Chianti Classico

Konklusjonen fra denne testen av i alt 19 chianti classico'er er klar: Styr unna 2005 og nyt 2004 helt til siste dråpe, eller til den svært lovende 2006 kommer på markedet.
Redaksjonen
25 Mai 2007 - 11:48

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mai 2007. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Chianti classico

+ (89p)
Fonterutoli Chianti Classico 2004
Castello di Fonterutoli
Italia - Toscana
47895 Gaia Wine & Spirits - kr 184,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Dyp mørk rød. Konsentrert duft med mye mørke toner, sjokolade, mokka, eik og jordsmonn.
Smak: Flott saftig anslag, veldig stofflig, god syre, fine tanniner, lang ettersmak. (2004)
Bruksområde: Allround rødt kjøtt, også lettere vilt.
Vurdering: En chianti med internasjonal touch, men likevel svært vellaget. Best innen tre-fire år. Meget godt kjøp. 89 p (2004)
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Nittardi Chianti Classico 2004
Fatt. Nittardi
Italia - Piemonte
40808 Gaia Wine & Spirits - kr 199,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Mørk rød. Flott parfymert og ganske rik duft med noe fat.
Smak: Saftig, elegant anslag, god fylde og syre, fine ganske myke tanniner, noe fat i finishen, sitter en stund. (2004)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En innbydende chianti som er best innen to-tre år. 88 p (2004)
Laget av: 90% sangiovese, 10% cannaiolo nero
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Monsanto Chianti Classico 2004
Monsanto
Italia - Toscana
55181 Vectura - kr 207,80 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vininor
Farge og duft: Tett mørk rød med lys kant. Elegant duft med fne bærtoner, særlig røde bær og kirsebær, krydder, eik og mineraler.
Smak: Flott anslag, følger duften, saftig med gode syrer og fine tanniner, god finish med en del krydder og jordsmonn. (2004)
Bruksområde: Allround
Vurdering: En elegant chianti som tåler fint tre-fire år i kjelleren. Godt kjøp. 88 p (2004)
Laget av: 90% sangiovese og 10% canaiolo og colorino
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Pèppoli Chianti Classico 2004
Antinori
Italia - Toscana
32860 VSD - kr 159,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Dyp mørk rød. Fin duft av røde og mørke bær, kirsebærkjerner, krydder, eik , jordsmonn samt et snev av lær.
Smak: Flott frukt i anslaget, bra syre, fine myke tanniner, sitter godt og lenge med en elegant finish. (2004)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En veldig harmonisk og klassisk chianti som er best innen et par år. Meget godt kjøp. 86 p (2004)
Laget av: 90% sangiovese, 10% merlot
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 9 md. Fatlagring i eikeliggere á 55 hl.
Bestill her:

(86p)
San Giusto A Rentennano Chianti Classico 2004
Fatt. San Giusto A Rentennano
Italia - Toscana
55265 Vectura - kr 192,20 (75cl)
Bestillingsutvalg
Red & White
Farge og duft: Mørk rød. Fin frisk duft med mørke og røde bær, særlig syrlige kirsebær, krydder, gress og blomster.
Smak: Saftig anslag, god syre, fine tanniner, bra konsentrasjon, sitter en god stund med fin saftighet i finishen. (2004)
Bruksområde: Lyst kjøtt, gryter.
Vurdering: En vellykket chianti som er best innen tre år. Godt kjøp. 86 p (2004)
Laget av: 95% sangiovese, 5% canaiolo
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

(85p)
Chianti Classico Valiano 2004
Gestioni Piccini
Italia - Toscana
Vectura - kr 147,00 (75cl)
KUN Horeca
Farge og duft: Mørk rød. Fin lett moden duft av kirsebær, skogbunn og eik.
Smak: Saftig anslag, følger duften, fine tanniner, noe syrefriskhet i finishen. (2004)
Bruksområde: Gryter, ovnsstekte kjøttretter.
Vurdering: En god classico som er best innen et par år. Meget godt kjøp. 85 p (2004)

