Når du smaker disse vinene føles det som å ta et steg tilbake, ikke til tidligere tiders burgundvin som var et resultat av for høye avlinger og manglende konsentrasjon, men til den tidens fravær av vin som investeringsobjekt. Den gang du kunne finne en flaske for en slikk og ingenting som etter noe år i kjelleren viste seg å være den stygge andungen som hadde utviklet seg til en svane.
For mange er dette bare en fortidsdrøm, og noe som ikke kan gjenoppleves, men med vinene til Anne Ferret Ramonet kan du altså få et innblikk i hvordan det kunne være, når alt klaffet.
Ja, hun har noe med Domaine Ramonet å gjøre, i dag er det bare gjennom døtrene Clarisse og Anne-France som jobber sammen med faren og burgundkjendis Jean-Claude Ramonet i Chassagne-Montrachet, for etter skilsmissen tok hun over foreldrenes vingård innen underområdet Mâcon-Péronne, en av de 20 landsbyene som kan bruke navnet sitt som vedheng til Mâcon. Peronne ligger i den nordlige delen av Mâcon, på grensa til Cote Chalonnaise, alt i det sørlige Burgund. Anne var nemlig ikke «bare gift med», hun har bakgrunn fra vinfagskolen i Beaune og jobbet sammen med eksen i 12 år, og var involvert i alle vingårdens oppgaver. Også den kommersielle, derfor har hun snudd opp ned på familiebedriften og endret den fra å være drueleverandør til å produsere vin.
Fra sine nå 11 hektar med primært chardonnay fra 50 år gamle vinmarker, men også noe gamay lager hun viner som har et veldig godt avtrykk av både området og vinmakeren.
Både den hvite Dom. de la Tour Penet Mâcon-Péronne 2018 og den røde Dom. de La Tour Penet Mâcon-Péronne Rouge 2018 er om ikke reserverte, så i alle fall veldig dempet i fruktigheten sammenlignet med mye annet rimelig burgundvin. Det er åpenbart nok frukt til at selve jordsmonnskarakteren får slippe til, uten at det er i nærheten av å bli rustikt, bare veldig harmonisk og for meg altså en smule nostalgisk.
Ingen av dem har vært innom fat, men har fått modne på bunnfallet i ståltankene i 6 måneder før flasketapping. På den måten har de med seg alt det gode fra sørvendte vinmarker som er beskyttet av skogen i nord og med et kalk- og leirholdig jordsmonn.
Nyt dem gjerne nå, men legg noen flasker dypt i kjelleren og glem dem. Jeg er ganske så overbevist om at de vil by på en åpenbaring når du en gang henter dem fram igjen.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....