivenolje, neml
Redaksjonen
13 Juni 2002 - 01:00

To av dem er signert kjente vinprodusenter i Toscana, Col d'Orcia og Selvapiana og den tredje er fra Fattorie di Galiga e Vetrice, en av underleverandørene til Oliviers & Co som er Norges første spesialbutikk for olivenolje og olivenprodukter.

Alle tre toppskårerne har en relativt høy pris med en literpris på flere hundre kroner. De mest prisgunstige olivenoljene i forhold til kvalitet er utvilsomt de greske som ligger på rundt halvparten av prisen for de dyreste. Og kvaliteten er jevnt over god.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental og Andy Juhlin, restaurantsjef, Sans samt kjøkkensjefene Morten Hallan, Annen Etage, Rune Pal, Fogo og Jørn Lie, Sans.

Testen, som ble gjennomført 26. april, omfatter et utvalg av extra virgin olivenolje som er tilgjengelig i Norge. Smakingen ble foretatt blindt og i tilfeldig rekkefølge. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene utover dette før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i begrene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre innholdet. Det ble brukt svakt fargete begre for å avlede oppmerksomheten fra fargen. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er utsalgspriser inkl. avgifter, pr 1. mai 2002. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Importører:
Amundsen AS: 23 26 10 00
Ekjord AS: 22 50 11 50
Gaia Wine & Spirits: 23 29 29 80
Haugen-Gruppen: 64 98 60 00
Moestue Grape Selections: 22 15 93 50
Oluf Lorentzen: 23 14 25 00
Distrinor: 22 79 02 60
Gastronaut: 22 44 60 90
Olivenlunden/Olivier & Co: 22 56 57 52
Handberg Engros: 66 77 62 60
Kalitrofi: +30 973 302 445

-
Olio Extra Vergine di Oliva
Col d'Orcia Toscana Italia
EPD209056 VSD kr 237,02 (4x25 cl)
Amundsen
Duft: God fruktig duft med snev av grønne aromaer, nøtter og ristet brød.
Smak: Det samme kommer igjen i smaken, flott og harmonisk med fine krydder-, bitter- og nøttetoner i slutten.
Bruksområde: Bordolje.
Vurdering: Kompleks og elegant.

-
Extra Virgin Olive Oil 2002
Selvapiana Toscana Italia
kr 170,00 (50 cl)
Moestue Grape Selections
Duft: Frisk duft av duggvått gress samt umodne plommer, pepper og nøtter.
Smak: Kraftig og fyldig smak, fine pepper- og nøttetoner, god bitterhet i slutten, lang krydret ettersmak.
Bruksområde: Olivensauser, tapenade, der du ønsker en kraftig olivensmak.
Vurdering: Flott olje.

-
Olio Vergine di Oliva frantoio 2002
Fattorie di Galiga e Vetrice Toscana Italia
kr 99,00 (25 cl)
Oliviers & Co
Duft: Veldig god og rik duft av grønne vekster, laurbær, nøtter og snev av sitrus.
Smak: Smaksrik, som duften, en del pepper og bitterhet utover i smaken men svært balansert.
Bruksområde: Bordolje, blandes med litt sitron og has på stekt/grillet fisk eller kjøtt.
Vurdering: En meget god og kompleks olje.

Organic Extra Virgin Olive Oil PDO Kolymvari 0,6 %
Psillakis Kreta Hellas
Ca kr 100,00 (50 cl)
Kalitrofi
Duft: Lett duft av grønne blader samt snev av grønne epler.
Smak: Mild, fin og rund smak, bra fylde, fine bittertoner samt krydderpreg i slutten.
Bruksområde: Bordolje, kalde retter.
Vurdering: God olje.

Olio Verde noccelara 2002
Az. Agr. Becchina Sicilia Italia
kr 89,00 (25 cl)
Oliviers & Co
Duft: Grønne aromaer som nesle, blader og paprika samt nøtter og ristet brød.
Smak: Rund stil, bra smaksfylde, balansert med fin bitterhet i ettersmaken som er ganske lang
Bruksområde: Bordolje.
Vurdering: Velkomponert olje.

Olio Extra Vergine
Villa l'Arrigo Toscana Italia
kr 142,35 (35 cl) og kr 959,00 for 5 liter
Gaia Wine & Spirits
Duft: Frisk duft i retning grønne epler og gress.
Smak: Fruktig med fin bitterhet, ganske elegant og balansert i smakskraften.
Bruksområde: Bordolje, salater og sauser.
Vurdering: Behagelig ikke for mye av verken det ene eller andre.

