Garzon Tannat 2017 finnes i samtlige polutsalg, mens Brisas Altos de José Ignacio Tannat Reserva 2017 er i 118 polutsalg. Vinene har mange fellestrekk, som du får forklaring på snart, og som betyr mørk og syrlig frukt, godt med tanniner, men ikke mer enn av begge lar seg nyte selv i så ung alder (de er bare tre år gamle).
De er begge veldig gode uttrykk for druen tannat og kunne godt erstattet en fransk utgave, sågar en Madiran som er det ypperste for denne druen i hjemlandet Frankrike. Men de er altså fra Uruguay som har en helt spesiell historie med tannat all den tid det var den som startet landets vinhistorie rundt 1870.
Les om den første tannatvinen fra Uruguay som kom på polet her
Som navnet antyder er dette en tanninrik drue, og samtidig en som har svært høyt innhold av resveratrol, en antioksidant som sitter i skallet. Dens mørke syrlige fruktkarakter har også sammenheng med denne egenskapen. Og ikke minst vinstilens usedvanlig gode lagringspotensial.
At Madiran, det gode og langvarige renommeet til tross, fortsatt er så gunstig priset, er ikke lett å forstå. De uruguayske utgavene er derfor ikke egentlig billigere, men de byr på en litt annen og kanskje litt mer innsmigrende karakter, om vi kan si noe slikt om tannat, slik at de kan drikkes allerede som unge, til den rette måten.
For her snakker vi saftig kjøtt, fra grillen eller vilt med god saus. Fete og smaksrike oster er også supert til disse vinene. Kjører du vegetar, må det bli bønnestuinger – slik som i Sørvest-Frankrike, men altså uten animalske innslag.
I Uruguay finnes knapt vegetar i vokabularet, og ikke er dette viner som passer til den lokale menyen heller. For begge vinene kommer fra østkysten hvor fiskelandsbyene ligger tett i tett. Bodegas Brisas ligger nord for turistmagneten Punta del Este bare noen få kilometer fra Bodegas Garzon i underområdet Garzon. Begge vingårdenes tannatdruer nyter godt av den avkjølende brisen fra havet noen kilometer unna. Derav navnet på Bodegas Brisas som med utvidelsen tidligere i år er Uruguays største med 1000 hektar vinmarker og en kapasitet på 5 millioner liter. Altos de Jose Ignacio er deres toppvin for eksportmarkedet.
Bodegas Garzon er heller ingen liten virksomhet med 250 hektar vinmarker, sett i lys av at Uruguay i dag lager vin fra 6500 hektar.
Begge vingårdene eies nå av den argentinske oljemilliardæren Alejandro Bulgheroni som sammen med kona Bettina oppdaget potensialet for druedyrking i denne delen av Uruguay tidlig på 2000-tallet. Arbeidet med Bodegas Garzon startet i 2008, og fire år etter satte Bodegas Brisas de første plantene i jorda. Denne delen av Uruguay er altså av helt ny dato som vinområde.
Begge vingårdene har nå samme vinmaker (Alberto Antonini), ønolog (Germán Bruzzone) og sjef for vinmarkene (Eduardo Félix). Begge vinene er dessuten laget på samme måte med gjæring i 150 hl sementtanker og modning i 6-12 måneder i ståltanker og 50 hl store eikefat. Det har gitt vinene en veldig drue- og terroirnær karakter. Og ganske fjern fra eksempelvis en del av den fortsatt overeikete malbecen fra Mendoza, Argentina.
Jordsmonnet på vingårdene har det til felles at det er noe av det eldste i verden. Oppsmuldret granitt gir et veldrenerende jordsmonn som også tillater røttene til å vokse nedover. Nedbøren i dette kystlandskapet er på 1250 mm årlig, som er det samme som i Monçao, Nord-Portugal. Dette samt granittjordsmonnet er trolig årsaken til at Garzon plantet alvarinho (albariño). Og resultatet er veldig overbevisende i form av Garzon Albarino 2017.
Området byr altså på ganske så forskjellige vekstforhold fra Madiran i Frankrike som har et mer kontinentalt klima med sin beliggenhet midt mellom Atlanterhavet og Middelhavet.
Les mer om tannat fra Madiran her
Disse forholdene tillater på et forunderlig vis å gi tannatdruen anledning til å virkelig blomstre. Garzon har med sine til sammen 1000 parseller mulighet til å plukke ut de aller beste druene til spesielle viner. Siden området er småkupert dannes mange ulike mikro- og mesoklimaer som skaper forskjeller fra én parsell til den andre.
Tannat Single Vineyard 2017 er som navnet antyder fra én enkelt vinmark. Sammenlignet med den førnevnte utgaven, kjennetegnes den av å være yngre og med større konsentrasjon og fasthet samt tydelig innslag av salt samt jern og lakris i ettersmaken. En kraftpakke som tåler minst 12 år. Den er gjæret i 80 hl sementtanker og har fått et opphold på 12-18 måneder i fransk eik uten toasting som dermed gir en mykere eikekarakter.
Balasto 2016 er laget på samme måten, men er en blanding av tannat, cabernet sauvignon, petit verdot og marselan. En virkelig heftig utgave med uttalt preg av ungdommelig mørk syrlig frukt, stor konsentrasjon og mektig ettersmak. Denne vinen bør legges til side og tåler sikkert 20 år og kan bli en farlig konkurrent til mang en bordeauxvin. Også prismessig.
Selv om tannat dominerer, har Bodegas Garzon et dusin ulike druesorter i sine vinmarker, og noen får lov å spille hovedrollen. Som marselan, en sørfransk kryssing av cabernet sauvignon og grenache som i Garzon Marselan 2017 har gitt en robust og konsentrert vin som skapt for sesongens grillmåltider. De lager også en Garzon Pinot Noir 2017 som kjennetegnes av søt men også frisk moden rød frukt ved siden av et tydelig jordsmonnspreg. Det må være tidenes første pinot noir fra Uruguay på våre breddegrader.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....