Dagens rett
Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av årets aller beste kokebøker.
27 November 2015 - 02:48

Denne smakebiten bør i prinsippet være nok for den matinteresserte til å sette Kokkelære av Tom Victor Gausdal på innkjøps- eller ønskelisten. 

Den 1555 oppskrifter store kokeboken inneholder altså det du trenger og mer til for å briljere på kjøkkenet. 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Krydderstekt reinsdyrplomme med hvit bønnepure og sprø hvitløk

Krydderstekt reinsdyrplomme med hvit bønnepure og sprø hvitløk
Ingredienser

1 plomme ca. 600-700 g av hjort, elg, reinsdyr eller rådyr
salt og pepper
1 kvist rosmarin eller timian
1 ss smør
1 fedd knust hvitløk

Hvit bønnepure:
250 g hvite bønner (f.eks. cannellini)
1 ss bakepulver
1/2 gulrot
1 stor sjalottløk
2 store fedd hvitløk
1-2 laurbær
1 1/2 dl fløte
50 g smør
4 ss olivenolje
litt salt og pepper
saft av 1/2 sitron 

Sprø hvitløk:
hvitløksfedd
olivenolje
salt 

 

Fremgangsmåte

Krydre kjøttet med salt og pepper, brun det, og ha i hvitløksfedd, timian og en skje smør. Stek det videre i ovnen på 140 grader i ca. 20 min, ta det ut og la det nå en kjernetemperatur på 56 grader.

La kjøttet hvile i 20 minutter, varm det gjerne opp i ovnen i 5 minutter før servering.

Hvit bønnepure:
Legg bønnene i rikelig med vann over natten. Hell av vannet og skyll bønnene i kaldt vann. Ha dem i en kjele sammen med grønnsaker, hvitløk og laurbær. Det er viktig å ikke bruke salt i vannet, da kan bønnene få vansker med å bli møre og skinnet blir seigt. Kok opp og skru ned varmen. Bruker du cannellinibønner, tar det ca 2 timer. Hvis du har en skje bakepulver i kokevannet, halverer du koketiden. Skum av jevnlig. Når bønnene er møre, siler du av kokevannet og tar vare på det. 

Kok opp fløten med smøret. Kjør bønner i en mikser og spe med smør og fløte. Tilsett olivenolje og spe med litt av kokevannet til ønsket konsistens. Dette skal bli en helt glatt krem, gjerne litt tynn, slik at den fungerer omtrent som en saus. Smak til med salt, pepper og sitron før servering. 

Sprø hvitløk:
Skrell og rens hvitløken og høvle den i syltynne skiver på langs. Sprøstek skivene på middels varme i en panne i en del olivenolje. De skal bli lyst gylne og sprø. Legg skivene over på papir, smak til med salt. Oppbevares i romtemperatur.  

Oppskriften er hentet fra Kokkelære. Den store kokeboka, Tom Victor Gausdal (Press) - en av fem finalister i Beste norske kokebok 2015.

Tips:
Du kan godt bruke ferdigkokte hvite bønner til pureen. Til 1 boks beregner du halvparten av fløte og smørmengden. Spe med vann og smak til.  

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

 

Sendt inn av Tom Victor Gausdal

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka
Dagens rett

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka

Varm suppe i novemberkulda smaker alltid godt. Rent, godt og smakfullt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her