Drikke
Borg Bokk er Årets Øl

Borg Bokk er Årets Øl

Bokkølet fra Borg Bryggeri i Sarpsborg stakk av med seieren foran 85 andre i konkurransen Årets Øl.
Aase E. Jacobsen
10 Desember 2011 - 23:15

”Folk flest bør få øynene opp, for dette magiske ølet og øltypen bokkøl”, sier fagjuryen i sin begrunnelse for å gi Borg Bokk hederstittelen Årets Øl 2011.
Bryggerimester Åge Willy Olsen tok i mot prisen under TV-gallaen Det Norske Måltid.

Borg Bokk gikk til finalen etter å ha vunnet klassen for ”Mørk lager”. De øvrige klassevinnerne som konkurrerte om tittelen Årets Øl, var :

Lys lager/pils: Birkebeinerpils, Det Lille Bryggeriet, Rena
Hveteøl/blonde: Wit, Nøgne Ø, Grimstad
Ale: Ægir India Pale Ale, Ægir Bryggeri, Flåm (Les Apéritifs vurdering og bestill)
Porter/Stout: Dark Force, Haandbryggeriet, Drammen (Les Apéritifs vurdering og bestill)

Bokkølet har sin opprinnelse i Tyskland på 1350-tallet og har lange tradisjoner i Norge. Juryen viser blant annet til polarskipet Fram, som forlot Christiania i 1893 med solide forsyninger bokkøl til bruk for spesielle anledninger. Ølet ble også brukt som styrkedrikk på norske sykehus helt fram til 50-60-tallet, gjerne blandet ut med rå eggeplomme.

Juryen peker på at bokkølet har gått noe i glemmeboken og fått et ufortjent traust image de siste årene, men bokken har hatt ”stor betydning i norske mattradisjoner og ølet er kanskje mest kjent for å nytes til bløtkake og ost”.

Slik beskriver juryen vinnerølet fra Borg Bryggeri:
”Årets Øl har dypbrun farge med flott skum. Ølet har innbydende duft og smak av karamell, sjokolade, høst, bark og kaffe. Smaken er sødmefylt og er perfekt nyansert mellom bruken av humle og malt i ølet. Årets Øl er balansert og typeriktig og gir alt av seg selv og sin overflod av smak”.

Les mer om bokkøl her

Kåringen av Årets Øl 2011 er et samarbeid mellom Ølakademiet, aperitif.no, Drikkeglede og Det Norske Måltid.
Den er den største noen sinne i Norge, med 86 påmeldte øl fra 22 ulike bryggerier. Avstemningen er gjennomført av en fagjury på 25 personer og en folkejury som har stemt gjennom aperitif.no.

Foto: Julie H. Amundsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka
Dagens rett

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka

Varm suppe i novemberkulda smaker alltid godt. Rent, godt og smakfullt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her