Bøker under treet
Bøker som julegave går aldri av moten. Og bokelskere får heller aldri nok bøker. For de matinteresserte er utvalget dessuten større enn noen gang. Apéritif har plukket litt fra hyllene i bokhandelen og serverer deg noen julegavetips.
Redaksjonen
18 Desember 1999 - 09:32
Bar boka
Multikunstneren Jan Vardøen fra Bar Boca, Grünerløkka i Oslo kom med sin bok med drinkoppskrifter og tips om bartending tildigere i høst. Bar boka er det geniale navnet. Og her finner du det du trenger i et hendig format. Alle de klassiske drinkene, pluss 50 resepter på litt mindre klassiske saker samt noen tips om hvordan kurere fyllesyke. Utstyrsliste er selvsagt også med. Tips til den glade giver: Pakk boken sammen med enten ingredienser til en utvalgt drink eller noe fancy mikseutstyr. Pris kroner 229. ISBN 82-03-22397-4.
Brød
Det er tittelen på boka som handler om brød. Forfatter er Wenche Frølich som faktisk har doktorgraden i brød og mel, samtidig som hun etter sigende alltid har vært en brødelsker. Det faglige innslaget er kortfattet og lettlest. Hovedvekten ligger på de ulike brødtypene og tilberedningen av dem.
Mens det for tjue år siden var ulike grovbrødtyper som var mest interessant når brød var temaet, er det nå mye hvitt og lyst brød det går i. Ikke så rart, siden de nye brødtypene kommer fra Sør-Europa og fra andre kontinenter. Hvor brød spiller en enda større rolle enn i Norge siden det spises til alle døgnets måltider. Og vi tar etter selv om mange nordmenn har fått det for seg at brød kun skal nytes sammen med forretter. Brød er den perfekte matdrøyer og mye sunnere og billigere i mengder enn for eksempel kjøtt. I denne boka som har med oppskrifter på mange forskjellige varianter finner du kanskje din nye favoritt, enten det er til matpakka eller til kveldsretten. Og det beste av alt, hjemmebakt brød smaker ikke bare himmelsk, det parfymerer huset på den mest forførende måte. Boka koster kroner 298. ISBN 82-03-22335-4.
Noe traustere er Aase Strømstad og Cappelens brødbok. Den inneholder oppskriftene på alle de kjente gjærbaksttypene, grove som fine og søte som salte. I tillegg er det tatt med en del internasjonale versjoner. Boken egner seg svært godt for den som nylig har oppdaget gleden ved å bake selv. Kroner 248. ISBN 82-02-18663-3.
Stadig mer cognac
Toralf Bølgens bok om de norske cognachusene, som du kan lese om her, har fått konkurranse av svenske Urban Laurin som underviser på Restauranthögskolan i Grythyttan samt Restaurantakademien hvor de svenske vinkelnerne utdannes. Laurins bok kan imidlertid ikke konkurrere med Bølgens bok rent utseendemessig, men er tettpakket med fakta. Tittelen er uvanlig "helnorsk": Konjakk - brandy og armanjakk (utgitt av Landbruksforlaget) og tar ikke bare for seg europeisk brunt brennevin men også brandy fra alle verdenshjørner, Sør-Amerika så vel som Midt-Østen. Historiske fakta er selvsagt med. Samt beskrivelse av fremstillingsmetodene for så vel cognac som armagnac og brandy. Dessuten gir Laurin er evaluering i form av poeng på 100-skalaen av et utvalg produsenter, små som store. Boken koster kroner 296.
Det samme koster fjorårets utgivelse i samme serie: Whisky fra hele verden er tittelen og Laurin har bygget opp denne boken på omtrent samme måte. Størstedelen av boken tar for seg de ulike whiskytypene i vårt naboland i vest. Men til og med Burmas whisky er ofret et kapittel. Selvsagt er produksjonsprosessene behørig omtalt. Samt brennevinets historie. Dessuten en inngående beskrivelse av hvordan whisky skal smakes. ISBN 82-529-2362-3.
Himmelske Moi
Vi har ikke helt sansen for evangeliseringen i mesterkokken Trond Mois siste kokebok, ført i pennen av forfatteren, poeten og pinsevennen Håvard Rem. Men lukker øynene for flørtingen med halvreligiøse nordmenn, og nyter lekre tolkninger av Midt-Østens rike gastronomi. For her vises en rekke frodige retter som du med letthet kan gjenskape i ditt eget kjøkken, helt uavhengig av tro eller vantro. Og har du en troende i folden, må dette være julegaven med stor J. Fotograf er Knut Bry som egentlig er dyktigere til å ta alt annet enn matbilder, men det store formatet og stemningen tilgir Brys matfotografiske synder. Årets mest spesielle kokebok er den utvilsomt. Kroner 440. ISBN 82-7547-030-7.
