Godbiter i pollisten
Deilige old-school burgundere

Deilige old-school burgundere

Disse vinene står ut fordi de er så tradisjonelle – uten smak av ny eik eller overdreven fruktighet.
Aase E. Jacobsen
17 Juni 2020 - 13:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Når du smaker disse vinene føles det som å ta et steg tilbake, ikke til tidligere tiders burgundvin som var et resultat av for høye avlinger og manglende konsentrasjon, men til den tidens fravær av vin som investeringsobjekt. Den gang du kunne finne en flaske for en slikk og ingenting som etter noe år i kjelleren viste seg å være den stygge andungen som hadde utviklet seg til en svane.

For mange er dette bare en fortidsdrøm, og noe som ikke kan gjenoppleves, men med vinene til Anne Ferret Ramonet kan du altså få et innblikk i hvordan det kunne være, når alt klaffet.

Anne Ferret Ramonet med døtrene Anne-France og Clarisse.

Ja, hun har noe med Domaine Ramonet å gjøre, i dag er det bare gjennom døtrene Clarisse og Anne-France som jobber sammen med faren og burgundkjendis Jean-Claude Ramonet i Chassagne-Montrachet, for etter skilsmissen tok hun over foreldrenes vingård innen underområdet Mâcon-Péronne, en av de 20 landsbyene som kan bruke navnet sitt som vedheng til Mâcon. Peronne ligger i den nordlige delen av Mâcon, på grensa til Cote Chalonnaise, alt i det sørlige Burgund. Anne var nemlig ikke «bare gift med», hun har bakgrunn fra vinfagskolen i Beaune og jobbet sammen med eksen i 12 år, og var involvert i alle vingårdens oppgaver. Også den kommersielle, derfor har hun snudd opp ned på familiebedriften og endret den fra å være drueleverandør til å produsere vin.

  Foto: 
  Foto: 

Fra sine nå 11 hektar med primært chardonnay fra 50 år gamle vinmarker, men også noe gamay lager hun viner som har et veldig godt avtrykk av både området og vinmakeren.

Både den hvite Dom. de la Tour Penet Mâcon-Péronne 2018 og den røde Dom. de La Tour Penet Mâcon-Péronne Rouge 2018 er om ikke reserverte, så i alle fall veldig dempet i fruktigheten sammenlignet med mye annet rimelig burgundvin. Det er åpenbart nok frukt til at selve jordsmonnskarakteren får slippe til, uten at det er i nærheten av å bli rustikt, bare veldig harmonisk og for meg altså en smule nostalgisk.

Ingen av dem har vært innom fat, men har fått modne på bunnfallet i ståltankene i 6 måneder før flasketapping. På den måten har de med seg alt det gode fra sørvendte vinmarker som er beskyttet av skogen i nord og med et kalk- og leirholdig jordsmonn.

Nyt dem gjerne nå, men legg noen flasker dypt i kjelleren og glem dem. Jeg er ganske så overbevist om at de vil by på en åpenbaring når du en gang henter dem fram igjen. 

Ferret-familien har eid denne vingården i generasjoner, men med Anne kom det en ny tidsregning.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her