Brut cognac større enn maltwhisky

Norske folks drikkevaner er i endring. Vi drikker bedre vin, øl fra små bryggerier og mer autentisk cognac.
Redaksjonen
11 Mai 2007 - 16:34

Cognac uten tilsetningsstoffer eksisterte nesten ikke på det norske markedet frem til 1999. I 2006 utgjorde brut cognac, som er terminologien for cognacer uten tilsetningsstoffer, 112.000 liter på Vinmonopolet.

Til sammenlikning selges det ikke mer enn 67.000 liter single malt whisky fra Skottland, skriver The House of Cognac i en pressemelding.

Bekrefter trenden
Også single malt whisky har økt sterkt i Norge den seneste tiden. Det er med på å bekrefte trenden med stadig bedre drikkevaner blant nordmenn flest.

Liten sensasjon
- Det er likevel en liten sensasjon hvor sterk den nye kategorien har blitt i Norge i løpet av få år. Skottene har tross alt brukt noen tiår på å komme dit de er med den langt mer innarbeidede terminologien single malt, sier Jon Bertelsen.

Bertelsen var selv pioneren med tørre cognacer her i Norge, men etter hvert har flere større aktører kommet etter.

Stolt
- Jeg er selvsagt stolt over hva vi selv har fått til, men desto mer gledelig er det å se at mange langt mer trauste aktører har tatt inn over seg den nye trenden, og lager svært interessante cognacer i den nye kvalitetskategorien, sier Bertelsen.

Bache-Gabrielsen på andre
Etter Jon Bertelsen er Bache-Gabrielsen den største aktøren i den fortsatt relativt ferske brut-kategorien. Bertelsen mener interessen for naturlige produkter generelt er den viktigste forklaringen på suksessen for brut cognac.

De ti mest solgte brut cognac i Norge i 2006 var som følger:

1. Jon Bertelsen Prelude Brut VSOP           25795 liter
2. Bache-Gabrielsen Pure & Rustic VSOP   17266 liter
3. Jon Bertelsen Symphonie Brut XO 70cl      5693 liter
4. Gaston de Casteljac Élégance Pure          7678 liter
5. Jon Bertelsen Symphonie Brut XO 35cl      5434 liter
6. Jon Bertelsen Prelude Brut XO 50cl           4453 liter
7. Bache-Gabrielsen Pure & Rustic XO          4285 liter
8. Dalban V.S. ***                                        4115 liter
9. Jon Bertelsen Light XO Special Ed.            3826 liter
10. Bache-Gabrielsen Pure & Rustic 1990      3090 liter

Til sammenlikning solgte de ti mest solgte single malts følgende:

1. Glenfiddich Single Malts 12 Years Old      10346 liter
2. Ledaig                                                     5155 liter
3. Laphroaig Single Malts 10 Years Old          4566 liter
4. The Glenlivet Single Malt 12 Years Old       4016 liter
5. Glen Moray Single Malt 8 Years Old           3955 liter
6. Lagavulin Single Malt 16 Years Old             3557 liter
7. Glenmorangie Single Malt 10 Years Old      3352 liter
8. Highland Park Single Malt 12 Years Old      2897 liter
9. Bruichladdich 12 Years Old Single Malt       2225 liter
10. Smokehead Single Malt                            2040 liter

Dette er tall fra Vinmonopolet.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her