Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Frederiksdal Kirsebærvin Rancio (9407)er som en portvin midt mellom ruby og tawny, men med klare kirsebæraromaer. Ranciopreget har vinen fått fra å modnes i glassballonger utendørs, i all slags vær, i ett år, slik man gjør i Rivesaltes og Banyuls.
Frederiksdal Kirsebærvin Reserve (9403)har fått utvikle seg på fat, brukte barriques, i hele 30 måneder. Resultatet er en kompleks og dyp vin med god moden fruktighet. Et funn til gode viltretter.
Single vineyard og sur lie
Frederiksdal Kirsebærvin Nielstrupmark 2010 (9404)er en «enkeltplantasjevin», fra produsenten Frederiksdals beste kirsebærhage, Nielstrupmark, som har gitt en vin med veldig intenst kirsebærpreg.
For Frederiksdal Kirsebærvin Sur Lie (9405)har man utnyttet et annet konsept fra druevinverdenen, nemlig å la vinen ligge på bunnfallet/gjærrestene for å få større fedme og kompleksitet.
Spontangjæring
Den rimeligste, Frederiksdal Kirsebærvin 2011 (9406), viser kirsebærvinen i sin pureste form, her har gjæringen funnet sted i ståltank uten tilsetting av kjøpegjær. Den er da også den som oppleves som den søteste av de fem, med restsukker på 78 g/l.
Felles for kirsebærvinene er imidlertid en ekstrem syre, 16 g/l. For å balansere denne syren må vinene ha restsukker. Kirsebær inneholder på samme måte som andre bær, blant andre tyttebær, stoffer som hindrer vinen fra å gjære helt ut. I stedet for å presentere en lavalkoholvin med restsødme, velger derfor folkene bak Frederiksdal å tilsette nøytral sprit.
Kirsebærdestillat
I Reserve-utgaven er denne spriten erstattet av deres eget kirsebærdestillat. De vurderer å bruke det også i de andre vinene for å være så tro mot bærkarakteren som mulig.
Frederiksdal er for øvrig de eneste vinene som serveres på Mikkellers ølbarer i København.
Frederiksdal er nemlig like kompromissløs som sine ølfrender i dronningens by, men som dem på stadig leting etter et enda bedre uttrykk. På herregården på Lolland, sør i landet, er det imidlertid kirsebær det går i. Men altså ikke den danske kirsebærlikøren som «herjet» landet på 1980-tallet.
Gammel tradisjon
Frederiksdal har aner tilbake til 1756, men det var med den nye godseieren Harald Krabbe i 2000 at nytt liv ble blåst inn i storgodset. Eller egentlig da de fikk besøk av den danske vinjournalisten Morten Brink Iwersen som fikk stoppet Krabbe fra å rive opp alle de ulønnsomme kirsebærtrærne og i stedet lage kirsebærvin.
Fruktvin har her som i resten av Norden lange tradisjoner, men det er første gang at det satses kommersielt på det i kontinentale Danmark.