-
Extra Virgin Olive Oil PDO Peza 0,5 %
Peza Union Kreta Hellas
3 liter b-i-b (ca pris kr 80,00 for 50 cl)
Kalitrofi
Duft: God duft med grønnpreg, blant annet umodne plommer, nøtter og pepper.
Smak: Fyldig anslag, fine bitterstoffer og pepperpreg i finishen, lang ettersmak.
Bruksområde: Bordolje.
Vurdering: Balansert og brukervennlig.

-
Gaea Extra Virgin Økologisk
Peloponnes Hellas
kr 69,80 (50 cl)
Oluf Lorentzen
Duft: Grønn fruktighet og snev av blomster i duften.
Smak: Fyldig konsistens, ganske kraftig og fruktig smak.
Bruksområde: Allround, prøv den gjerne til carpaccio.
Vurdering: God olje.

-
Extra Virgin Olive Oil PDO Sitia 0,3 %
Union of Agr. Coop. Sitia Kreta Hellas
Ca kr 90,00 (50 cl)
Kalitrofi
Duft: Frisk duft av grønne epler og gress samt nøtter og toast.
Smak: Følger duften godt, noe pepper- og bitterpreg i finishen, lang ettersmak.
Bruksområde: Bordolje.
Vurdering: Fin karakter.

-
Extra Virgin Olive Oil koroneiki 2002
Mantinea et Avia Peloponnes Hellas
kr 59,00 (25 cl)
Oliviers & Co
Duft: God duft med vegetalske innslag samt epleskall, pepper og grønn chili.
Smak: Mild og rund med de samme aromaene som i duften, noe bitterhet og fine peppertoner i slutten.
Bruksområde: Det meste av kalde matretter som ceviche, også tapenade.
Vurdering: Veldig allround og bruksvennlig.

-
Columela Extra Virgin Olive Oil Picual ufiltrert
Andalucia Spania
kr 95,00 (50 cl)
Handberg Engros
Duft: Fruktig duft med tropisk snitt, noe grapefrukt og krydder.
Smak: Fyldig smak, nøtter i midten, frisk ettersmak med bittertoner og sitrus.
Bruksområde: Marinering av skalldyr, bordolje.
Vurdering: Balansert olje.
Kjøp denne oljen i Apéritifs butikk:

Antall

+
Extra Virgin Oil
Buffé Spania
kr 44,18 (1 liter)
Distrinor
Duft: Fruktig duft med tørt gress og nøtter samt svake peppertoner.
Smak: Mild rund smak, lett grønnpreg og noe pepper i finishen, ganske lang ettersmak.
Bruksområde: Allround.
Vurdering: God bruksolje.

+
Figaro Extra Virgin
Spania
kr 48,90 (75 cl)
Oluf Lorentzen
Duft: Fruktig og ren duft med røde epler og noe gress samt nøtter.
Smak: Nøytralt anslag, bløt hele veien bortsett fra noe pepper i ettersmaken
Bruksområde: Bordolje, salater.
Vurdering: Helt grei om enn litt nøytral.

+
Gaea Extra Virgin
Peloponnes Hellas
kr 52,90 (75 cl)
Duft: Frisk duft av epler, gress og snev av sitrus samt nøtter.
Smak: Mild og behagelig med lette bittertoner i slutten.
Bruksområde: Bordolje, matlaging.
Vurdering: God allround olje.

+
Elaia Extra Virgin Olive Oil
Peza Union Kreta Hellas
(50 cl)
Kalitrofi
Duft: Grønnpreg i duften som også byr på frukt, litt nøtter og pepper.
Smak: Fyldig konsistens, litt nøytral i midten, fine bittertoner i slutten.
Bruksområde: Bordolje, generell matlaging.
Vurdering: God bruksolje.

+
Extra Virgin Olive Oil Sitia
Union of Agr. Coop. Sitia Kreta Hellas
(50 cl)
Kalitrofi
Duft: Litt vegetalsk i duften som også har litt nøttepreg.
Smak: Mild og ganske rund, noe nøttepreg, litt lite ettersmak.
Bruksområde: Bordolje, olivenbrød.
Vurdering: Helt grei.