Kulinarisk reise til down under
Vi blir aldri lei kokebøkene i storformat i serien En kulinarisk reise, utgitt av Grøndahl Dreyer. Turen er nå kommet til Australia som for tiden er et av de mest interessante landene hva gastronomi angår. Australia er et kontinent av smaker. En veritabel smeltedigel med påvirkning fra så å si alle andre matkulturer i verden, i tillegg til lokal flora og fauna som inngår i urinnvånernes (aboriginernes) kokekunst. Men det har ikke alltid vært slik. For tredve år siden var det australsk kjøkken like deprimerende preget av brunsaus som for eksempel det engelske.
Det er vanskelig å tro når du studerer oppskriftene og de mange lekre bildene i boka. Mange ingredienser virker fremmed på oss, og alt er ikke å oppdrive på våre breddegrader. Trøsten er at det finnes en ordliste som forklarer de mest fremmedartete råvarene, slik at du kan finne alternativer. Men det er utrolig hva som finnes i de asiatiske supermarkedene selv her i Norge. Den perfekte gave til den som drømmer om å reise down under. Kroner 495. ISBN 82-504-2578-2.
Asia i vinden
Eksotisk er også den siste boken i serien til trioen Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley og Paul Løwe. Den heter bare asiatisk og inneholder mange uhyre lettlagede og velsmakende retter med inspirasjon fra Thailand, Kina, Japan og Indonesia. Den har dessuten praktisk spiralinnbinding, som er en fordel når du skal bruke boken på kjøkkenet. Kroner 298. ISBN 82-05-25217-3.
Kokk i magen?
Andreas Viestad, matjournalist i Dagbladet, har laget en kokebok for de unge, Bordet fanger. Stort sett lettlagete retter, og der hvor vanskelighetsgraden øker, har forfatteren merket oppskriftene med Middels og Vanskelig. Illustrasjonene er ikke tradisjonelle matfotos, men tegninger i kul strek, hvilket gjør boken veltilpasset målgruppen. En fin inspirasjonskilde hvis du har en matinteressert tælp i huset. Kroner 249. ISBN 82-02-18339-1.
Wonderful wok
Woken hjelper mange stressete hjemmekokker i det daglige. At noe så enkelt laget av en relativ middelmådig kokk, kan bli så godt, er det mange som ikke helt forstår. Men woking er en underbar tilberedningsmetode, men som likevel stiller en del krav til kokken for at alt skal bli perfekt. Du må være rask på hånden og tilsette ingrediensene i riktig rekkefølge. Og da er det lurt med en rikholdig kokebok. Som En-to-tre-wok fra Grøndal-Dreyers Forlag. Her er så vel en innføring i wokens hemmeligheter som 115 oppskrifter med detaljerte beskrivelser i tekst og bilde. Gi du denne boken i gave, kan du sikkert vente deg en middagsinvitasjon fra mottakeren på nyåret. Kroner 288. ISBN82-504-2482-4.
Liten luring
Nå vil også den kjente vinskribenten Oz Clarke være med i lite format. Han utfordrer kollegene Hugh Johnson og Michael Broadbent med å utgi sitt minileksikon om vin i pocketformat, Årets viner 2000. Kjappe beskrivelser av verdens viktigste distrikter, årgangstabeller og en alfabetisk oversikt over vinrelaterte navn, produsenter, druer, vinmarker og områder. Dessuten gir Clarke en vurdering av i alt 6000 viner. Samt tips om hva du bør satse på av vinkjøp i året som kommer.
Har du denne i lomma, slipper du å stå fast. Enten du er på restaurant, på vinshopping i utlandet eller midt inne i en heftig diskusjon om chardonnaydruens opprinnelse. Hvis du ikke gir den til deg selv, kan du gi den til en som har et behov for en luring i lomma. Kroner 198. ISBN 82-05-25593-8.
Tungvekter
Tom Stevenson er ingen hvem som helst i vinverdenen. Han er en av de internasjonalt sett store ekspertene på champagne. Men har peiling på mer enn det. Han står bak julens tyngste pakke (den veier 2,5 kilo). Vin fra hele verden, heter oppslagsverket som er det aller mest komplette innen sin sjanger. Originaltittelen er Sotheby''s Encyclopedia revised og dette er altså den reviderte utgaven av den første som kom i 1988.
Mye har skjedd på ti år og Stevenson og hans kobbel av medarbeidere har lagt ned et omfattende arbeid i oppdateringen. Hele 4000 appellasjoner (vinområder) presenteres i detalj. Han gir også uttrykk for sine preferanser og gir vuerdering av i alt 2000 produsenter. Boken er svært pedagogisk lagt opp, og julegaven til den virkelige vinelskeren. Men den egner seg ikke som sengelektyre! Kroner 598. ISBN 82-05-25206-8.