(85p)
Terre di Prenzano Chianti Classico 2004
Villa Vignamaggio
Italia - Toscana
7350 VSD - kr 149,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International
Farge og duft: mørk rød. Behagelig duft med søte bær og snev av stall.
Smak: Saftig anslag, fin karakter men likevel på den bløte siden, en del sødme fra mørke bær, litt tanniner mot slutten, sitter en god stund. (2004)
Bruksområde: Lyst kjøtt, pasta.
Vurdering: En lettlikendes chianti som er best innen et år eller to. Godt kjøp. 85 p (2004)
Laget av: 100% sangiovese
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 9 md. Lagring i store slovenske fat, min. 4 md. Flaskemodning før salg.
Bestill her:

(85p)
Casina di Cornia Chianti Classico 2004
Casina di Cornia
Italia - Toscana
49224 VSD - kr 173,80 (75cl)
Bestillingsutvalg
Servco / Ciderimport
Farge og duft: Ung mørk rød. Fin kjernepreget kirsebærduft og noe jordsmonn samt litt trevirke.
Smak: Bløtt anslag, innsmigrende med fin kirsebærkarakter, en del fatkrydder i finishen. (2004)
Bruksområde: Ikke for kraftige retter.
Vurdering: En saftig og god matvin for de neste to-tre årene. Godt kjøp. 85 p (2004)
Laget av: 100 % sangiovese
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

(85p)
Rondáno Chianti Classico 2003
Fatt. Rondáno
Italia - Toscana
43381 Vectura - kr 187,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
The Scandinavian Negotiators
Farge og duft: Mørk rød. Varm moden men likevel frisk duft med en del kirsebær, mokka, krydder og noe stall.
Smak: Bløtt anslag, veldig myk stil, følger duften med mye stalltoner utover, mangler litt friskhet, men tar seg noe opp mot slutten. (2003)
Bruksområde: Lam uten særlig fedme.
Vurdering: Bør nytes nå. Verd prisen. 85 p (2003)
Laget av: 90% sangiovese, 5% canaido, 5% colorino
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

(85p)
Castello di Verrazzano Chianti Classico 2004
Castello di Verrazzano
Italia - Toscana
40226 VSD - kr 199,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk rød. Mørke bær, skogbunn, gress og eik.
Smak: Flott anslag, bra syre, fine tanniner, men mangler litt konsentrasjon i midten, tar seg opp mot slutten, sitter en god stund med noe kjernefrukt i finishen. (2004)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: Best innen et par år. Verd prisen. 85 p (2004)
Laget av: 95% sangiovese og 5% canaiolo.
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

(84p)
San Jacopo Chianti Classico 2003
Cast. Vicchiomaggio
Italia - Toscana
42776 Vectura - kr 139,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Red & White
Farge og duft: Mørk rød med brun kant. Moden duft med varme toner i retning svisker, plommer, anis og annet aromatisk krydder.
Smak: Saftig anslag, myk og ganske delikat, men tørker ørlite mot slutten. (2003)
Bruksområde: Lyst kjøtt, ikke for fete retter med lam.
Vurdering: Veldig preget av årgangen. Best nå. Godt kjøp. 84 p (2003)
Laget av: Sangiovese
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

(84p)
Badia a Coltibuono Chianti Classico 2005
Ten. di Coltibuono
Italia - Toscana
43767 Vectura - kr 155,70 (75cl)
Bestillingsutvalg
Red & White
Farge og duft: Mørk rød. Delikat duft av røde bær.
Smak: Saftig anslag, fin syre, slank stil, leskende finish. (2005)
Bruksområde: Pasta.
Vurdering: På den saftige siden, kunne hatt større konsentrasjon, best innen et år. Vel verd prisen. 84 p (2005)
Laget av: 90% sangiovese, 10% canaiolo
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