+
Extra Virgin Olive Oil PDO Peza 0,6 %
Peza Union Kreta Hellas
Ca kr 80,00 (50 cl)
Kalitrofi
Duft: Frisk og fruktig duft med touch av nøtter.
Smak: Mild og rund smak, balansert med lett frukt og snev av pepper i finishen.
Bruksområde: Steking av skalldyr, der hvor du trenger en mild olje.
Vurdering: Litt lett gjennom hele smakskurven.

+
Castello Banfi Extra Virgin Olive Oil
Castello Banfi Toscana Italia
Engelstad
Duft: Fin ren duft med frukt, hvit pepper, blomster og nøtter.
Smak: Følger duften, imøtekommende stil, fine bitterstoffer.
Bruksområde: Bordolje.
Vurdering: Lett å like på grunn av sin bløte karakter.

+
Columela Extra Virgin Olive Oil Arbequino ufiltrert 0,5 %
Andalucia Spania
kr 95,00 (50 cl)
Handberg Engros
Duft: Vegetalsk duft med innslag av gul frukt og ristet brød.
Smak: Ganske rik smak, mild men likevel med noe krydder og urter, behagelig bitterhet i slutten, siter en stund.
Bruksområde: Bordolje.
Vurdering: Helt grei olje.
Kjøp denne oljen i Apéritifs butikk:

Antall

+
Flor de Aceite DO Baena 0,2 % (2000-årgangen)
Núñez de Prado Andalucia Spania
kr 159,00 (50 cl)
Oluf Lorentzen
Duft: Litt fet duft med noe frukt, nøtter og pepper.
Smak: Mild og bløt smak, svakt bitterpreg og noe nøtter i ettersmaken, sitter en stund.
Bruksområde: Salater, sauce vierge, bordolje.
Vurdering: Ganske god olje for de som liker en ikke for uttalt karakter.

+
Dauro de Aubocassa Extra Virgin Olive Oil nov 2001 0,1 %
Mallorca Spania
kr 175,00 (50 cl)
Gastronaut
Duft: Frisk god duft med grønne aromaer, blomster og nøtter.
Smak: Rund og mild, litt tung i midtpartiet men ganske frisk og god ettersmak med innslag av nøtter.
Bruksområde: Matlaging.
Vurdering: Panelet var noe delt i vurderingen.

+
Olio Extra Vergine di Oliva 0,4 %
Tenuta Rocchetta Sicilia Italia
5801 - kr 226,00 (50 cl)
Handberg Engros
Duft: God duft med snev av grønt gress, frukt, te, sitrongress og grønn pepper.
Smak: Følger opp duften, mild og behagelig, balansert men kanskje litt vel rett frem.
Bruksområde: Matlaging.
Vurdering: Kunne hatt noe mer karakter.
Kjøp denne oljen i Apéritifs butikk:

Antall

Ybarra Kaldpresset Olivenolje
Andalucia Spania
kr 44,90 (50 cl)
Haugen-Gruppen
Duft: Lett og noe nøytral duft med snev av røde epler, fersken og pasjonsfrukt.
Smak: Ren men litt flat smak, lite ettersmak, kun et snev av pepper.
Bruksområde: Bakst, enkle vinaigretter, aioli.
Vurdering: En ganske enkel og rett fram extra virgin olivenolje.

Unio Extra Virgin Olive Oil DO Siurana 0,3 %
Agr. Coop. Unio Siurana Spania
kr 89,00 (75 cl)
Gastronaut
Duft: Snev av tuttifrutti samt pepper i duften som er veldig ren.
Smak: Rundt anslag, bløt og god solmoden smak, lett bitterpeg i slutten, men mangler kanskje noe særpreg.
Bruksområde: Baking.
Vurdering: Grei nok.

Aceite de Oliva Virgen Extra 0,3 %
Folch i Puig Catalunya Spania
kr 107,50 (50 cl)
Duft: Lett blomsteraktig duft med snev av nøtter og toast.
Smak: Mild og ganske ok smak men dør litt for fort.
Bruksområde: Bakst, aioli, marinader.
Vurdering: For nøytral.