Ingrid putrer videre
Hele Norges matmor Ingrid Espelid Hovig, klarer ikke å holde fingrene fra fatet, og ga tidligere i år ut en matkalender med menyforslag til alle årets dager. Den perfekte julegave til den stressete småbarnsmor eller -far med sans for planlegging (det må bli en siviløkonom eller tilsvarende ingeniør). For øvrig et system som var veldig populært på sekstitallet da den hjemmeværende husmor satte opp langtidsplaner for den hellige middagen. For oss som ble offer for de minst varierte av disse menyene, i det hver dag hadde sin faste rett, høres ikke dette veldig forlokkende ut. Ingrid bruker dette positivt: Vis barna kalenderen, så kan de lære seg å glede seg til middag. Så lett er det imidlertid ikke å overbevise de små om at middagen er høydepunktet på dagen når den konkurrerer med langt morsommere fritidsaktiviteter og ikke minst barne-TV.
Men, de voksne kan jo lære seg det. For Ingrid har lagt ned mye arbeid i å sette sammen kalenderen for at det skal bli god variasjon i kosten og ikke minst for at den skal være næringsriktig og laget av lettilgjengelig og rimelige råvarer. Årsmenyen er en blanding av klassiske retter og litt mer tidsriktig kost. Den familien som klarer å følge et slikt opplegg burde få Kongens fortjenstemedalje! Kroner 348. ISBN 82-05-24712-9.
For vilt- og jaktentusiaster
Boka Det smaker av vilt, utgitt på Landbruksforlaget, er julegaven til den matglade jeger. Den tar for seg alt du bør vite om hjortevilt (elg, hjort, reinsdyr, rådyr) , bever og hare når det gjelder behandling av viltet på feltet, mørning og modning av slaktet samt konservering og selvsagt tilberedning. Forfatterne Finn Edvin Hansen og Kåre Vidar Petersen er begge ivrige og erfarne jegere samtidig som førstnevnte er kokk og faglærer.
Oppskriftene er derfor velkomponerte, varierte og appetittvekkende. Og relativt lettlagete. De respekterer dessuten norske (og europeiske) tradisjoner når det gjelder hvilke ingredienser som passer til tilberedning av viltkjøtt, så du finner lite eksotiske innslag. Det er også viet plass til hvordan du skal velge drikkefølge til viltretter. Lettfattelig og ikke for generelt, men til rettene i boka må du selv finne hva som passer best. Pris kroner 368. ISBN 82-529-2286-4.
Rakefisk
En av våre største delikatesser, rakefisken, ble denne høsten beæret med en egen bok som rett og slett heter Rakefisk (N. W. Damm & Søn, ISBN 82-512-0536-0, kroner 349). Forfatter er Astri Riddervold, kjemiker og etnolog av utdannelse og ikke mindre enn landets største ekspert innen matkonserveringshistorie. Med på laget har hun Halvor Heuch som ved siden av å ha et lidenskapelig forhold til rakefisk også er sjefsdestillatør i Arcus Produkter og som sådan den eneste i landet som med loven i ryggen kan fremstille brennevin.
Dette er boka for den som er like ihuga rakefiskelsker som forfatterne, og som er interessert i alle forhold vedrørende rakefisk, fra historie og geografisk utbredelse, til hvordan du skal legge ned fisken selv og inngående forklaring av de kjemiske prosessene. For det stilles strenge hygieniske krav til produksjon av rakefisk fordi modningsprosessen innebærer bakterier, og de skal bare være av det gode slaget. Men de fleste nøyer seg med å kjøpe fisken hos fiskeforhandleren. Og alle har sin favorittprodusent, her som i andre sammenhenger. Hvert år kåres en vinner etter at et panel bestående av medlemmene i Rakefiskens Venneklubb (forfatterne er selvsagt med der) har smakt seg gjennom et utvalg av det som skal være kremen av norsk rakefisk. Vinner i år ble Valdresfisk og Henrik Haadem, Leira i Valdres. Og den ble selvsagt nytt sammen med den eksklusive Rakefiskakevitten som kun selges på polet på Fagernes, og som selvsagt er utsolgt for lenge siden. Men kanskje den gjenoppstår i pollistene på samme måte som andre spesialakevitter.
Boka inneholder dessuten en rekke oppskrifter på alternative serveringsformer enn den tradisjonelle med rømme, rødløk, Ringerikspoteter og flatbrød. Og det er nå det begynner å bli spennende etter vår mening, selv om tradisjoner ikke skal glemmes. For rakefisk, enten den er laget av ørret/røye eller sik, er en meget fleksibel råvare. Og perfekt sammen med en rik champagne som Billecart-Salmon Brut Réserve (kr 249,90, varenr. 7311, basis)!
Les også
Apéritifs store julemeny
Stor champagnetest
Stor test av akevitt
Stor test av juleøl
Forsiden akkurat nå