(84p)
Chianti Classico Poggio Teo 2003
Gestioni Piccini
Italia - Toscana
Vectura - kr 169,00 (75cl)
KUN Horeca
Farge og duft: Mørk rød med lys kant. Fin duft med røde modne bær, tørket frukt, trevirke, mokka, kakao, krydder og eik.
Smak: Saftig ganske fyldig anslag, veldig bløt syre, litt pompøs, bra lengde. (2003)
Bruksområde: Lyst krydret kjøtt uten særlig fedme.
Vurdering: Bør nytes innen et år. Verd prisen. 84 p (2003)

÷ (83p)
Terra di Lamole Chianti Classico 2005
I Fabbri
Italia - Toscana
49073 VSD - kr 169,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International
Farge og duft: Blårød. Frisk bærduft med noe kirsebær og mandler.
Smak: Saftig anslag, en del syrlig steinfrukt, litt enkel frukt, ganske bløte tanniner men tørker likevel litt mot slutten. (2005)
Bruksområde: Pasta.
Vurdering: En saftig chianti for nåkonsum. Vel verd prisen. 83 p (2005)
Laget av: Sangiovese
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

÷ (83p)
Villa Cafaggio Chianti Classico 2005
Villa Cafaggio
Italia - Toscana
11973 Vectura - kr 180,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinordia
Farge og duft: Dyp mørk rød med blålig kant. Veldig ung duft med røde bær, moreller, grønne toner.
Smak: Saftig anslag, bra syre, middels frukt, noe bitterhet mot slutten, sitter en stund. (2005)
Bruksområde: Pasta.
Vurdering: Hadde ventet noe mer men 2005 er vel ikke bedre enn dette? Verd prisen. 83 p (2005)
Laget av: 100% sangiovese
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md fatlagring.
Bestill her:

÷ (82p)
Borgo Salcetino Chianti Classico 2005
Borgo Salcetino
Italia - Toscana
40167 VSD - kr 156,70 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Ung mørk rød. Litt enkel rustikk duft med røde bær og jordsmonn.
Smak: Saftig, følger duften, tørker litt mot slutten, sitter noe. (2005)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: Mangler litt konsentrasjon. Verd prisen. 82 p (2005)
Laget av: 100% Sangiovese
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 10 md. fatlagring, 6 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (82p)
Isole e Olena Chianti Classico 2004
Isole e Olena S.r.l.
Italia - Toscana
32952 VSD - kr 191,00 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Mørk rød. Litt enkel og rustikk bærduft med noe mokka/jordsmonn.
Smak: Saftig bærpreget anslag, litt endimensjonal, litt rustikk finish. (2004)
Bruksområde: Gryter.
Vurdering: Virker ikke helt i balanse. Trenger uansetten del luft. Verd prisen? 82 p (2004)
Laget av: 83% Sangiovese, 10% Canaiolo, 6% Syrah, 1% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. lagring i hovedsakelig franske eikefat og eikeliggere
Bestill her:

÷ (81p)
Machiavelli Chianti Classico 2004
Mellini
Italia - Toscana
14544 Cuveco - kr 149,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Lys rød. Mørke og røde bær, ikke veldig kompleks duft.
Smak: Fruktig lett anslag, bløt syre, snille tanniner, noe fruktsyre i finishen. (2004)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En saftig om enn litt vel enkel chianti som er best nå. Verd prisen? 81 p (2004)
Laget av: 90% sangiovese grosso, 10% canaiolo
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. Lagring i små og middels store fat, 3 md. Flaskemodning før salg.
Bestill her:

÷ (80p)
Querceto Chianti Classico 2004
Castello di Querceto
Italia - Toscana
31661 VSD - kr 182,30 (75cl)
Bestillingsutvalg
WineTailor
Farge og duft: Dyp mørk rød. Parfymert nærmest syntetisk varm bærduft med noe eik og jordsmonn.
Smak: Bløtt enkelt anslag, følger duften, tørker noe mot slutten. (2004)
Bruksområde: Enkle retter.
Vurdering: Best nå. Knapt verd prisen. 80 p (2004)
Laget av: 92% sangiovese og 8% canaiolo
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her