Bulgarias Bordeaux

Mange vinproduserende land skilter med bordeauxkopier. Suhindol kan også by på mer enn etterligninger.
Redaksjonen
12 Oktober 1997 - 00:27

Andre artikler om bulgarsk vin:
Kort om landets spennende historie
og et besøk hos Vini SLiven
Vinis Yambol med Domaine Boyar
Suhindol - Bulgarias Bordeaux
Bulgarsk hvitvin - mye godt
Kart over Bulgaria og vinområdene
Stor test av bulgarsk vin
Bulgarsk kjøkken og matoppskrifter
Bulgarsk eik
 
Det er hovedsaklig vinstilen og tildels druene i Suhindol som minner om Bordeaux. Topografien er kanskje en smule mer kupert, med skråningene ved foten av Balkan-fjellene som de gunstigste for vinplanter. Her er jordsmonnet naturlig nok mindre næringsrikt enn på slettene, og dreneringen er bedre. Klimaet er mer kontinentalt enn i Bordeaux, men kaldere enn ellers i Bulgaria hvilket gir høyere syre i vinene.- Vi har akkurat startet med hvitvin som representerer en femdel av vår produksjonen. Druene kommer fra helt nye vinmarker med chardonnay og sauvignon blanc, forteller Antim Dragiev, produksjonssjef hos Lovico Suhindol, og viser fram skinnende blanke vinpresser og ståltanker.

Lovico Suhindols Antim Dragiev
foran kostbart, blankt stål.
 
Suhindol er likevel rødvinsland. Blant de røde druene dominerer cabernet sauvignon med 60 prosent av arealet, merlot 20 prosent og gamza 10-15. Denne druen dyrkes bare i nord-regionen, samt i Ungarn hvor den heter kadarka. Gamza gir lettere viner, også fargemessig, med fine syrer, men som må passes nøye på slik at avkastningen holdes på et lavt nivå. Først da viser den seg fram i et interessant lys. Gamza-vin trenger dessuten noen år for å utvikle en nese. Noe som demonstreres av Suhindol Gamza 1992 og Gamza Reserve 1993 hvor den første er helt moden med et bløtt og saftig anslag og fin, animalsk ettersmak. Og 93''en er relativt lukket duftmessig, en stram fin saftighet, god fylde og noe tanniner i avslutningen. Lovico Suhindol begynte først for 5-6 år siden å eksportere gamza-vin. Markedets mottakelse har medført at nyplantinger er satt i gang. Foreløpig kun 30 hektar. Gamza blandes ofte med merlot, for øvrig en drue som Lovico Suhindol gjør særdeles godt håndverk med.
Forskjellen til andre merlotdyrkende områder i Bulgaria er en fastere struktur, bedre syrer og en smule strammere tanniner. Noe som også gjelder for cabernet sauvignon. Deres Merlot Special Selection 1991 er faktisk veldig bra. Ikke lett å tippe hjemsted for denne vinen. Som en god høyrebredds bordeaux i en god årgang, hvilket også er modellen for Lovico Suhindols viner. Dette må være en av Bulgarias aller beste viner.
Dragiev har foretatt et spesielt trekk med utgangspunkt i utvalgte cabernet sauvignon-druer fra 93-årgangen fra en enkelt vinmark som han visste var spesielt godt drevet. En knapp tredel av vinen er fatgjæret i nye amerikanske fat. Gjæringsprosessen ble strengt overvåket for å passe på at et minimum av oksygen slapp til. Modningen pågikk i 12 måneder. Den ferdige vinen som kun finnes i et antall av 30.000 flasker har et godt slør av amerikansk eik over seg, men byr på veldig mye smakskraft og konsentrasjon, bløte tanniner, helt i tråd med californisk vinstil. Veldig ulik produsentens andre viner, men uten tvil en veldig godt laget vin. Det samme må sies om Cabernet Sauvignon Special Selection 1991 selv om den er veldig saftig og bløt og mangler litt av kraften de to andre nevnte vinene byr på.
Rødvinene gjæres i store sementbassenger, men med temperaturkontroll, og gjæren som benyttes er utviklet hos Lovico Suhindol. - På den måten oppnår vi en spesiell karakter for vinene våre, forklarer Dragiev. Ellers er anlegget lite preget av mye teknologi. Billig arbeidskraft gjør at presset for å investere i ny teknologi ikke er så stort. Vanligvis modnes vinen i små, velbrukte amerikanske fat noen måneder for deretter å overføres til gamle, store fat på 8-22.000 liter. Stedets eldste fat stammer fra 1918. Det skal ha tilhørt en av tsar Peters admiraler som rømte da tsaren ble henrettet. Fatet var fylt med vodka da det ble losset om bord på admiralens skip og ble dumpet i Svarte Havet da det var tomt.
Lovico Suhindol ble etablert som kooperativ i 1909, privatisert allerede i 1991 og er i dag landets største private enhet. Den inkluderer også 1.500 hektar vinmarker hvor Dragiev og hans mannskap har full kontroll. I tillegg kjøpes druer fra i alt 3.500 hektar. Aktiviteten omfatter ikke bare vin, men også brandy samt næringsmidler som spekepølser og ost. For brandydestillasjon benyttes vin av gamza-druen. Suhindol Special Selection Grape Brandy er en fruktig sak med godt druepreg og tre års lagring i bulgarske eikefat.
Ekspansjonsplanene til Lovico Suhindol er store. Sålangt har Dragiev innlemmet kooperativet i Pavlikeni, et controliran-område som Suhindol, samt 55 prosent av Chirpan, lenger sør, som hovedsakelig lager musserende vin. Lovico Suhindol er markedsleder i Norge med nærmere to millioner flasker solgt.
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter
Dagens rett

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter

En fyldig salat som kan minne om en cæsarsalat, lager du raskt av ferdigstekt kylling - eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her