Å opppholde seg i et hus hvor det står en oksesteik og godgjør seg i ovnen er en nytelse i seg selv. Lag en ekstra stor steik og inviter hele slekta. Da blir du populær.
Oksestek med rødvinssaus og fløtegratinerte poteter
Mer klassisk enn dette blir knapt en søndagsmiddag
Oksestek med rødvinssaus
Fremgangsmåte
- Gni steken inn med salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen.
- Skrell løk og gulrøttene og del løken i båter og gulrøttene i biter.
- Legg steken i en ildfast form eller langpanne og fordel løk og gulrøtter rundt.
- Sett den i forvarmet stekeovn på 175°C. Etter ca ½ time helles vann i formen. Etterfyll vann i løpet av steketiden dersom det er nødvendig.
- Steketiden er avhengig av tykkelsen på steken. Når termometeret viser 65°C er steken rosa inni. Ved 70°C er snittflaten grå - altså helt gjennomstekt.
- Ta steken ut av ovnen litt før den når ønsket kjernetemperatur, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile minst 15 minutter før du skjærer den i skiver.
- Rødvinssaus:
- Finhakk løk og hvitløk og fres det i smør/magarin over middels høy varme til det blir blankt og mykt, men uten at det tar farge.
- Pisk inn kraften og rødvinen.
- Tilsett timian og pepper og kok sausen minst 30 min til nesten halvert mengde.
- Sil sausen.
- Kok opp. Rør evt ripsgeleen inn.
- Rør inn smør litt av gangen til en blank og fin saus.
- Smak til med evt salt.
- Server oksesteken skjørt i skiver med fløtegratinerte poteter, grønnsakene og rødvinssausen.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
92 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
87 POENG
Slik lager du fløtegratinerte poteter
Fremgangsmåte
- Potetene skrelles og skjæres i tynne skiver før de legges over i en smurt ildfast form, gjerne taksteinslagt. Dryss så over finhakket hvitløk, salt og pepper.
- Hell over fløten. Formen settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 °C. Beregn steketiden til vel 1 time. Ca. 20 minutter før formen skal tas ut, drysses det over et lag med reven ost.
Tips:
Gratinerte poteter kan varieres mye. Finhakket løk, tynne purreringer, finhakket paprika og ev. litt chili kan med fordel nyttes. Sopp i skiver kan også være et alternativ.
Dersom potetskivene gis et oppkok først, forkortes tiden i stekeovnen.
Fløtestuede poteter kan serveres til så mye, eksempelvis til roastbiff, kylling, kalkun og kokt skinke for å nevne noe. En grønn salatbolle ved siden av er meget godt.
NB. Lag store porsjoner med gratinerte poteter, da erfaringen tilsier at det "går mye", mens "tilbehøret" drøyes!
Se alt det gode du kan bruke poteter til
Drikke som passer til denne oppskriften
-
83 POENG