Godbiter i pollisten
Deilige old-school burgundere

Deilige old-school burgundere

Disse vinene står ut fordi de er så tradisjonelle – uten smak av ny eik eller overdreven fruktighet.
Aase E. Jacobsen
17 Juni 2020 - 14:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Når du smaker disse vinene føles det som å ta et steg tilbake, ikke til tidligere tiders burgundvin som var et resultat av for høye avlinger og manglende konsentrasjon, men til den tidens fravær av vin som investeringsobjekt. Den gang du kunne finne en flaske for en slikk og ingenting som etter noe år i kjelleren viste seg å være den stygge andungen som hadde utviklet seg til en svane.

For mange er dette bare en fortidsdrøm, og noe som ikke kan gjenoppleves, men med vinene til Anne Ferret Ramonet kan du altså få et innblikk i hvordan det kunne være, når alt klaffet.

Anne Ferret Ramonet med døtrene Anne-France og Clarisse.

Ja, hun har noe med Domaine Ramonet å gjøre, i dag er det bare gjennom døtrene Clarisse og Anne-France som jobber sammen med faren og burgundkjendis Jean-Claude Ramonet i Chassagne-Montrachet, for etter skilsmissen tok hun over foreldrenes vingård innen underområdet Mâcon-Péronne, en av de 20 landsbyene som kan bruke navnet sitt som vedheng til Mâcon. Peronne ligger i den nordlige delen av Mâcon, på grensa til Cote Chalonnaise, alt i det sørlige Burgund. Anne var nemlig ikke «bare gift med», hun har bakgrunn fra vinfagskolen i Beaune og jobbet sammen med eksen i 12 år, og var involvert i alle vingårdens oppgaver. Også den kommersielle, derfor har hun snudd opp ned på familiebedriften og endret den fra å være drueleverandør til å produsere vin.

  Foto: 
  Foto: 

Fra sine nå 11 hektar med primært chardonnay fra 50 år gamle vinmarker, men også noe gamay lager hun viner som har et veldig godt avtrykk av både området og vinmakeren.

Både den hvite Dom. de la Tour Penet Mâcon-Péronne 2018 og den røde Dom. de La Tour Penet Mâcon-Péronne Rouge 2018 er om ikke reserverte, så i alle fall veldig dempet i fruktigheten sammenlignet med mye annet rimelig burgundvin. Det er åpenbart nok frukt til at selve jordsmonnskarakteren får slippe til, uten at det er i nærheten av å bli rustikt, bare veldig harmonisk og for meg altså en smule nostalgisk.

Ingen av dem har vært innom fat, men har fått modne på bunnfallet i ståltankene i 6 måneder før flasketapping. På den måten har de med seg alt det gode fra sørvendte vinmarker som er beskyttet av skogen i nord og med et kalk- og leirholdig jordsmonn.

Nyt dem gjerne nå, men legg noen flasker dypt i kjelleren og glem dem. Jeg er ganske så overbevist om at de vil by på en åpenbaring når du en gang henter dem fram igjen. 

Ferret-familien har eid denne vingården i generasjoner, men med Anne kom det en ny tidsregning.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en mettende rett med bare noen få ingredienser
Dagens rett

Slik lager du en mettende rett med bare noen få ingredienser

Enkelt, velsmakende og kjernesunt er stikkordene for dagens supre oppskrift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her