Olio Extra Vergine di Oliva
Cascina San Giovanni Liguria Italia
kr 120,00 (50 cl)
Handberg Engros
Duft: Frisk og enn noe dempet fruktig duft med noe nybakt brød.
Smak: Rund smak med noe nøtter samt snev av bitterhet.
Bruksområde: Matlaging.
Vurdering: Litt vel dempet karakter.
Kjøp denne oljen i Apéritifs butikk:

Antall

Extra Virgin Olive Oil 2001
Isole e Olena Toscana Italia
kr 125,00 (50 cl)
Moestue Grape Selections
Duft: Moden frukt i retning tørket frukt samt nøtter i duften.
Smak: Mild og nærmest flat i smaken, rund og bløt men mangler ettersmak.
Bruksområde: Vinaigrette.
Vurdering: Ganske enkel.

Huile Vierge d'Olive aglandau
Ch. Virant Aix en Provence Frankrike
kr 115,00 (25 cl)
Oliviers & Co
Duft: Høy, nøtter og pepper samt gul frukt i duften.
Smak: Som duften, ren og mild, men noe anonym til tross for en del pepper i slutten.
Bruksområde: Steking av fisk.
Vurdering: Litt lite særpreg.

Baglio Seggio Fiorito Fruttato
Angela Cosiglio Sicilia Italia
5802 - kr 200,00 (50 cl)
Handberg Engros
Duft: Fin duft med bra bredde fra frukt, grønnpreg og krydder.
Smak: Rund og vel nøytral, nesten tam, bra finish med sitrus og bitterhet.
Bruksområde: Marinering av fisk.
Vurdering: Litt for nøytral.
Kjøp denne oljen i Apéritifs butikk:

Antall

-
Olio Extra Vergine di Oliva
Valle del Sole Basilicata Italia
kr 26,49 (50 cl)
Distrinor
Duft: Fruktig duft med snev av nøtter.
Smak: Mild i anslaget, noe bitterhet utover men ender altfor raskt.
Bruksområde: Matlaging.
Vurdering: Noe enkel.

+
Villa Blanca Organic Aceite de Oliva Virgen Extra 0,5 %
Aceites del sur Andalucia Spania
kr 76,70 (50 cl)
Duft: Moden olivenduft med litt urent preg og snev av bitterhet.
Smak: Mild, enkel og nærmest flat i smaken, ingen ettersmak.
Bruksområde: Majones.
Vurdering: Veldig anonym og kjedelig.

+
Fraticello Extra Vergine
Umbria Italia
kr 64,90 (75 cl)
Oluf Lorentzen
Duft: Snev av blomster i duften samt epler og nyslått gress.
Smak: Mild og relativt nøytral, fet konsistens, ganske flat, veldig lett pepperpreg i slutten.
Bruksområde: Generell matlaging.
Vurdering: Mangler friskhet og karakter.

+
Torre Real Extra Virgin Olive Oil
Torres Catalunya Spania
107165 - Vectura kr 65,83 (50 cl)
Ekjord
Duft: Dempet duft.
Smak: Nøytral smak, veldig bløt, noe bitterpreg i slutten.
Vurdering: Kjedelig.

+
Huile Vierge d''Olive tanche 2002
Moulin Dozol-Autrand Nyons Frankrike
kr 116,00 (25 cl)
Oliviers & Co
Duft: Frisk men kanskje litt syntetisk sitrusduft med innslag av gress/høy og frukt.
Smak: Stort oljepreg, en del bitterhet, noe paprika.
Bruksområde: Matlaging.
Vurdering: Ikke veldig tiltalende.

+
Dauro de l'Emporda Extra Virgin Olive Oil 0,2 % 2001/2002
Girona Spania
kr 175,00 (50 cl)
Gastronaut
Duft: Blomster, asparges og høy samt innbydende fruktighet i duften.
Smak: Veldig mild og bløt, mangler dybde og karakter, for kort.
Bruksområde: Matlaging.
Vurdering: For nøytral.

Olio Extra Vergine di Oliva
Serego Alighieri Veneto Italia
Stenberg & Blom/Carl Evensen Eftf.
Duft: Nøtter og gress samt pepper i duften.
Smak: Emmen og flat, bare en liten touch av bitterstoffer, kjedelig.
Bruksområde: Stekeolje.
Vurdering: Mangler karakter.

-
Columela Extra Virgin Olive Oil Hojiblanca ufiltrert 0,4 %
Andalucia Spania
kr 95,00 (50 cl)
Handberg Engros
Duft: God duft med frukt og krydder særlig pepper.
Smak: Enkel med lite særpreg, noe besk ettersmak.
Bruksområde: Vinaigrette.
Vurdering: Ubalansert.
Kjøp denne oljen i Apéritifs butikk:

Antall

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her