Den 17. er grisens dag

Fra matreserve og årlig plass på den gamle primstaven med tilhørende messe for seg og St. Antonius til norske wokpanner er grisens bane. Uansett, Apéritif serverer deg deilige retter med forslag til godt drikke på kjøpet.
Redaksjonen
17 Januar 2000 - 00:00

Lykkelig den som eide en gris, de ville ikke sulte og dermed overleve vinteren. Det var altså trygghet og reservekapital i det å eie en gris, så kanskje ikke så rart at grisen har fått sin egen dag i den gamle kalenderen; primstaven. Det vil si, det er St. Antonius som har fått sin dag markert den 17. januar; Antonmesse, men siden han viste stor interesse og omsorg for grisen er denne dagen markert med et kors og en gris.

Januar er tiden for de magre retter. Vi har spist godt i julen og nyttårshelgen, og svineribbe har vært en av delikatessene. Men svinekjøtt er så mye mer enn ribbe. Det er koteletter, knoker, rene fileter, biffer og Lykkelig den som eide en gris, de ville ikke sulte og dermed overleve vinteren. Det var altså trygghet og reservekapital i det å eie en gris, så kanskje ikke så rart at grisen har fått sin egen dag i den gamle kalenderen; primstaven. Det vil si, det er St. Antonius som har fått sin dag markert den 17. januar; Antonmesse, men siden han viste stor interesse og omsorg for grisen er denne dagen markert med et kors og en gris.

Januar er tiden for de magre retter. Vi har spist godt i julen og nyttårshelgen, og svineribbe har vært en av delikatessene. Men svinekjøtt er så mye mer enn ribbe. Det er koteletter, knoker, rene fileter, biffer og strimlet kjøtt. Opplysningskontoret for kjøtt har preparert flotte oppskrifter for Hent frem wok''en og lag spennende retter med smak av sol og varme. Eller lag en vintervarm formrett med koteletter og rotgrønnsaker. La deg inspirere til smakfulle retter med svinekjøtt!

Babi Asam Manis
4 porsjoner
800 g svinekjøtt; indrefilet eller biffkjøtt
2 dl olje
1 løk
2 paprika
1/2 rød chilipepper
3 båter hvitløk
6 ss sursøt saus
eller 1 pose woksaus sursøt type
2 dl vann/ananassaft
1 liten boks ananas

Fremgangsmåte:
1 Skjær kjøttet i strimler og løk og paprika i ringer. Finhakk chili og hvitløk.
2 Fres kjøttet raskt i panne eller wok til det er pent gyllent. NB! Stek kjøttet i to/tre omganger
3 Ta ut kjøttet og fres grønnsakene; løk, paprika, chili og hvitløk et par minutter.
4 Ha kjøttet tilbake i panna og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp og smak evt. til med mer sursøt saus.
 
Vinforslag: En ukomplisert hvitvin med god friskhet og fruktsødme er tingen her, som : Vina Mar Torontel 1998 kr 71 (13120, basis).
 
Koteletter med rotgrønnsaker
4 porsjoner
4 svinekoteletter
litt smør til bruning
1 skive kålrot
1 persillerot
2 skiver selleri
2 gulrøtter
1 purreløk
salt og pepper
5 dl eplesider

Fremgangsmåte:
1 Vask og skrell grønnsakene. Skjær kålrot, persillerot, selleri og gulrøtter i ca 1 cm brede strimler. Skjær purren i tynne ringer.
2 Brun kotelettene raskt i varm panne, ta dem opp og legg den til side.
3 Ha alle grønnsakene i pannen, legg kotelettene oppå, strø på salt og pepper og hell eplesideren over. Legg på lokk og la retten trekke ca 10-15 minutter. Server kokte poteter til.
 
Vinforslag: Vi vil anbefale en hvitvin til, av druen riesling, god friskhet og samtidig et utviklet druepreg som i Rheingau Riesling Spätlese 1991 fra Langwerth von Simmern til kroner 118,30 (11209, basis) eller hvis du helst vil drikke rødt, er en frisk beaujolais et godt valg som Fleurie Les Muriennes 1997 kr 132,20 (11530, basis). Billigløsningen er fra Portugal: Terra Boa 1996 kroner 74 (13005, basis).
 
Appelsinbiff
2 porsjoner
2 skinkebiffer (ca 300 g)
smør til bruning
salt og pepper
frisk rosmarin, evt. 1 ts tørket
saften av 1 appelsin
6-8 nøster båndspaghetti
1-2 gulrøtter
1 liten purre

Fremgangsmåte:
1 Brun smøret i pannen og stek biffene raskt på begge sider på forholdsvis steke varme.
2 Dryss på salt, pepper, rosmarin og hell på appelsinsaften. Legg på lokk, trekk pannen til siden og la biffene ettersteke ca. 10 minutter.
3 Rens gulrøtter og purre. Skjær gulrøttene på langs med en ostehøvel og del dem i 1 cm brede strimler. Skjær purren i tynne ringer.
4 Kok pastaen i rikelig med vann. Ha i 1 ts olje - da kleber den ikke. Legg gulrotstrimler og purreringer i når det er 3-4 minutter igjen av koketiden.
 
Vinforslag: En spansk vin i den lette, bløte og modne stilen er passende her som Señoro de los Llanos Reserva 1995 kroner 86 (7632, basis) eller Vino Urbano Tinto 1995 korner 83,50 (31708, bestillingsutvalget).

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her