Californisk røverkjøp

Denne prisgunstige californieren har faktisk en unik historisk verdi.
Aase E. Jacobsen
24 Oktober 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Californisk vin i de lavere prissjikt assosieres oftest med store volum og et noe ensartet smaksbilde. Så ikke Concannon Petite Sirah 2007 (10354). Den er med sitt fine preg av modne røde og mørke skogsbær, eik, blomster og lakris, fine saftighet og fasthet samt balanserte sødme, en vin med karakter.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den er for øvrig laget av Californias kanskje aller mest klassiske drue, petite sirah, som kom til vestkysten allerede før 1880-årene som er de første skrevne spor etter druen.

Ingen fransk suksess
Petite sirah er imidlertid en samlebetegnelse for flere druesorter med like aromatiske egenskaper, som durif, peloursin og syrah. Det var imidlertid først ved årtusenskiftet at man ble oppmerksom på dette forholdet hvilket gjør druens historie noe ullen.

Forskere anslår imidlertid at så mye som 90 prosent av petite syrah er durif som er en kryssing av peloursin med syrah fra Sørøst-Frankrike. Målet var å lage en drue som var motstandsdyktig overfor meldugg. Den ble imidlertid aldri noen suksess siden den ikke evnet å gi viner av høy kvalitet.

Varierende kvalitet
Større ble dens suksess etter hvert i California hvor Concannon som første produsent laget en vin med petite sirah som hoveddrue. Det skjedde så sent som i 1961.

Concannon har imidlertid mye lenger tradisjon enn det. Faktisk er huset et av de aller eldste i hele California, tilbake til 1883 da det ble etablert av iren James Concannon. Men utover 1970- og 80-tallet led renomméet under varierende kvalitet.

I 1992 tok Eric Wente, fra Wente, en betydelig aktør i californisk vinindustri, initiativet til å overta Concannon sammen med en gruppe investorer. Men James barnebarn, Jim, som nå er en gammel mann, er fortsatt en aktiv ambassadør for vingården.

Mineralrik grusjord
Concannon har atter heist flagget for ikke bare petite sirah men også andre "californiske" sorter.

Petite sirah beholder imidlertid sin dominerende posisjon i porteføljen og dekker nærmere 60 (av i alt 80) hektar i Livermore Valley, øst for San Fransisco Bay som naturlig nok spiller en viktig klimatisk rolle for vinmarkene.

Dalen er øst-vest-vendt og vinmarkene nyter derfor ekstra godt av den avkjølende havbrisen. Vinmarkene ligger ved 200 m.o.h. i og har et dypt lag av mineralrik grusjord som bidrar til god drenering og dermed utbyttekontroll samt ikke minst et fint jordsmonnspreg.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her