Burger King slutter med transfettsyrer

Hamburgerkjeden Burger King skal stanse bruken av transfettsyrer i restaurantene sine i USA.
Redaksjonen
17 Juli 2007 - 14:58

Selskapet sa nylig at det har funnet to oljeblandinger med umettede fettsyrer som har passert gjennom Burger Kings kontrollapparat og er godkjent. Dette gjør at disse oljene nå skal spres over hele USA. Burger King håper at alle restaurantene skal bruke det nye fettet innen utgangen av 2008.
 
Nest størst
Burger King er verdens nest største hamburgerkjede. Selskapet er derfor avhengig av godvilje hos kundene. Derfor slår selskapet fast at dersom forsyningene blir store nok, så skal de nye oljene ut i restaurantene så fort som overhodet mulig.
 
Transfettsyrer regnes som det farligste fettet. Det finnes i herdet fett og er et resultat av at flytende oljer blir tilført ekstra hydrogen for å gjøre oljen om til fastere fett. Fettet øker kolesterolet og forskere tror også at disse fettsyrene fremkaller diabetes 2.
 
Gikk til sak
Nå er vi godt opplyste i Norge og er klar over farlig fett, men i USA har folk gått et skritt lenger. Der finnes blant annet organisasjonen Ban Trans Fat. Organisasjonen gikk til sak mot matgiganten Kraft Foods i 2003 med et krav om at de skulle slutte å bruke transfettsyrer.
 
Ban Trans Fat vant saken og fikk med det en dominoeffekt. Organisasjonen ville ikke ha en eneste dollar i erstatning. Målet var å få effekten - at andre selskaper også skulle slutte å bruke transfettsyrer.
 
Og nå er det altså Burger King som går ut med nyheten om at de går over til sunnere fett.
 
God respons
- Vi er henrykte med tanke på den responsen vi har fått fra kundene våre når det gjelder den nye oljen, sier Russ Klein, som er Burger Kings ansvarlige når det gjelder markedsføring, strategi og innovasjon.
 
- Vi har gjennomført mange tester og kundene våre sier at mat som er laget med umettet fett smaker like godt eller bedre enn maten som er laget med transfettsyrer. Så vi er stolte over å kunne tilby mat med sunnere fett, men med like god smak, sier han.
Burger King har over 11 200 restauranter over hele verden, i 65 forskjellige land.
 
Fire typer fett
Kort sagt kan vi si at det finnes fire typer fett: Umettet, flerumettet, mettet og transfettsyrer.
 
Industrielt fremstilte transfettsyrer dannes når oljer utsettes for en industriell prosess som heter herding (hydrogenering). Herdingen gir oljene et høyere smeltepunkt og en fastere form. For eksempel skal ikke sjokoladen smelte før den ligger i munnen.
 
Transfettsyrer finnes naturlig - men i små mengder - i melkefett, oksekjøtt og sauekjøtt.
 
Forskere antar risikoen for hjerte- og karsykdommer stiger med 25 prosent ved inntak av over 5 gram transfettsyrer om dagen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med like fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay
+
Tester

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay

60 hvite burgundere i spesialutvalget og spesialbestilling i årgang 2022 som er en årgang for dem som liker rike og kjøttfulle sødmefylte chardonnay-viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her får du mye burgundhistorie for pengene
+
Godbiter i pollisten

Her får du mye burgundhistorie for pengene

Vi snakker om druer fra en parsell som har vært med å forandre Burgunds vinhistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med like fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig
Dagens rett

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig

Dette er en skikkelig vinner på middagsbordet - kveite kan du aldri bli lei, og i alle fall ikke i en slik spennende kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan
Ukens drink

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan

Romdrinker forbindes med sommer og sol, men smaker kanskje enda bedre vinterstid. Som denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay
+
Tester

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay

60 hvite burgundere i spesialutvalget og spesialbestilling i årgang 2022 som er en årgang for dem som liker rike og kjøttfulle sødmefylte chardonnay-viner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her