Cognac - tester og artikler

Vi elsker cognac og annet brunt brennevin her til lands, og her finner du de beste testene og artiklene og de edle dråper.
Redaksjonen
01 Desember 2005 - 01:02

Tester av cognac

Cognac fra Grande Champagne bør lagres lenge for å vise frem sitt virkelige potensial. Her ser du hvilke av de 27 som er de beste i testen.

Cognacer fra Petite Champagne og Borderies er ikke det du hyppigst støter på, men når du først gjør det, blir du ikke skuffet. I hvert fall viser denne testen det til fulle.
At du ikke behøver å sette av mer enn 600 kroner for å få en cognac med stor kompleksitet og rikdom, er denne testen av i alt 33 produkter et smaksfast bevis på.

Tester av armagnac, calvados og brandy

Kvaliteten på calvadosen som er i salg i Norge, er veldig høy. Alt fra de unge utgavene til de vellagrete bærer preg av godt håndverk.

Brandy har flere kvaliteter enn det utviklingen i salgsstatistikken antyder. Vi har testet 21 varianter.

2002: Test av brandy og fatlagret grappa

Artikler om cognac, armagnac, calvados og brandy

For Richard Braastad er det totalinntrykket av en cognac som teller. Det er kombinasjonen av fat og alkohol som forteller kjellermesteren om kvaliteten, og da blir all verdens sammenligninger uvesentlige.

Bedan, Diot Roux, Avrolles og Germaine sier deg kanskje ikke noe. Men dette er eplesorter som er viktige bestanddeler i calvadosen fra familiebedriften Boulard. Som har ikke mindre enn 35.000 epletrær.

Bak Tesserons cognacer står en av de mest fremgangsrike Pauillac-produsentene og det kjennes på smaken. Bare det beste - og tilsynelatende eldste - er godt nok.

Da produksjonsmonopolet for brennevin i Norge ble fjernet sommeren 2005, var det flere som signaliserte at de skulle bygge destilleri. En av disse er en eplebonde fra Lier med sans for eplebrennevin med normannisk stil.

Far og sønn Etienne og Jerôme Dupont har løftet familiebedriften opp i calvados' eliteklasse, men gir seg ikke med det.

Det eldste av armagnachusene, Castarède, er fremdeles på private hender og gjør sitt for å holde tradisjonene i hevd - også når det gjelder gamle klenodier på flaske.

Torres' brandyer er langt mer franske i stilen enn sine konkurrenter på hjemmebane, men likevel uten at den umiskjennelige spanske bløtheten går tapt.

Siden 1755 modnes Gautiers cognacer i kjellere som ligger over en elv. Noe som innvirker både på duft, smak og karakter.

Det er for tidlig å tenke på julegaver nå, tenker du. Og det er vi helt enige i. Men hvis du vil ha julecognac på bordet i år, må du handle nå. Vi lover deg store smaksopplevelser.

Hestegale Amédée-Edouard Dor fikk i 1858 det rådet at han burde bytte "hobby". Rådet ble fulgt, og snart viet han livet til å samle på gammel cognac. I dag har A.E. Dor en av Cognacs største samlinger tilårskomne edle dråper i fat, også takket være en dame med navn Odile. Briljant fra Brillet
Guy Brillet tjente til livets opphold som vindyrker og ambulerende brennevinsbrenner. I dag er det tiende generasjon som bestyrer butikken der det blant annet satses på Single Cru. O jul avec
Det er jammen på tide at vi får egne cognacer å avslutte julens måltider med. Og ikke bare én men fire forskjellige. Som seg hør og bør er det ikke spart på noe. Her er det topp kvalitet tvers gjennom. Og fornuftig nok er flaskestørrelsen mindre enn normalt for at prisen skal kunne holdes på et forsvarlig nivå, til glede for deg som liker å gi bort edelt brunt i julegave.

At mesterkokker har gjesteopptreden på kjente restauranter, er ingen stor nyhet. Noe annet blir det når gjestekokken går sammen med en cognacprodusent og kun serverer cognac til maten. Apéritif testet Thierry Verrats kokekunst og Alain Louis Royers cognac på Oro.

Jon Arne Bertelsen prøver med sedvanlig hellig overbevisning å frelse og deretter lede også sigarrøykeren inn på den smale sti for å finne det optimale drikkefølget. Nåden ligger i den perfekte balanse. Og den oppnås ikke i en VSOP, er Bertelsens klare budskap. Da tar han heller mørkt øl.

Nordmenn er kjent for sin avec. Det er faktisk ingen som drikker mer avec pr innbygger. Selv om de fleste forbinder avecen med cognac, er det mange som sverger til brandy, som franske St. Rémy.

Mens de andre "norske" cognachusene i dag bestyres av franskmenn med norske aner, har huset Birkedal Hartmann aldri skiftet ut det norske passet. I 1887 etablerte den første Birkedal Hartmann seg i Cognac, men det er først i høst at huset er representert her hjemme.

Det måtte en ire til for å lære franskmennene å tappe cognac på flaske, og det var de samme irske ætlingene som innførte XO-begrepet. Så den som trodde cognachuset Hennessy var like fransk som de edle dråper, bør lese videre om innvandrerne som skapte nye trender i Cognac.

Da Columbus gjenoppdaget Amerika i 1492, var noe av det første han støtte på "indianere som drakk røyk". Det gjorde de ved hjelp av sigarblader, som spanjolene senere foredlet frem til dagens sigarer. Cohiba var Taino-indianernes ord for tobakk. Når cognac-produsenten Bisquit nå introduserer Cohiba Cognac Extra, er de derfor tilbake der det hele startet.

Cognachuset Ragnaud-Sabourin har i mange år vært under fast styring av tre damer; bestemor, datter og datterdatter. Kvinnene viderefører husets satsing på gammel og eksklusiv cognac blant andre en variant der ti prosent av innholdet stammer fra før vinlusen tok livet av Europas vinstokker.

Det er ikke primært prisen som gjør at Léopold Gourmel aldri blir markedsleder i det norske cognacmarkedet. Men heller smaken og stilen som er mer tilpasset vinkjennerne - som normalt ikke er storkonsumenter av cognac.

Siden nordmenn nærmest uten unntak har alt, er det naturlig å forslå noe nordmenn tydeligvis ikke kan få nok av som julegave, nemlig cognac. Ukens brennevin er dessuten ganske eksklusiv.

Selv når Hine lager en kraftig cognac som skal følge en real cubansk sigar, blir det aldri vulgært. Smaksrikt ja, men fortsatt meget raffinert. Med samme britiske finesse som et par håndsydde sko.

Toralf Bølgen med 20 års bransjeerfaring bak seg har lenge vært svanger med en bok om cognac og annet edelt brunt brennevin av fransk opprinnelse. - Etter å ha servert tusenvis av glass med cognac opp gjennom årene føler jeg at det er behov for en bok som forteller på en ujålete måte hva cognac er og ikke minst hva som er forskjellen på cognac og armagnac, sier Bølgen.

Hvorfor tar en av Grande Champagnes mindrecognacprodusenter turen til Norge for å presentere produkter med produksjonsvolum på kun noen få tusen flasker pr år? Forklaringen er enkel: Skandinavia konsumerer ca 10 prosent av den totale cognacproduksjonen, og Norge står i særklasse. Og forbruket av cognac i de dyrere prisklasser øker.

Frédéric er tredje generasjon Larsen med hånd om rorpinnen i et av Cognacs mest kjente cognachus. Riktignok har rormannen ikke norsk statsborgerskap som sin far og farfar, men tilknytningen til Norge har han vernet om. Ikke minst fordi vi, etterkommerne av vikingene, er blant hans beste kunder.

Tre Kors Bache-Gabrielsen er historien om den "norske" cognacen som på begynnelsen av nittitallet var i ferd med å forsvinne fra markedet på grunn av sviktende salg. Og som i dag er en av Polets desiderte bestselgere. I tillegg er Bache-Gabrielsens XO blitt en minst like stor suksess. Ca 500.000 flasker nyter vi i år fra det lille huset i Cognac.

Otard er like norsk som noen annen skal vi tro cognacprodusenten med samme navn. Hvor om allting er, Ottar har sans for gastronomisk nytelse og tilbyr topp oppskrifter kreert av våre beste kokker som Beate Hals og den store konditormester Pascal Dupuy og med seg selv som ingrediens.

På slottet til en av Frankrikes første haute couture-dronninger, lages det kvalitetsarmagnac beregnet på det kresne publikum. Mens de fleste vingårder i Armagnac bruker betegnelsen Domaine, er Château de Laubade utenfor Norgaro et av de få slottene i området. Her får du litt følelsen av aristokratiet som for øvrig var foregangsmenn innen armagnacproduksjon gjennom de siste fem-seks århundrer.

Det hevdes at armagnac er en av Frankrikes mest ukjente kulturskatter, spesielt når det er snakk om brennevin. Mange tror sågar - og helt feilaktig - at den er en billigutgave av cognac. Bli med på vår lille reise i dette avsidesliggende området av Frankrike og lær dette utmerkede produktet å kjenne.

Relevante seksjoner hos Apéritif

• Apéritif Pollisten - Cognac
• Apéritif Pollisten - Armagnac
• Apéritif Pollisten - Brandy
• Apéritif Pollisten - annet brennevin

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her